Om radioactiviteit te meten worden geigertellers (of Geiger-Müller-tellers) ingezet. Goede meetapparatuur meet zowel gamma-, alfa-en bètastraling.
Als een materiaal radioactieve atomen bevat, zal iedere seconde een aantal atomen vervallen. Het aantal atomen dat per seconde vervalt wordt de activiteit genoemd, uitgedrukt in de eenheid becquerel (afgekort: Bq). De activiteit van een materiaal wordt gebruikt om aan te geven hoe radioactief het is.
De geigerteller (ook geiger-müllerteller, geiger-müllertelbuis, GM-buis of GM-teller geheten) is een stralingsdetector, waarmee ioniserende straling gemeten kan worden. Zulke straling, zoals röntgenstralen en radioactiviteit, is niet door menselijke zintuigen waar te nemen.
De stralingsmeter is een instrument voor het meten van ultraviolette straling. Dit precisie apparaat werkt met een golflengte van 290 ... 390 nm. De stralingsmeter PCE-EM 29 heeft een triaxiale bolvormige sonde voor het detecteren van elektromagnetische straling.
De app Radioactivity Counter maakt gebruik van de camerasensor van een smartphone of tablet om gammastralen te meten, die worden gegenereerd door radioactieve bronnen of door de remstraling van röntgenapparaten.
Het is tegenwoordig mogelijk dit te laten meten door een expert. Ook is het mogelijk zelf te meten met behulp van een stralingsmeter. Deze meters pikken hoog en laagfrequente stralingsvelden op en laten de waarden zien op verschillende plekken in uw huis of kantoor.
In principe is een geigerteller een buis gevuld met gas, met tussen twee elektroden een krachtig elektrisch veld, tot wel duizenden volts. Als straling het gas treft, ontstaan er ionen. Er komen daarbij elektronen vrij zodat er eventjes stroom tussen de elektroden loopt.
Wat kost een geigerteller? Voor privé-gebruik zijn geigertellers meestal verkrijgbaar voor een prijs tussen 100 en 300 euro. Smartphone uitbreidingen hebben echter de laagste aankoopprijs, want ze zijn al in de winkel verkrijgbaar voor ongeveer 50 euro.
Trifield TF2 Stralingsmeter. Deze EMF stralingsmeter maakt eenvoudige tests in uw thuisomgeving mogelijk, waardoor u elektromagnetische vervuiling kunt identificeren. De nieuwe TF2 EMF stralingsmeter van Trifield is een AC gaussmeter, AC elektrische veldmeter en radio power density meter in één.
Behandeling. In principe bestaat er geen behandeling tegen de directe effecten van ioniserende straling. Slechts de secundaire effecten kunnen eventueel bestreden of beperkt worden. Het maakt overigens verschil of de bestraling lokaal of over het gehele lichaam plaatsvond.
De stralingsniveaus in de kerncentrale van Tsjernobyl en het nabijgelegen gebied (met inbegrip van de stad Pripyat) varieerden van 0,1 tot 300 Sieverts per uur (bijna een miljard – 1.000.000.000 keer meer dan de gebruikelijke natuurlijke achtergrondstraling gemeten in microSieverts – μSv).
Echt serieus wordt het rond de 4000 millisievert. Als een persoon dan niet wordt behandeld, kan hij binnen twee maanden sterven. Bij 10.000 millisievert zal iemand in een of twee weken dood zijn aan interne bloedingen. Het dubbele daarvan tast het centrale zenuwstelsel aan en leidt binnen enkele uren tot de dood.
Nee, straling kun je niet zien of voelen. Alleen met speciale meetinstrumenten kan worden vastgesteld of ergens straling is.
Materialen zoals PEEK en polyimide tonen goede bestendigheid tegen gammastraling en röntgenstraling. PTFE en POM zijn daarentegen zeer gevoelig en daarom minder geschikt voor toepassingen die te maken hebben met blootstelling aan straling.
Bij de meeste onderzoeken wordt gebruik gemaakt van Technetium 99m. De hoeveelheid radioactiviteit van deze stof halveert iedere 6 uur. Daarnaast scheidt het lichaam deze stof via de natuurlijke weg uit. Hierdoor is de radioactieve stof slechts enkele dagen in uw lichaam aanwezig.
Het elektromagnetisch spectrum is erg groot en omvat licht, ioniserende (radioactieve) en niet-ioniserende straling. De niet-ioniserende straling is ook weer op te delen in laagfrequente en hoogfrequente elektromagnetische velden. De veldsterkte wordt met een veldsterktemeter gemeten.
Straling kun je niet zien, horen, ruiken of voelen. Maar wel meten.
Een badge is een afgesloten plastic doosje met daarin een stukje film of fotopapier. Wanneer hier ioniserende straling op valt verkleurd dit. Mensen die met röntgenstraling werken of met radioactieve stoffen dragen zo'n badge tijdens het werk en worden op die manier regelmatig gecontroleerd.
Radioactiviteit is het natuurlijke proces waarbij instabiele atoomkernen spontaan vervallen naar stabiele atoomkernen. Daarbij zenden ze energie uit in de vorm van ioniserende ('radioactieve') straling. Radioactiviteit is overal en 'radioactieve' straling dus ook.
Aluminiumfolie houdt straling tegen, dus wikkel de antenne van je router ermee in.
Als je op je smartphone via wifi verbonden bent geeft dat veel meer straling dan via mobiele data bij goed bereik. Dit komt doordat de mobiele verbinding (3G/4G etc.) wel een zendvermogen-regeling heeft en de wifi niet.
Extra blootstelling aan ioniserende straling verhoogt de kans op schadelijke gezondheidseffecten. Om mensen hiertegen te beschermen kunnen verschillende maatregelen genomen worden, zoals schuilen, evacueren of het innemen van jodiumtabletten.
Zwarte toermalijn helpt beschermen tegen alle vormen van negatieve energie en straling. Hanger van zwarte toermalijn, rookkwarts en amazoniet. Deze stenen verminderen de negatieve effecten van elektromagnetische straling.