Dit kan verschillende oorzaken hebben, ras en leeftijd spelen een rol, maar ook pijn, verlies, een trauma of gewoon geen zin hebben. Afhankelijk van de oorzaak kun je een oplossing vinden in rustig aan doen of in de hond te motiveren verder te gaan. Veel honden lopen graag.
Wat te doen als je pup niet wil wandelen
In het begin kan je hem lokken met een koekje of een speeltje. Ga op je hurken zitten en roep hem op een vrolijk toon. Als hij meeloopt, ga je hem belonen. Let op dat je hem alleen beloont als hij een stapje heeft meegelopen.
Als je hond minder energie heeft, moe is of niet wil spelen zoals anders, dan is hij waarschijnlijk niet gewoon lui. Huisdieren die sloom en lusteloos zijn of niet willen bewegen kunnen een ernstige onderliggende aandoening hebben. Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door een ernstig hartprobleem.
Hond doet afstandelijk naar andere honden
Dan kan het een deel van het karakter van je hond zijn. Mogelijk is hij gewoon liever op zichzelf. Het wordt anders als je problemen ervaart van angst voor andere honden. Daar is wat aan te doen, dat gedrag is in zekere zin trainbaar.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Honden blaffen en janken om aandacht, ze vernielen de huisraad of worden onzindelijk. Bij konijnen zijn tralieknagen, overmatige vachtverzorging en steeds dezelfde rondjes rennen symptomen van eenzaamheid.
Hoe weet je nu of je hond of kat zich verveeld? Honden die zich vervelen uiten dit meestal door overal op te gaan kauwen, uw eigendommen zijn niet meer veilig, schoenen, meubels, voorwerpen en zelfs het behang moet eraan geloven.
Halverwege de wandeling stoppen
Het is mogelijk dat jouw hond oververmoeid raakt tijdens de wandeling. Soms vergeten we dat de hoeveelheid beweging die we de hond geven moet verminderen naarmate hij ouder wordt. Het is ook mogelijk dat jouw hond bijvoorbeeld lichamelijk iets heeft, waardoor hij niet verder kan lopen.
Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen. Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden). Stijfheid of moeite met opstaan en traplopen. Meer slapen dan normaal, of andere gedragsveranderingen.
Waarom gaat een hond op uw plaats zitten of liggen? Vooral zelfverzekerde honden proberen zichzelf op deze manier tot leider van de roedel uit te roepen. U moet er zonder meer op staan dat uw hond van uw plaats afgaat, desnoods trekt u hem er af bij de halsband.
De beste manier om jouw hond aan de lijn te leren lopen is door te beginnen in een omgeving waar het dier weinig afleiding heeft. Loop bijvoorbeeld een paar rondjes door de tuin of neem het dier mee naar een rustige plek. Zo heeft jouw hond alleen oog en aandacht voor jou.
Beginnen met lopen
Neem een stapje naar voren, en wanneer je hond weer goed in positie staat, flink belonen. Zo ga je stapje voor stapje een paar metertjes (of maar een meter) volgen. Dan stap je zelf duidelijk naar rechts, draai richting je hond en geef je je 'vrij' of 'klaar' cue, zonder te belonen.
Dan kan het zijn, zeker in de eerste paar maanden, dat je hond tijdens de wandeling gaat zitten. Zo kan hij op zijn gemak, om zich heen kijken en alle indrukken verwerken die er op dat moment zijn. Als alles verwerkt en veilig verklaart is, staat hij op en loopt hij gewoon weer verder.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Een gezonde, volwassen hond kan 4 tot 6 uur achter elkaar alleen thuis zijn. Dit is wel het absolute maximum. Het is geen goed idee om je hond elke dag 6 uur aan een stuk alleen te laten, zelfs wanneer hij hier schijnbaar geen last van ondervindt.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
De pijnappelklier is medeverantwoordelijk voor de manier waarop mens en hond tijd percipiëren. De pijnappelklier produceert een hormoon dat melatonine heet en het tijdsbesef van een hond beïnvloedt, aangezien het de dagelijkse, seizoensgebonden en zelfs seksuele activiteit stuurt.
Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden. Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag. Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen. Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
Je kunt je hond ook gewoon lekker kriebelen en aaien, maar er op een gegeven moment ook mee stoppen, dan is dat direct je grens. Die grens kun je bijvoorbeeld gaan stellen wanneer de hond helemaal gek en hyperactief wordt wanneer jij hem aait.