Oorzaken. Orthostatische hypotensie wordt o.a. veroorzaakt door aandoeningen van het zenuwstelsel, waaronder de ziekte van Parkinson, suikerziekte, bloedarmoede, obstipatie en het gebruik van bepaalde medicatie.
Bij de meeste mensen is er geen duidelijke oorzaak voor een lage bloeddruk. Bij bepaalde situaties komt het vaker voor: bloedverlies (zoals heftige menstruaties, een bloeding in het maag-darmkanaal) vochtverlies (bij uitdroging door koorts met spugen en diarree of bij grote brandwonden)
Hoge en lage bloeddruk
Een hoge bloeddruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte. Dit geldt vooral voor een hoge bovendruk. Een lage bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet. Je kunt er wel klachten van hebben, zoals duizeligheid en flauwvallen.
Het is over het algemeen niet zo goed bekend dat een lage bloeddruk door stress kan ontstaan. Vaak denkt men dat stress alleen voor een te hoge bloeddruk zorgt. Vooral wanneer stress ontstaat door te weinig rust en te weinig tijd voor uzelf kan de bloeddruk sterk dalen. Neem dus genoeg tijd voor pauzes en nachtrust.
Als u last heeft van lage bloeddruk na het eten:
Neem voor de maaltijd een cafeïnehoudende drank, zoals koffie of cola. Cafeïne vernauwt de bloedvaten in de darmen.
Een normale bloeddruk ligt tussen een bovendruk van 100 en 140 en een onderdruk van 70 tot 95 mmHg. Wanneer huisartsen de bloeddruk uitdrukken, delen ze het getal door 10. Een bloeddruk van 12/7 is bijvoorbeeld normaal terwijl een bloeddruk van 9/6 te laag is. Hier spreekt men dan van een lage bloeddruk.
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.
Stress en je hart
Stress zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, je bloeddruk stijgt en er meer bloed naar je spieren gaat. Dat hoeft niet ongezond te zijn. Het helpt je juist om alert te zijn en om tijdelijk beter te presteren.
Symptomen van lage bloeddruk zijn duizeligheid, zwart zien voor de ogen en flauwvallen. Een lage bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben zoals een verzwakt hart, verwijde bloedvaten, bloedverlies of vochtverlies. In de meeste gevallen is er geen oorzaak van lage bloeddruk te vinden.
Maar wanneer u chronisch lage bloeddruk heeft kan het vervelende gevoel aanhouden. Zo kan het zijn dat u altijd vermoeid bent, u zich slap voelt en het koud hebt. Ook duizeligheid kan dan hele dagen aanhouden.
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit.
120/80 of lager is een ideale bloeddruk. 140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten.
Bradycardie wordt gedefinieerd als een hartslag lager dan 60 slagen per minuut. Doorgaans wordt het pas belangrijk bij een hartslag lager dan 50 slagen per minuut.
U kunt de volgende klachten krijgen als u gaat staan en uw bloeddruk te laag is: duizeligheid, draaierigheid en/of licht in het hoofd worden. hoofdpijn.
Breng de bloeddrukband aan om je arm op de hoogte van je hart; Meet bij voorkeur aan de niet-dominante arm. Als je rechtshandig bent, dan meet je links, tenzij de arts anders adviseert; Praat niet tijdens de meting.
Hoe hartslag en bloeddruk invloed hebben op elkaar
Doordat je hart het bloed door je lichaam pompt, ontstaat er bloeddruk, oftewel druk op je bloedvaten. Als je bloedvaten heel nauw zijn, zal je hart harder zijn best moeten doen en ontstaat er een hogere bloeddruk.
Als ik een lage bloeddruk heb, dan is zout eten juist goed
Een lage bloeddruk heeft vaak geen duidelijke oorzaak. Bovendien heeft bijna iedereen een zoutoverschot doordat we (te) veel zout eten. Meer zout eten bij een lage bloeddruk is dan ook niet nodig.
Gevolgen van hypotensie
Een ernstig gevolg van zo'n bloeddrukval of hypotensie is dat de vitale organen en weefsels zoals de hersenen, het hart en de nieren te weinig zuurstof krijgen. Hierdoor wordt een soort shock gecreëerd. Een hypovolemische shock is het gevolg van bloedverlies en vochtverlies.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Conclusie. Een hoge dosis paracetamol voorkomt niet alleen een stijging in de lichaamstemperatuur direct na een beroerte, maar heeft ook een bloeddrukverlagend effect.