Reiskousen, of vliegtuigsokken, zijn steunkousen speciaal ontwikkeld voor mensen die een lange bus-, auto- of vliegreis voor de boeg hebben. Deze reizen zorgen voor een slechte houding en beperking van bewegingsvrijheid van de benen met alle gevolgen van dien.
Flight Support Sokken, ofwel vliegsokken, helpen bij het voorkomen van gezwollen enkels, vermoeide benen op langeafstandsvluchten. Ze bieden een klinisch geteste steun ter verbetering van de bloedcirculatie. Deze vliegsokken dragen bij aan een normale bloedsomloop en verlichten het gevoel van zware en pijnlijke benen.
Als u op reis gaat per vliegtuig, trein, bus of auto en vele uren in een stilzittende positie zit, is het aan te raden om compressiekousen te dragen. Compressiekousen bevorderen de terugstroom van het bloed in de benen naar het hart en verminderen de kans op het risico op DVT tijdens lange reizen in kleine ruimtes.
Door de druk die STOX reissokken geven worden de benen zachtjes samengeknepen, een prettig gevoel wat de bloedcirculatie in de benen stimuleert. Hierdoor ervaar je een meer ontspannen gevoel en lichtere benen. Bovendien verkleint het dragen van STOX reissokken de kans op reizigerstrombose aanzienlijk.
Deze sokken verminderen spiervermoeidheid en bevorderen de verwijdering van afvalstoffen, wat het herstel versnelt. Daarnaast zorgen STOX Recovery Socks voor een verbetering van de afvoer van bloed en vocht, wat de herstelperiode van blessures als scheenbeenirritatie, kuit en achillespees problemen doet versnellen.
Vliegen vergroot de kans op veneuze trombose ongeveer 3 keer. De kans op trombose is onge- veer 1 per 4.500 passagiers gedurende 8 weken na een vlucht van meer dan 4 uur. 2. Dit risico wordt aanzienlijk groter wanneer men langer vliegt of verscheidene vluchten achter elkaar maakt.
Ja, mits uw INR-waarde stabiel is. Ook langere vluchten (meer dan 5 uur) zijn dan toegestaan. Soms is wel een extra INR-controle nodig, als uw waarde te laag is dan kan het zijn dat we extra maatregelen nemen.
onderhoud van steun- en compressiekousen. De levensduur van een steunkous of compressiekous hangt af van soort tot soort. Gemiddeld hebben ze een levensduur van 6 maanden, maar dat hangt ook van jou af. Je kan er zelf voor zorgen dat je kousen zo lang mogelijk meegaan en minder snel slijten.
De compressiekousen van SolvaCare zijn sinds vandaag verkrijgbaar bij alle grote filialen van Kruidvat in Nederland en België en kosten slechts € 9,95 per paar.
De benen ontlasten tijdens lange vluchten en ritten
Voor mensen die erg lang onderweg zijn, is het raadzaam om reiskousen te dragen. Ze ontlasten de aderen en verhinderen dat vocht zich ophoopt, waardoor reizigerstrombose kan worden voorkomen.
Compressiekousen hebben een bevorderende werking op de pompfunctie van het hart. Compressiekousen zorgen er voor dat afvalstoffen in het bloed makkelijker worden afgevoerd. Tijdens het hardlopen raast het bloed door je lichaam waarbij het onderweg afvalstoffen inwisselt voor voedingsstoffen en zuurstofrijk bloed.
Voor een comfortabele pasvorm is naast de maat ook het materiaal van compressiekousen van belang. Je kunt hierbij letten op het ademend vermogen. Ook de afwerking van naden is van belang om vervelende schuurplekken of blaren te voorkomen. De Herzog Pro compressiekousen hebben een extra platte teennaad afwerking.
Compressiekousen zijn elastische kousen die meestal gebruikt worden door mensen met spataders, bij vocht in de benen of ter voorkoming van trombose. Ze stimuleren de bloedsomloop waardoor klachten als opgezette benen, dikke voeten maar ook vermoeidheid in de benen verminderen of zelfs verdwijnen.
In principe hebben opgezette voeten en dikke enkels een simpele oorzaak: te weinig lichaamsbeweging. Ergens is dit geen grote verrassing want tijdens een lange vlucht of autorit zit je tenslotte voor een lange periode in dezelfde houding. Dit heeft een nadelig effect op je bloedsomloop.
Veel passagiers krijgen tijdens de vlucht last van dikke, opgezette voeten en enkels. Deze opzetting wordt veroorzaakt door het ophopen van vocht door een verminderde doorbloeding van de benen en voeten. Hierdoor neemt ook het risico op de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten toe.
Herkennen van trombose
Trombosebeen of trombose arm: plotselinge zwelling van het been of arm, de huid is rood- of blauwachtig (en heel soms juist wit) en glanzend; het been of arm kan zwaar aanvoelen of er kan sprake zijn van een krampachtige of stekende pijn.
Een trombose arm ontstaat als een bloedstolsel een bloedvat in het arm afsluit. Het is belangrijk om bij klachten meteen de huisarts te bellen. Een trombose arm kan namelijk leiden tot een (levensgevaarlijke) longembolie. Soms krijgt iemand een armtrombose zonder duidelijke symptomen, maar vaak ook wel.
Door alcohol duurt het langer voordat uw bloed stolt. Samen met de bloedverdunner duurt het nog langer. U kunt dus beter niet te veel alcohol drinken. Drink maximaal 1 glas alcohol per dag en niet iedere dag.
Hoe lager de INR, hoe sneller uw bloed stolt. Er kunnen bloedstolsels ontstaan. Van nature is de INR-waarde 1. Afhankelijk van het soort aandoening waarvoor u antistollingsmedicijnen slikt liggen de streefwaarden in Nederland tussen de 2.0 en de 3.5.
De temperatuur in het vliegtuig kan sterk verschillen. Buiten het vliegtuig kan het namelijk -27 graden zijn, maar ook wel -15 graden. Het heeft effect op de warmte binnenin het vliegtuig. Lange vluchten zijn nooit erg ideaal, maar je kunt je het beste er maar goed op voorbereiden.
Qantas vliegt al van Londen naar het West-Australische Perth, een vlucht die bijna 17 uur duurt. De langste vlucht wordt nu nog uitgevoerd door Singapore Airlines, dat in iets minder dan 19 uur vliegt van Singapore naar New York.