Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je pas echt overtijd (serotien) Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
De menstruatiecyclus heeft ongeveer 28 dagen, maar het kan zijn dat het soms iets langer duurt, dus dat je na een aantal dagen toch nog ongesteld wordt. Ben je wel aan de anticonceptie, maar twijfel je of je zwanger bent, doe dan een zwangerschapstest.
Wanneer je gezond bent, mag je bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Na die 42 weken ben je over tijd. Dit wordt ook serotien genoemd.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Je voelt niet zo veel aan een zwangere buik in het begin. Het enige wat je kan merken zijn lichte krampen in je onderbuik, een opgezette en gespannen buik. Dat komt doordat je baarmoeder plaats gaat maken in je buik. Andere organen moet ruimte inleveren, maar er zijn ook hormonen die zorgen dat je je anders voelt.
De enige manier om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent, is een zwangerschapstest doen. Deze geeft met een behoorlijke zekerheid aan of je zwanger bent. Ben je dus overtijd doe dan altijd een zwangerschapstest.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Als u zwanger bent of in de overgang komt blijft de menstruatie weg. Andere mogelijke oorzaken zijn spanningen, heel intensief sporten, eetproblemen, streng lijnen, mager zijn, medicijnen. Blijf een voorbehoedmiddel gebruiken als u niet zwanger wilt worden.
16 dagen of meer overtijd
Vanaf 16 dagen overtijd geldt de wettelijk verplichte bedenktijd van 5 dagen. Je kunt in de meeste klinieken terecht voor een abortusbehandeling tot 12 weken zwangerschap. Een paar klinieken hebben ook een vergunning voor een latere zwangerschapsafbreking.
Tijdens vroege zwangerschap kunnen je borsten voller voelen of gevoeliger zijn dan gewoonlijk en sommige vrouwen merken op dat het gebied rond de tepels (areola/tepelhof) donkerder is. Gevoelige borsten zijn een van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen, maar dit kan tijdelijk zijn.
Er zijn verschillende redenen waarom je menstruatie vertraagd is of overgeslagen wordt. Over de meeste daarvan, zoals stress, hoef je je geen zorgen te maken en je menstruatie kan opnieuw normaal worden met een paar veranderingen in je levensstijl.
Zwangerschap berekenen
Je kunt vanaf 2 momenten beginnen met tellen om te weten hoelang je zwanger bent. Een gemiddelde zwangerschap duurt 38 weken vanaf het moment van bevruchting. Vanaf het moment van de 1ste dag van jouw laatste menstruatie is dit 40 weken.
Is het mogelijk dat ik wel zwanger ben, maar toch een negatieve uitslag van een zwangerschapstest krijg? Ja, dat is mogelijk. Een negatieve uitslag betekent niet dat u niet zwanger bent, het houdt in dat uw hCG-waarden nog niet hoog genoeg zijn voor de test om het hormoon in uw urine te detecteren.
Wanneer doe ik een zwangerschapstest? De vroegere zwangerschapstesten moesten met ochtendurine worden uitgevoerd, de testen van tegenwoordig zijn zo gevoelig dat dit op elk moment van de dag kan.
Blijf na het vrijen nog even liggen en geniet na met je partner. Veel vrouwen gaan na het vrijen direct naar het toilet. Het is goed om na het vrijen te plassen, want dit maakt de kans op een blaasontsteking kleiner. Maar voor een grotere kans op een zwangerschap kan je het beste tien minuten op je rug blijven liggen.
Afscheiding begin zwangerschap
Normale vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig aan en is geurloos of iets zurig van geur. Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden.
Als je je vruchtbare dagen niet wilt berekenen (is tenslotte niet echt 'romantisch') maar toch zwanger wilt worden, kun je de regel aanhouden dat je ongeveer om de 2 à 3 dagen seks hebt.
Je bent 1 week zwanger
Deze week ben je voor de laatste keer ongesteld. Hoewel we dit week 1 van de zwangerschap noemen, ben je eigenlijk nog niet zwanger…
Door de snelle toename van hormonen en een verandering in de borststructuur kunnen je tepels en borsten al vanaf drie tot vier weken gevoelig en pijnlijk zijn. Sommige moeders in spe hebben tijdens de hele zwangerschap pijnlijke borsten, maar bij de meesten verdwijnt de pijn na het eerste trimester.
Veel vrouwen zijn misselijk in het begin van de zwangerschap. Zelfs in deze eerste week na de bevruchting kun je al misselijk zijn. Vervelend, maar wel een leuk teken!
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.
Dit gebeurt er met jou als je 2 weken zwanger bent
Dit zijn dingen zoals veranderde afscheiding rond de eisprong, een LH-piek, lichte krampen en een lichte stijging in de lichaamstemperatuur. Ook zal je rond de eisprong meer zin hebben in seks en kunnen je borsten wat gevoeliger worden.
2 weken zwanger: het prille begin! Een spannende tijd want om er zeker van te zijn of je zwanger bent, moet je nog even geduld hebben. Aan het einde van de volgende week, de periode dat je ongesteld moet worden, is de zwangerschapstest betrouwbaar. Deze week is de daadwerkelijke bevruchting: de conceptie.