De krolsheid duurt gemiddeld 4-8 dagen. Wordt het dier tijdens de krolsheid niet gedekt, dan volgt de volgende krolsheid meestal na 3 weken (afhankelijk van ras en leefomgeving).
Een krolse kater zal zijn territorium markeren met kleine hoeveelheden feromoonbelaste urine om het vrouwtje seksueel aan te trekken. Dit staat bekend als seksuele markering en wordt gedaan tegen meubels, muren en alle soorten verticale oppervlakken. De geur is vaak onaangenaam en moeilijk te verwijderen.
Krolsheid houdt meestal 7 tot 10 dagen aan. Soms wordt ze 10 dagen na de vorige krolsheid alweer krols. In de krolse periode is de kans erg groot dat ze zwanger wordt gemaakt.
Hoewel uw dierenarts medicijnen kan voorschrijven om de symptomen te verminderen, is de beste preventie voor krolsheid een sterilisatie. Na een sterilisatie wordt de poes niet meer krols, vertoont ze minder terrritoriaal gedrag en is de kans op sproeien en krabben veel minder groot.
Laat haar niet naar buiten en sluit alle ramen en deuren, waaronder kattenluikjes. Om haar rustig te houden (en te voorkomen dat ze zwanger wordt) moet je haar weghouden bij alle katers. Dit zal er ook voor zorgen dat ze veilig blijft--ze zou uit je huis kunnen proberen te ontsnappen als ze buiten een kater ziet lopen.
Katers kunnen katergedrag gaan vertonen als ze geslachtsrijp worden. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: hij kan beginnen met zijn territorium te markeren door middel van sproeien. Dit kan hij in de tuin doen, maar helaas valt ook de binnenkant van uw huis onder het territorium van uw kater.
De krolsheid duurt gemiddeld 4-8 dagen. Wordt het dier tijdens de krolsheid niet gedekt, dan volgt de volgende krolsheid meestal na 3 weken (afhankelijk van ras en leefomgeving).
Een poes wordt twee keer per jaar krols – in het voorjaar en in de herfst. In deze tijd vindt de eisprong plaats die door het paren veroorzaakt wordt. Dit betekent: de kat is voortdurend klaar om te dekken. Net voordat de kat krols wordt, is ze bijzonder aanhankelijk en knuffelig en vaak rolt ze ook over de grond.
Kat miauwt heel hard
Het gemiauw van een krolse kat kan als klaaglijk en verontrustend, ononderbroken gehuil klinken. Het wijst echter niet op pijn, maar hoort bij de krolsheid.
Krolsheid kenmerkt zich vaak door klagelijk miauwen of zelfs huilen als een baby en onrust. Uw kat wordt vaak heel aanhankelijk en wil continu kopjes geven. Uw kat rolt veel over de grond en loopt met een opgeheven achterhand en staart. Sommige katten willen continu naar buiten.
Vanaf negen maanden zijn de meeste poezen vruchtbaar. Een poes is dus al vanaf jonge leeftijd vruchtbaar en een kater heeft weinig tijd nodig om haar te bevruchten. De krolsheid van katten is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Ze zijn dus meestal krols in het voorjaar en de zomer.
Een poes die niet gesteriliseerd is, laat instinctief krols gedrag zien. Dat houdt in dat ze gaat miauwen voor een partner, ze tegen mensen of meubels gaat aanschuren en dat ze vaker plast dan normaal. De urine in die periode bevat hormonen en feromonen, wat katers aantrekt.
Zeker wanneer de kat plotseling veel meer miauwt dan dat hij normaal doet, is de kans groot dat de kat ergens last van heeft, pijn heeft of ziek is en dat op deze manier duidelijk probeert te maken. Het is verstandig om dan even naar de dierenarts te gaan, zodat een medische oorzaak uitgesloten of behandeld kan worden.
Mannetjes zullen waarschijnlijk onrustiger worden, wat meer de neiging krijgen om te gaan zwerven, en/of soms wat agressiever worden. Ook hun eetlust kan veranderen. Het duidelijkste signaal is echter als ze aanstalten gaan maken om te gaan sproeien.
De kater wordt vruchtbaar vanaf ongeveer zeven maanden. Het is dan normaal om meer op stap te gaan in de buurt en verder van huis te raken. Langzaam maar zeker groeit bij de kater het besef dat hij zijn territorium moet gaan afbakenen om concurrentie te weren. Dit afbakenen noemen we 'vlaggen' of 'sproeien'.
Tijdens de kattentijd volgen verschillende perioden van krolsheid elkaar op, afgewisseld met korte perioden waarin ze niet krols is. De krolsheid duurt telkens 2 tot 19 dagen en wordt afgewisseld met 8 tot 10 dagen "rustperiode".
De kosten van een traditionele sterilisatie van je kat inclusief narcose zijn gemiddeld ongeveer 125 euro. Wanneer je je kat laat steriliseren via een laparoscopische operatie is de prijs hoger. Dierenverzekeraars vergoeden alleen de traditionele sterilisatie.
Een kattin kan men vanaf 4 maanden steriliseren, dit betekent voordat ze voor de eerste keer krols wordt, en dit kan men gedurende haar hele leven lang doen, ongeacht of ze al of geen dracht heeft gehad.
Je kunt je bank, en andere plekken waar je kat graag krabt, beschermen door er wat voor te hangen. Hang bijvoorbeeld een doek over de bank waar de kat niet onder kan kruipen. Hoe gladder de stof is, hoe minder snel je kat daar gaat krabben. Je kunt de plek ook afplakken met dubbelzijdig plakband.
Miauwen als communicatiemiddel
Ze doen het niet voor de lol of omdat ze ons opzettelijk uit onze slaap willen houden. Voor katten is miauwen de beste manier om met mensen te communiceren. Volwassen katten communiceren onderling via lichaamstaal. Miauwen doen ze eigenlijk alleen maar naar mensen.
Katten miauwen vooral 's nachts, omdat het echte nachtdieren zijn. Ze zijn 's nachts erg actief en willen de aandacht van het baasje trekken door luid te miauwen. Met dit miauwen willen ze meestal iets vertellen. Miauwen is namelijk een bewezen manier voor katten om te communiceren.
Symptomen krolsheid bij een kat
veel en hard miauwen. aanhankelijker zijn. achterlijf omhoog brengen tijdens het aaien. over de grond rollen.
Een gesteriliseerde poes zal dus nog steeds krols worden en een gesteriliseerde kater zal nog steeds kunnen sproeien. Castratie betekent dat de teelballen of eierstokken in zijn geheel verwijderd worden. Hiermee wordt het dier volledig onvruchtbaar gemaakt en is er geen sprake meer van krolsheid en sproeien.
Veel mensen weten niet dat katten typisch een seizoensgebonden cyclus hebben. Natuurlijk zijn er ook katten die zich hier niet aan houden, maar veruit de meeste katten worden krols als de dagen langer worden en krijgen dan een nestje in het voorjaar (meestal maart en april).
Last van territoriumdrang. Katten zijn roofdieren en leven in verschillende territoria. Is je kat heel aanhankelijk, een beetje lui of snel bang, dan zal ze meestal niet ver afdwalen van haar 'hartsgebied'. Dit is de plek waar ze eet, slaapt en zich veilig voelt, meestal in en rond je huis.