Vrede na een lange tijd. Op 10 juli 1584, de prins kwam net uit een werkoverleg, schoot de fanatieke katholiek Balthasar Gerards hem dood.
Na de Tweede Wereldoorlog is het een tijd populair geweest om in plaats van Duitsen bloed, Dietsen bloed te zingen. Dit vanwege de anti-Duitse gevoelens na de oorlog. Dietsen bloed zou dan 'Nederlands bloed' moeten betekenen. De keuze voor Diets of Dietsen was op zichzelf niet raar.
Het lied was populair als militaire mars en betekende een ondersteuning in de strijd van de Nederlanden tegen de Spaanse overheerser. Gedurende de gehele Tachtigjarige Oorlog is het lied populair gebleven, maar het raakte daarna in vergetelheid tot het in de 19e eeuw opnieuw werd ontdekt.
Meestal wordt alleen het eerste couplet van het volkslied gezongen, soms gevolgd door het zesde couplet.
Het officiële Nederlandse volkslied is het 'Wilhelmus'. Dit is het geval sinds 1932. Toch geldt het als het oudste volkslied ter wereld: het is geschreven tussen 1569 en 1572.
Je moet weten dat het volkslied eigenlijk door Willem van Oranje zelf uitgesproken is. Of dat ook echt zo geweest is daar is geen bewijs voor. Dus Willem van Oranje “zegt” dus eigenlijk dat hij de koning van Hispanje eert. En dat klopt, hij kon goed opschieten met Karel V.
Wat is het eerste volkslied van Nederland? Het Wilhelmus is niet het eerste officiële Volkslied van Nederland. Voor het Wilhelmus heeft Nederland 'Wien Neêrlands bloed' als nationale hymne. Dat lied wordt ingesteld als volkslied nadat de Nederlanders Napoleon en de Fransen verjagen.
Ontstaan van het Wilhelmus
De melodie van het Wilhelmus is ontstaan tijdens het beleg van de Franse stad Chartres in 1568. De eerste bekende vermelding van de tekst stamt uit 1572. Deze tekst wordt in het algemeen toegeschreven aan Marnix van Sint Aldegonde, de secretaris van Willem van Oranje.
Omdat het lied zo lang is, zingen we alleen het 1e en 6e couplet in Nederland.
Het 'Duitsen bloed' mag dan wel toepasselijk zijn voor de koninklijke familie, oorspronkelijk was Duits een ander woord voor Nederlands. Denk maar aan het Engelse 'Dutch', dat daar vandaan komt. Eigenlijk zingen we dus gewoon dat we van Nederlands bloed zijn.
Strijd tegen islam en protestanten
Filips, de koning van Hispanje uit ons volkslied, was heerser over Spanje, Napels, Sicilië, de Spaanse Nederlanden, Portugal en het grote overzeese Spaanse rijk.
Wilhelmus is afgeleid van Wilhelm. Wilhelm is een Germaanse jongensnaam. Het eerste deel, 'wil', betekent 'wil, wilskracht, streven'. 'Helm' staat voor 'beschermer', maar ook voor 'koning'.
De tekst van het Wilhelmus ontstond ergens tussen de start van de oorlog en de inname van Den Briel op 1 april 1572. Dit was de eerste vesting die, door de watergeuzen, in handen kwam van het verzet der Nederlanden. Maar het lied beschrijft de gedachtegang van Willem van Oranje in de strijd voor onafhankelijkheid.
Bekijk het Wilhelmus door Floor Jansen tijdens de Grand Prix op Zandvoort. Floor Jansen zingt zondag het volkslied voor de Formule 1-coureurs tijdens Grand Prix 2022. De zangeres werd begeleid door het Orkest Koninklijke Luchtmacht en stond op een oranje podium.
Wien Neêrlands bloed was het officiële volkslied van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden tussen 1817 en 1832 en later van het Koninkrijk der Nederlanden tussen 1832 en 1932.
Het volkslied van Italië, Il Canto degli Italiani, wordt door vriend en vijand beschouwd als een van de mooiste volksliederen van Europa.
De Nederlanders zijn de schapen die door de herder David worden geweid. De Spaanse hertog Alva is in die vergelijking de bijbelse Saul: de koning die David wilde doden, maar dat met de dood moest bekopen omdat God aan Davids kant stond.
Vanwege zijn principiële anarchistische houding tegenover het koningshuis, weigerde Sjoerd om het Wilhelmus te spelen. In plaats daarvan speelde Sjoerd het Fries Volkslied, terwijl de violist tegelijkertijd het Wilhelmus speelde.
zeer moedig door dat veld. Bevreesde mijn ghewelt, Mijn ruyters sach men draven.
Wat menigeen niet weet is dat het elfde couplet van het Wilhelmus verhaalt van de pogingen van de prins om in het begin van de oorlog in Limburg de Maas over te steken om naar Brussel op te rukken. Maastricht is de enige stad in het huidige Nederland die in het Wilhelmus genoemd wordt.
Tekst stamt uit 1568
om land, om luid gebracht. in mijnen regiment. Hier kan worden opgemaakt dat Van Oranje toch samen met de Nederlanders ten strijde wil trekken tegen de Spanjaarden. Het Wilhelmus geeft in feite dus de tweestrijd weer waarin Willem van Oranje destijds verkeert.
Filips II, verdediger van het rooms-katholieke geloof, was koning over een rijk waar de zon nooit onderging. Hij probeerde via oorlogvoering en slimme huwelijken zijn concurrenten Frankrijk en Engeland in toom te houden, zette tevergeefs de ketters in de Nederlanden onder druk en versloeg de Ottomanen.
Een volkslied is een lied dat dienstdoet als volks- of staats-symbool voor een volk of natie, al dan niet samenvallend met of in een staatkundig verband.
Het kan ook het volkslied van Spanje genoemd worden maar in tegenstelling tot de meeste andere volksliederen is er geen officiële tekst bij de muziek. De enige andere landen met een volkslied zonder officiële tekst zijn Bosnië en Herzegovina, San Marino en Kosovo.