Bij een fornuis met een enkele oven en een gas kookvlak (dus geen elektra!) aan de bovenzijde, is de aansluitwaarde onder de 3,6 kW. U kunt dit fornuis gewoon op een normaal stopcontact aansluiten.
Voorbeelden van keukenapparaten die een aparte eindgroep nodig hebben in de groepenkast zijn o.a. een: inductiekookplaat; vaatwasser; combimagnetron; oven; quooker; close-in boiler en bij voorkeur ook de stopcontacten boven het werkblad.
De meeste elektrische ovens of kookplaten worden aangesloten via een perilex aansluiting. Maak voor een perilex stekker aansluiten een afspraak bij een elektricien. De vakman plaatst een speciale wandcontactdoos. Aan het apparaat komt een perilex stekker.
Neen een verlengsnoer is daarvoor niet geschikt, maak liever een deugdelijk stopcontact op de juiste plaats.
Dit is gevaarlijk, aangezien deze groep mogelijk overbelast raakt. Wij krijgen regelmatig meldingen waarbij de elektriciteitsleidingen volledig zijn doorgebrand. Het gevaar van overbelasting en elektriciteit wordt vaak onderschat, daarom adviseert SnoWi de combimagnetron op een aparte groep aan te sluiten.
Of je oven een aparte groep nodig heeft, hangt af van z'n vermogen. Ligt dat hoog, voorzie je best een apart kring. Ligt dat eerder laag, dan kan hij eventueel op een gecombineerde groep. Alles hangt dus af van het vermogen, uitgedrukt in Watt.
Te veel apparaten op een stekkerdoos aansluiten
Anders raakt de stekkerdoos overbelast en ligt kortsluiting op de loer. Grote stroomverbruikers, zoals frituurpannen, waterkokers en elektrische kachels, kunt u sowieso beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten.
Je kunt een geaarde stekkerdoos eenvoudig herkennen aan de geaarde stopcontacten. Deze stopcontacten hebben namelijk naast de twee openingen voor de stekker, één of twee extra pennetjes aan de rand. Deze pennetjes zijn bedoeld voor de aarding.
Wat voor een stopcontact heeft een magnetron nodig? Een normaal stopcontact levert 3,6 kWatt aan stroom. Doorsnee magnetrons verbruiken ongeveer 2 kWatt. Je kan dus prima een normaal stopcontact gebruiken voor de magnetron en er een ander klein huishoudelijk apparaat op aansluiten.
Een elektrisch fornuis kan niet op een standaard stopcontact
Daarom heb je hiervoor een speciale aansluiting nodig met een Perilex stopcontact en stekker. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen Perilex aansluiting nodig.
Een perilex aansluiting levert meer vermogen voor zwaardere apparaten. Het aansluiten van perilex gebeurt in de meterkast en mag je niet zelf doen. Vaak wordt perilex vergeleken met krachtstroom. Voor een perilex aansluiting heb je ook apparaten nodig met een perilex stekker.
Vaste Beantwoorder
Waarschijnlijk zit er een contactdoos achter de plint (onder de keuken). Die zul je dan toch los moeten halen om te kunnen kijken. Meestal zitten die plinten met een soort klemmen aan de poten vast.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Dit gegeven kan eenvoudig worden omgezet naar een maximaal vermogen. Vermenigvuldig hiervoor de stroom met de spanning. 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
Een niet-geaard stopcontact haalt zijn stroom binnen via een bruine draad en voert het af via een blauwe. Dit is bij een geaarde wandcontactdoos niet anders. Er is echter wel één verschil: er is ook een geelgroene draad aanwezig bij een geaard stopcontact: de aardedraad.
Onjuiste installatie kan kortsluiting of brand veroorzaken.
De wandcontactdozen zonder aarde kun je dan vervangen door een exemplaar met aarde. De nieuw getrokken aardedraden verbindt je dan door met de bestaande aardedraad in de centraaldoos. Dit doe je met behulp van lasklemmen.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de stekker in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
De veiligste stekkerdoos
Dit Belkin stekkerblok heeft 8 uitgangen en 2 USB-poorten van 2.4A welke allemaal zijn uitgerust met overspanningsbeveiliging. Beveilig je elektronische apparatuur tegen stroomstoten en spanningspieken.
Grote apparaten met een hoog vermogen moeten echt allebei een aparte groep hebben. Het vermogen van de apparaten is te hoog om een groep te delen. Als je een vaatwasser samen met de oven op dezelfde groep aansluit is dat dus in strijd met de installatie normen.
Bij elektrische apparaten geeft de aansluitwaarde het wattage aan dat (maximaal) gebruikt wordt, bijvoorbeeld bij een elektrische oven 2,6 kW en een keramische inductiekookplaat 6 à 7 kW (totaal van vier "branders"). Houd hiermee rekening als er een tekort dreigt aan aansluitwaarde zoals hieronder bedoeld.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.