Octopussen staan bekend om hun scherp zicht en hoge intelligentie. Het lichaam van deze inktvis heeft – in tegenstelling tot zeekat en
Ze hebben geen botten.De enige harde delen van hun lichaam zijn hun mond, die lijkt op de snavel van een papegaai, en een kern van kraakbeen rondom hun hersenen. Hierdoor glippen ze door de kleinste spleten.
Octopussen kunnen spelen, dromen, voorwerpen gebruiken en zelfs vooruitplannen. Dat is bijzonder intelligent gedrag voor dieren die nauw verwant zijn aan mosselen en slakken – schepsels die we niet meteen met intelligentie associëren. Octopussen beschikken dan ook over een complexe hersenstructuur.
Negen hersenen
'De hersenen van een octopus zijn dus door het hele lichaam verspreid. De tentakels van het dier kunnen elke willekeurige beweging aannemen, en veranderen zelfs van kleur,' aldus Hiemstra.
Zo kan hij een fles openen, uit een net ontsnappen of de textuur en kleur van zijn huid aanpassen aan een nieuwe omgeving.Hij kan zelfs een ander schepsel imiteren om zo vijanden weg te jagen. De intelligentie van de octopus is niet alleen handig voor hemzelf, maar ook voor de mensheid.
Met familieleden zoals de octopus die opgesloten in een potje de deksel van binnen uit weet open te draaien. Het zijn meesters in het ontsnappen en de slimste octopussoort is ongeveer zo slim als een aapachtige of papegaai.
Een nieuw ontdekte fossiele inktvis met tien armen is vermoedelijk de oudste voorouder van nu nog levende octopussen, en is vernoemd naar de Amerikaanse president Joe Biden. Syllipsimopodi bideni leefde zo'n 330 miljoen jaar geleden, schrijven paleontologen Christopher Whalen en Neil Landman in Nature Communications.
Octopussen kunnen licht waarnemen met hun huid. De huid van de inktvissen bevat rodopsine, een lichtgevoelig eiwit dat ook in het netvlies van mensen voorkomt. Zo blijkt uit twee nieuwe studies. Daarnaast reageren de cellen waarmee octopussen hun lichaamskleur aanpassen aan hun omgeving (chromatoforen) sterk op licht.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Wie heeft het hoogste IQ in de wereld? De man die bekend staat als de persoon met het hoogste IQ is de Zuid-Koreaan Kim Ung-Yong. Hij heeft een gemeten IQ van 210. Op zijn vierde volgde hij al colleges op de universiteit.
Een gemiddeld intelligentieniveau ligt tussen de 90 en 110. Bij een IQ tot 120 spreekt men van een bovengemiddeld intelligentieniveau en bij een IQ tot 130, spreekt men van een begaafd intelligentieniveau. Een hoogbegaafd kind heeft een IQ dat hoger is dan 130.
Een octopus heeft drie harten
De andere twee bijharten pompen de zuurstof van de kieuwen naar het hoofdhart. Reden hiervoor is dat octopusbloed net iets anders is dan mensenbloed.
Zijn grootste vijand is een walvis, de potvis. De meeste soorten inktvissen worden zo'n vijftig centimeter tot één, twee of soms drie meter lang. Inktvissen spuiten inkt als ze in gevaar zijn. Ze verdwijnen dan achter de inktwolk.
Geen neus maar een tong
De octopus registreert de moleculen van heel dicht bij, zoals een tong dat doet. Octopussen hebben overigens wel een soort tong in hun mond, maar daarmee kunnen ze dan weer niet proeven. Deze zogenoemde radula, of rasptong, is eerder een soort tand en dient om de prooi te snijden en schrapen.
Ongeveer één keer per uur gaan de octopussen ongeveer een minuut in een actieve slaapfase. Tijdens deze fase lijkt de hersenactiviteit sterk op de hersenactiviteit van octopussen wanneer ze wakker zijn, net zoals de REM-slaap bij mensen.
"Overdag zit hij diep in de diepzee, maar 's nachts begint hij honger te krijgen. Dan laat hij wat lucht in de schelp en gaat hij omhoog. In ondieper water eet hij wat garnaaltjes, wat krabbetjes en als zijn buik vol zit, laat hij weer wat lucht ontsnappen en zakt hij dus weer veilig de diepzee in."
Leefgebied. De kleine achtarm heeft nog meer namen: zo wordt hij ook gewone octopus en kraak genoemd. Het dier leeft in de Noordzee, in kleine holletjes op rotsbodems. Hij kan tot dieptes van 10 tot 150 meter zitten.
Insecten hebben geen bloed maar beschikken over een vergelijkbare vloeistof die hemolymfe wordt genoemd. Met de vloeistof worden hormonen en gassen door het lichaam getransporteerd, maar geen zuurstof.
Hij heeft een sifon, die zit onderaan z'n hoofd. Daar kan hij ook een beetje mee sturen. Daar beweegt-ie ook mee. En daar komt ook z'n poep uit.
Dieren zonder hart? Dat verzinnen we niet! O.a. zeesterren, kwallen en zeekomkommers hebben helemaal geen gespierde pomp nodig om hun lichaam van zuurstof te voorzien.
Ze kunnen zich hierin goed verstoppen voor hun vijanden. Dat de octopus in alle wereldzeeën en oceanen voorkomt, weten we allemaal denk ik wel, maar minder bekend is het feit dat deze dieren korte tijd op het droge kunnen leven. Voorwaarde is wel dat hun kieuwen vochtig zijn.
De octopus is een pienter, nieuwsgierig en vooral bizar dier. Elk van zijn acht armen heeft een eigen wil. Hij proeft met zijn zuignappen en kan zich geweldig camoufleren. Het leven van een octopus in acht delen.
Een octopus is geen vis, maar een weekdier. Ze halen wel net als vissen adem met een kieuw. De octopus is een koppotige: aan hun kop zit een aantal vangarmen.