Staatkundig gezien is Oostenrijk een federale parlementaire republiek met negen deelstaten. Het staatshoofd is de Bondspresident, de Bondskanselier is het regeringshoofd.
De Oostenrijkse president Alexander van der Bellen (78) lijkt in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen een absolute meerderheid te hebben gehaald. Dat betekent dat er geen tweede ronde nodig is. Met de meeste stemmen geteld, staat Van der Bellen op ruim 56 procent van de stemmen.
In 1806 wilde hij geen keizer meer zijn van het Heilige Roomse Rijk, omdat dat alleen nog maar bestond uit staatjes die overheerst werden door de Fransen en zelf helemaal geen macht meer hadden.
Alexander van der Bellen werd in 1944 geboren in Wenen en groeide op in Tirol.
Op 28 juni 1914 werd de Oostenrijkse troonopvolger aartshertog Franz-Ferdinand samen met zijn vrouw in de Bosnische hoofdstad Sarajevo vermoord. De moord werd gepleegd door de Bosnisch-Servische student Gavrilo Princip.
Politiek. Oostenrijk was oorspronkelijk een unitaire staat, maar werd opgesplitst in twee delen in 1867. Deze politiek heet dualisme. Dit was nodig, omdat de Hongaren steeds nadrukkelijker om autonomie vroegen en de macht van het immense rijk taande.
Aanvankelijk werd het geannexeerde Oostenrijk nog aangeduid als Land Österreich, maar op 14 oktober 1938 werd de naam in Ostmark veranderd. Deze naam verwees naar de middeleeuwse Oostmark die het zuidoostelijke grensgebied van het Heilige Roomse Rijk had gevormd.
Staatsbestel. Oostenrijk is een federale parlementaire republiek met een hoofd van de regering (de kanselier) en een staatshoofd (de president). Het land bestaat uit 9 deelstaten (Bundesländer).
Aan die naam ligt een wat mislukte vertaling ten grondslag: als verlatijnste vorm van het Duitse Österreich ontstond Austria, ook al betekent het Latijnse auster 'zuidenwind, zuid' en australis 'zuid'. In onze contreien zouden we het land daarom misschien toch ook beter Austria kunnen noemen.
Van de Oostenrijkse bevolking is ruim 78% rooms-katholiek, circa 5% is protestant (voornamelijk luthers) en ongeveer 8,6% is onkerkelijk. De joodse gemeenschap (in 1938 nog 180.000 mensen) woont vooral in Wenen en is geslonken tot ongeveer 10.000 gelovigen.
Oostenrijk is een van de kleinere landen van Europa, maar toch nog twee keer groter dan Nederland.
Op weg naar de 21e eeuw. Na de oorlog wordt Oostenrijk in 1945 weer tot zelfstandige staat uitgeroepen (Tweede Republiek). Het land blijft echter tien jaar lang bezet door troepen van de vier grote mogenheden Frankrijk, Groot-Brittannië, de Sovjet-Unie en de VS.
In latere jaren kreeg zij ook last van reuma en ischiasneuralgie.” De slanke taille van de keizerin doet al lange tijd suggereren dat Sisi een eetstoornis had. Ze had weinig eetlust en volgde een streng dieet. Haar uithoudingsvermogen en haar dikke, glanzende haar spreken een ziekte echter tegen.
Sisi was in haar tijd een geliefde koningin bekend om haar schoonheid en tragische leven. Over het leven van Sisi zijn verschillende films en televisieseries gemaakt, zoals de Oostenrijkse Sissi-filmen uit de jaren 1950. Nog altijd is Sisi een populair figuur in Oostenrijk.
Dochter wordt ziek en sterft
Eigenlijk was het de bedoeling dat haar oudere zus, Helene, de echtgenote van de keizer zou worden, maar Frans Jozef werd verliefd op de beeldschone Sissi, zoals Elisabeth werd genoemd. De eerste jaren waren ze gelukkig.
Maar, met een aandeel van 56,3%, blijft Tirol veruit de meest populaire deelstaat voor een wintersportvakantie voor de Nederlanders. Daarna komt het Salzburgerland met 27,5%. Het is interessant te zien dat bijna 84% van alle Nederlandse overnachtingen in ´slechts` twee deelstaten plaatsvindt.
Het land ligt in de Alpen en kent veel skipistes en routes voor langlaufen. Daarnaast staat Oostenrijk bekend om haar natuur en oude steden, zoals Salzburg en Wenen.Het land staat in de kunstwereld bekend om haar componisten, zoals Mozart, Haydn en Schubert.
Van Goulashsoep, Tiroler Gröstl, Käsespätzle, Knödels, Schnweinsbraten, Wiener Schnitzel en Sauerkraut mit Bratwurst, alles smaakt even lekker. Naast hartig zijn de Oostenrijkers ook meester in zoete gerechten en taarten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Apfelstrudel, Sachertorte, Kaiserschmarrn of Salzburger Nockerl.
Het Slowaaks (Slovenský jazyk) is één van de West-Slavische talen; het wordt gesproken in Slowakije, Tsjechië, Servië (in de regio Vojvodina, waar het Slowaaks ook officieel erkend is), in verder in Oostenrijk, Hongarije, Kroatië en Roemenië.