Activity-based costing is een manier om indirecte kosten aan producten en diensten toe te wijzen. Het is een techniek die controllers bij de bepaling van de kostprijs hanteren.
Activity based costing is, zoals de naam reeds doet vermoeden, een methode waarbij kosten worden toegerekend aan de activiteiten. Door kosten op die manier in stukjes op te delen, kun je ze daarna weer toerekenen aan producten of klanten.
A - Actie: welk gedrag vertoont jouw cliënt met dementie? B - Bewegers: wat is de aanleiding voor het probleemgedrag? C - Consequenties: welke gevolgen heeft het gedrag? s - samen: bespreek mogelijkheden voor verandering met andere betrokkenen.
De ABC Gedragsanalyse legt het verband tussen het gedrag, datgene wat het gedrag opriep (oorzaak van het gedrag) en de gevolgen van het gedrag. De letters ABC staan voor: Antecedents (dat wat voorafging), Behaviour (het gedrag) en Consequences (het gevolg).
Wat is Activity Based Working? Activity Based Working (ABW of Activiteit Gerelateerd Werken) is een nieuwe manier van werken waar ondernemingen steeds vaker voor kiezen. Als werkgever creëer je namelijk een werkomgeving die is afgestemd op verschillende werknemers, activiteiten en behoeften.
Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor de magazijnopslag of transportverzekering. Met een kostprijsberekening weet je precies hoeveel kosten je gaat maken. Met behulp van de berekening kun je een goede prijs hanteren voor je producten, die al je kosten dekt en je producten ook niet uit de markt prijst.
Formule direct costing
In formulevorm luidt de kostprijs volgens de methode Direct Costing: V/W = p waarin V = variabele kosten, W = werkelijke productie, p = kostprijs.
Bij de AC-methode maken de vaste kosten onderdeel uit van de integrale kostprijs, terwijl bij de DC-methode de vaste kosten worden gezien als periode kosten. Door dit verschil ontstaat er een verschil in winst tussen de twee methodes.
Samenvatting direct costing methode
Vaste kosten en administratieve kosten, die onder indirecte kosten vallen, worden uitgesloten. Deze methode is nuttig om de winstgevendheid van een specifiek product te bepalen en hoe het de algehele financiële gezondheid van een bedrijf zal beïnvloeden.
Directe kosten zijn kosten die vrij gemakkelijk (direct) zijn toe te wijzen aan een product, dienst of project. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld materiaal, grondstoffen en uren van direct personeel. De overige kosten vallen onder de indirecte kosten.
Werk neemt in het leven van mensen en binnen de samenleving een belangrijke plek in. Je werk maakt deel uit van wie je bent. Het bepaalt mede je identiteit, je plek in de samenleving, hoe je je kunt ontwikkelen, geeft structuur en doel, en zorgt voor sociale contacten.
Werken is in de kern goed voor de gezondheid. Zo biedt werk onder andere inkomen, structuur en zingeving. Werken of aan het werk blijven is goed voor de mentale gezondheid en het kan zelfs bijdragen aan het herstel van mentale problemen [1,2].
Werk is van groot belang voor het welbevinden van het individu: het is de belangrijkste bron van inkomen, draagt bij aan sociale integratie en maatschappelijke participatie, biedt ontplooiingsmogelijkheden en levert politieke en maatschappelijke invloed op.
Kosten kunnen een direct of een indirect karakter hebben. Directe kosten kunnen direct worden toegewezen aan het object, bijvoorbeeld je eindproduct, een afdeling of een klant. Indirecte kosten zijn alleen volgens een verdeelsleutel toe te wijzen aan een product of een afdeling.
De directe loonkosten vormen het grootste deel van de loonkosten. Deze kosten bestaan onder meer uit: Het salaris.
Voorbeeld van indirecte kosten
Andere voorbeelden van indirecte kosten zijn salariskosten voor management en administratie, kosten voor verzekeringen, huurkosten voor kantoorruimte en kosten voor marketing- en verkoopinspanningen.
Voorbeelden van variabele kosten zijn:
Inkoopkosten van grondstoffen en materialen. Commissies voor verkopers. Energiekosten. Verzendkosten.
Bij absorption costing worden alle kosten aan de producten toegerekend, zowel de variabele als de vaste kosten. Bij direct costing worden alleen de variabele kosten beschouwd als productkosten.
Bij absorption costing (integrale kostprijsberekening) worden zowel de constante kosten als de variabele kosten in de kostprijs opgenomen. De verkoopwinst is het verschil tussen de verkoopprijs (exclusief btw) en de kostprijs.