Parmezaanse kaas raspen gaat je gemakkelijk af met de Handrasp Molen Romano. Deze handrasp is, met zijn slanke vorm en het handige draaimechanisme, geschikt voor harde kazen. Met de ene hand duw je de kaas door de rasp, terwijl je de andere hand gebruikt om te draaien.
De raspen van Microplane kenmerken zich door het vlijmscherpe raspoppervlak. U gebruikt de raspen van Microplane onder andere voor het raspen van groenten, kaas, chocolade en noten. De raspen van Microplane zijn te krijgen in extra fijn tot extra grof.
Maak citroenrasp met een gewone fijne rasp of met een speciale citroentrekker. Je krijgt dan alleen de smaakvolle gele schil als rasp. Het wit dat onder de schil zit, is bitter en dat wil je liever niet. Heb je geen rasp of citroentrekker, dan kun je een stevige citroen ook schillen met een dunschiller.
Kies het geschikte gereedschap om gember mee te raspen.
De gaatjes van een gewone rasp raken snel verstopt. Je kunt overwegen om te investeren in een rasp die is bedoeld om gember te raspen. Je kunt bijvoorbeeld gemberraspen van porselein gebruiken, of gemberraspen van het merk Microplane.
Dit is de stelregel: Uit 1 citroen haal je 3 eetlepels sap en 1 eetlepel rasp.
Blokrasp. In dit geval hebben we het over een blokrasp. Een rasp met vier zijden met bovenop een handvat.
Microplane is een sinds 1990 geregistreerde handelsnaam van Grace Manufacturing Inc, een familiebedrijf in Russellville (Arkansas), dat rasp-, slijp- en schuurgereedschappen maakt voor zowel de industrie als consumentenmarkt.
Denk maar aan de geraspte wortel in een salade of geraspte rode biet in een poké bowl. Vooral harde groenten zijn erg geschikt om te raspen. Door de groenten kleiner te maken kun je ze makkelijk gebruiken als decoratie of bijvoorbeeld verwerken in een saus of groentepannekoek.
Er zijn speciale nootmuskaat-raspen verkrijgbaar, deze zijn zeker aan te raden, omdat deze hele kleine gaatjes bezit waardoor de rasp niet met te grote hoeveelheden tegelijk op het object terechtkomt. Gebruik je liever poeder, zorg dan voor een kruiden-strooier met zeer verfijnde gaatjes.
Je schaaft producten als kaas en truffel. Verschillende producten hebben hun eigen schaaf, afgesteld naar de maat van het product. Een kaasschaaf is dus groot genoeg voor een plak kaas en bij een truffelschaaf kan je vaak de dikte afstellen. Quenelles maak je met 1 of 2 lepels.
Bijna alle Hollandse kazen kunnen geraspt worden, maar aan (zeer) jonge kaas moet dan wel zetmeel worden toegevoegd om het minder plakkerig te maken. Volgens de Warenwet mag er echter niet meer dan 3% zetmeel worden toegevoegd. Hoe ouder de kaas, hoe minder plakkerig en des te makkelijker te raspen.
Een Microplane is een rasp waarmee je flinterdunne sliertjes kaas kunt raspen. Perfect voor elegante sliertjes pecorino of parmezaan op je pasta. Gebruik wel de 'grove' rasp, zodat de slierten niet samenklonteren op je warme pasta.
Schaaf plakjes kaas met de kaasschaaf. Leg de plakjes kaas op elkaar en snij nu hele dunne strookjes. Draai je snijplank een kwartslag en snij vervolgens de kaas zo dun mogelijk. Wil je de kaas nog fijner dan kun je nog een beetje kruislings hakken.
Bereiding. Doe de Parmezaanse kaas in de mengbeker en rasp 15-20 sec/snelheid 10. Gebruik het geraspte parmezaan naar wens.
Kaasmolen of trommelrasp
Wat is het? Een speciale molen voor Parmezaanse kaas en chocolade. Het gebruik van zo'n rasp is erg hygiënisch, omdat het voedsel in de trommel zit. Je kunt zo'n trommelrasp dan ook goed de tafel rond laten gaan als je een pastagerecht eet.
Citroensap uit een flesje is veel sterker van smaak, en hier worden ook nog conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Deze middelen heeft jouw lichaam niet nodig. Als je deze middelen dan ook wilt vermijden is het beter om te kiezen voor verse citroenen.
Dr. Oetker Citroenrasp bestellen | ah.nl.
Vers geperst sap is tot drie tot zeven dagen afgesloten houdbaar in de koelkast. Een flesje kant en klaar citroensap is geopend nog tot maximaal 6 maanden houdbaar in de koelkast. Een nog gesloten flesje zelfs tot 12 maanden, en gesloten mag het sap gewoon buiten de koelkast bewaard worden.
Hoeveel gember mag je per dag
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan.
Alleen wassen
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: door gember niet te schillen en in zijn geheel te eten, ga je voedselverspilling tegen. Wel is het verstandig om gember voor consumptie te wassen. Zo verwijder je eventueel vuil, stof en bacteriën.
Nog een groot voordeel als je gember met schil en al eet: je voorkomt een boel verspilling. Als je je zorgen maakt over bacteriën kun je de gember afspoelen met warm water zoals je ook met bijvoorbeeld een appel doet. Gebruik dan wel altijd verse gember.
Jonge, zachte, vette, vochtige kazen met een pH-waarde tussen 5,0 en 5,5, zoals jonge Goudse of cheddar, smelten dus het beste.