Wat betekent Warmoesstraat?

Een van de oudste straten van Amsterdam is de Warmoesstraat. De naam komt van de handel in warmoezerijen, oftewel in groenten. Er staat hier, op nummer 90, een van de oudste huizen van de stad, waarvan het houten skelet uit 1485 stamt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op joodsamsterdam.nl

Wie was Warmoes?

Het is een historische groente, die vroeger veel geteeld werd. Maar het woord 'Warmoes' verwijst ook naar warmoezeniers; de boeren die in de omgeving van de stad groenten en fruit kweekten en deze verkochten aan de stedelingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dewarmoes.nl

Wat is de oudste straat in Amsterdam?

De Warmoesstraat is samen met de Nieuwendijk het oudste stukje Amsterdam, hier is de stad rond 1200 ontstaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op overamsterdam.nl

Wat betekent Warmoesstraat vroeger?

Een van de oudste straten van Amsterdam is de Warmoesstraat. De naam komt van de handel in warmoezerijen, oftewel in groenten. Er staat hier, op nummer 90, een van de oudste huizen van de stad, waarvan het houten skelet uit 1485 stamt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op joodsamsterdam.nl

Hoe oud is de Warmoesstraat?

Uit dendrochronologisch onderzoek is gebleken dat Warmoesstraat 90 dateert uit ca. 1485. Daarmee is het ogenschijnlijk niet opvallende pand ouder dan het Houten Huis op het Begijnhof, tot nu toe bekend als het oudste huis van Amsterdam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op amsterdamsebinnenstad.nl

Warmoesstraat in Amsterdam

25 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de betekenis van warmoes?

Ze zijn allebei afgeleid van warmoes, een samenvoeging van warm en moes, oorspronkelijk dus 'groente die warm genuttigd wordt'. In het oudste Nederlands was moes nog synoniem met voedsel; later werd de betekenis verengd tot 'groente als gewas'. Het woord is verwant aan het Duitse Gemüse ('groente').

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op trouw.nl

Kan je warmoes invriezen?

Gekochte warmoes kun je het best ook zo snel mogelijk verwerken, zo blijft zijn voedingswaarde en smaak behouden. Je kunt hem eventueel in een plastic zak met gaatjes vier tot vijf dagen in de koelkast bewaren. De bladeren kun je invriezen nadat je ze hebt geblancheerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op velt.nu

Wat is het verschil tussen warmoes en snijbiet?

Warmoes is een 'vergeten' bladgroente, ook bekend onder de naam snijbiet. Hoewel warmoes en snijbiet dus als synoniemen worden gebruikt, zijn de twee niet helemaal identiek. In de biologische vershandel doelt men met snijbiet op een variant met veel blad, terwijl warmoes typisch dikke nerven heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dewassendemaan.be

Kun je snijbiet rauw eten?

Maar bovenal is snijbiet een ware vitaminebom. Vooral vitamine K, A en C zijn in deze groente bijzonder goed vertegenwoordigd. Je kunt zowel de bladeren als de stelen eten. Rauw, gekookt, of bijvoorbeeld gemixt in een vers groentesapje.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op drveggie.nl

Hoe warmoes oogsten?

Eenmaal de warmoes zo'n 15 centimeter hoog is kan je het blad oogsten door het met een scherp mes af te snijden. Snij het blad niet te dicht bij de grond af, want dat beschadigt het hart van de plant. Oogst eerst de buitenste bladeren en mest eventueel nog wat bij. Zo verzeker je meerdere oogsten van dezelfde plant.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tuindoos.be

Kun je het loof van bieten eten?

De jonge kleine blaadjes kan je perfect gebruiken in een slaatje of als afwerking van een gerecht en zijn behoorlijk lekker. Wanneer ze groter worden zijn ze wat minder smaakvol maar kan je ze echter nog steeds gebruiken in stoofgerechten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dagelijksekost.een.be

Waar smaakt palmkool naar?

Palmkool in de keuken

De smaak van palmkool kun je vergelijken met boerenkool, al smaakt palmkool wat zoeter zodra er de vorst overheen is geweest. De nerf van het blad is taai en kun je het beste verwijderen. De bladeren van palmkool kun je kort koken of lekker roerbakken. Vers in een salade smaken ze ook!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mijnkeukentuintje.nl

Wat betekent blancheren?

Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lekkervanbijons.be

Hoe lang kun je snijbiet oogsten?

Snijbiet kun je gedurende een lange periode oogsten. Van een vroege teelt kun je oogsten vanaf ongeveer mei en bij later gezaaide planten kan je oogsten tot in oktober. Tijdens de teelt kan je meestal meerdere keren oogsten van dezelfde plant.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bolster.nl

Wat is Red Chard?

Red Chard is van oorsprong het blad van de rode biet. Het blad heeft een rode vorm en heeft een opvallende rode nerf en stengel. Red Chard heeft een frisse, licht bittere smaak waarin de smaak van de rode biet terug te herkennen is. Deze slasoort wordt voornamelijk rauw gegeten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deverseverleiding.nl

Wat is Sauteren van vlees?

Bij sauteren wordt, in zo weinig mogelijk olie of boter, ingrediënten (bv vlees en/of groenten) op hoge temperatuur verhit. Sauteren wordt vaak gedaan als u bv stoofpotjes wilt maken; Het vlees wordt gesauteerd in een koekenpan waardoor het dicht schroeit. Daarna wordt het vlees in bouillon en/of wijn verder gegaard.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weckenonline.eu

Wat betekent glaceren?

Glaceren betekent dat je een product laat garen tot het mooi zacht is en het een glanzende buitenkant heeft. Dit kan bijvoorbeeld met stukken vlees of kip, maar ook met groente, fruit of noten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 24kitchen.nl

Kun je alle groenten invriezen?

Je kunt (bijna) alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Dit houdt in dat je de groenten kort in kokend water legt en daarna gelijk met ijskoud water afspoelt waardoor het kookproces wordt onderbroken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op locklock.nl

Kun je palmkool rauw eten?

Je kunt palmkool op vele manieren eten. Je kunt het koken, roerbakken en er saus mee maken, maar rauw is hij het aller gezondste. Ik dnek dat je deze kool het beste kan vergelijken met hoe je spinazie in de keuken gebruikt. In palmkool zit veel vitamine A, C, calcium en vitamine K.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op plantaardiger.nl

Kun je de stelen van palmkool eten?

De groente schoonmaken is eigenlijk vrij simpel. Eerst de uitstekende stelen weg snijden, hoewel je deze wel kunt eten zijn de stelen vrij hard. Het blad kun je in z'n geheel wokken of grillen, maar voor het koken snijden of plukken we dit in stukken. Net als bij boerenkool.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hoelangmoethetkoken.nl

Hoe gezond is palmkool?

Palmkool is supergezond. Zo zit er megaveel calcium in - veel meer dan in melk - en dat is goed voor sterke botten en een gezond gebit. Van alle koolsoorten bevat palmkool het meeste vitamine C: 1,5 x zoveel als in een sinaasappel. Meer vitamines en mineralen zijn : A en K, ijzer, koper, fosfor, foliumzuur en kalium.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op makkelijkemoestuin.nl

Kunnen rode bieten in de diepvries?

Rauwe winterbieten zijn meerdere weken op een koele plaats (12-15ºC) houdbaar. Gekookte bieten zijn 2 dagen in de koelkast houdbaar. Gekookte bieten kun je tot 12 maanden in de diepvries bewaren (bij minimaal -18ºC). Verse bieten kun je na blancheren (2-3 minuten) ook tot 12 maanden in de diepvries bewaren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veggipedia.nl

Is Bietenloof gezond?

Als je loof van zelf gekweekte rode bieten over hebt, gooi ze dan niet weg. Je kunt er namelijk een lekkere salade van maken. Bietenblad is dus niet alleen eetbaar, het blad is ook nog eens gezond. Er zit maar 27 kilocalorieën per 100 gram in, weinig vet en koolhydraten, en veel vitaminen en mineralen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rodebieten.eu

Kan je rode biet rauw eten?

Je kunt rode bieten zowel rauw als gekookt eten. Het nadeel van rauwe rode bieten klaarmaken is dat ze nogal bewerkelijk zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondweekmenu.nl

Kan je doorgeschoten snijbiet nog eten?

Als snijbiet doorschiet kun je nog snel wat bladeren oogsten en eventueel ook de bloeistengel wegknippen. Maar vaak zie je dan toch dat het blad niet goed meer groeit, wat gelig wordt, en de smaak kan wat bitter worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mooiemoestuin.nl

Populaire vragen