Het koelt de huid af, neemt roodheid weg en houdt de huid gehydrateerd. En dat is niet het enige: ook helpt elke dag een ijsblokje op je gezicht voor een goede bloedsomloop en laat het een frisse uitstraling achter waardoor je meer wakker lijkt.
Laat een ijsklontje op je gezicht smelten. Wrijf na je schoonmaakrituelen een ijsblokje over je gezicht tot het gesmolten is, om je poriën kleiner te maken. Voilà: hierdoor heb je minder kans op puistjes.
Vul een kom met ijs en een klein beetje water en splash vervolgens 30 seconden lang het ijswater in je gezicht. Hierdoor worden je poriën kleiner, geeft het glans aan de huid en maakt het je gezicht minder pafferig.
Doe een ijsblokje in een stukje keukenrol of een servet en hou het 10 minuten op het puistje, 10 minuten eraf, en vervolgens weer 10 minuten erop. Dit zal de zwelling een pak verminderen.
Deze laat je lippen namelijk extra opvallen en daardoor juist smaller lijken. Een ijsblokje over je lippen wrijven zorgt ervoor dat je lippen opzwellen en dus juist wél voller worden. Een simpele oplossing, maar de hele dag met een ijskast rondlopen is nu eenmaal niet ideaal.
Koelen met ijs kan natuurlijk helpen om zwellingen af te laten nemen, dus waarom zou het niet werken bij ontstoken puistjes? Helaas werkt het toch niet hetzelfde. IJs kan wel tijdelijk de pijn verminderen door de huid er omheen te verdoven.
Verwacht wat roodheid
Roodheid is normaal, maar mensen met een gevoelige huid of aandoeningen, zoals rosacea, kunnen meer ervaren dan anderen. IJs kan je huid verergeren. Je wilt ervoor zorgen dat je een barrière hebt tussen de huid en het ijs.
Een ijsblokje is de perfecte manier om jouw puistje weg te halen in 1 uur. Normaal gebruik je een ijsblokje om blessures te genezen en om zwelling te voorkomen. Nu kan je ijs gebruiken om jouw puistjes snel te genezen. Het ijsblokje zal ervoor zorgen dat de ontsteking minder rood en zichtbaar is.
Om de puist te laten uitdrogen en verwijderen meng je twee eetlepels water met een eetlepel zeezout. Meng dit in een glas of een klein bakje en smeer het op de puist met een wattenstaafje. Laat dit een nacht intrekken en je ziet waarschijnlijk de volgende dag al resultaat.
Natuurlijke, onbewerkte honing doodt bacteriën en werkt hydraterend op de huid. Het is dus een erg goed middel om in te zetten tegen je puistjes. Smeer wat verdunde honing op het puistje, laat het intrekken en was het na een uur van je gezicht af. Voordat je gaat slapen, kun je wat honing smeren op je puistjes.
Het koelt de huid af, neemt roodheid weg en houdt de huid gehydrateerd. En dat is niet het enige: ook helpt elke dag een ijsblokje op je gezicht voor een goede bloedsomloop en laat het een frisse uitstraling achter waardoor je meer wakker lijkt.
Wacht een minuut of twee totdat ze niet meer extreem koud zijn. Wikkel het klontje in een plastic zakje of een beetje keukenpapier, het is het beste als het ijs niet in direct contact komt met de huid. Extreme kou kan namelijk schade toebrengen aan de huid, dat is natuurlijk niet wat je wil.
Koud water verkleint de poriën
Poriën die eenmaal vergroot of opgerekt zijn, kunnen nooit meer kleiner worden. Ook niet door koud water. Toch kan het net lijken alsof je poriën gekrompen zijn, nadat je een koude plens water over je gezicht hebt gegooid. Dit komt omdat de temperatuur je bloedsomloop stimuleert.
Je voelt het misschien al aankomen, want met een ijsklontje creëer je hetzelfde effect. De kou van het ijs zorgt ervoor dat je poriën sluiten, waardoor je make-up gladder op je gezicht ligt.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Huidscrubs en -maskers tegen puistjes: twee tot drie keer per week kun je dode huidcellen en vuil verwijderen met een milde scrub, gebruik vervolgens een tonic en een vochtinbrengend masker speciaal voor de vette huid, zoals NIVEA Hello Naturally Hydrated Skin.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Zorg er uiteraard ook voor dat je handen schoon zijn. Pak vervolgens een naald - dit raden de meeste dermatologen aan - en ontsmet die met vuur. Laat 'm daarna afkoelen en veeg 'm schoon met alcohol. Prik vervolgens met de naald in het kopje van de pukkel en zorg dat het talg eruit komt.
Mannelijke hormonen, zoals androgenen, zijn vaak de oorzaak van puistjes. Heb je last van puistjes op volwassen leeftijd, dan kun je dus naar die hormonen wijzen. Dat verklaart ook waarom veel vrouwen rond hun menstruatie, in de overgang of tijdens een zwangerschap te maken krijgen met een onzuivere en onrustige huid.
Een ice roller is een apparaatje wat veel meiden tegenwoordig in hun badkamerkastje hebben liggen. Het werkt heel simpel: leg de ice roller een half uurtje in de koelkast of vriezer en gebruik de roller op je gezicht. Je huid krijgt een soort wake-up call en dat activeert juist weer de aanmaak van collageen.
Makkelijk ijsje
Giet warm of lauw water in je ijshouder of bakje en gooi er het hondenbrokken bij. Laat de brokken even staan zodat ze zacht worden en (deels) oplossen in het water. Zet het in de vriezer tot het bevroren is. Je hebt nu een makkelijk hondenijsje!