Maximumsnelheid motorboten Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/u, tenzij ter plekke iets anders is aangegeven. Er zijn veel plaatsen waar de snelheid afwijkt. Op brede rivieren en grote meren mogen kleine schepen vaak sneller varen.
Hoe hard je mag varen in Nederland is lastig te beantwoorden. Er is namelijk geen eenduidig antwoord voor. De enige 'harde' grens is 20 km/h. Dat wil zeggen dat de maximumsnelheid in principe 20 km/h is, behalve in gebieden waar sneller varen expliciet is toegestaan.
Het gaat er niet om hoe hard je vaart. Er wordt gekeken hoe snel je boot KAN varen. van 0 t/m 12,99 km/uur is de leeftijd afhankelijk van je vaargebied*. van 13 t/m 19,99 km/uur moet je 16 jaar zijn.
Varen zonder vaarbewijs
Wanneer kun je zo het water op? Je kunt varen zonder vaarbewijs op een boot met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur en/of met een lengte van maximaal 15 meter. Overschrijdt de boot één van deze richtlijnen, dan moet je examen doen voordat je hier als schipper mee het water op gaat.
Twintig is het magische getal als het gaat om snelheid op het water. Twintig kilometer per uur is de reguliere maximumsnelheid, ook voor snelle motorboten.
De maximum snelheid in de vaargeul is 20 km/u daarbuiten 9 km/u.
Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heb je een vaarbewijs nodig. Een rubberbootje met meer dan 5 PK, kan meestal harder dan 20 km per uur.
Dat de motor 9.9PK heeft in plaats van 10PK, is omdat vroeger vanaf 10PK een vaarbewijs verplicht was. Tegenwoordig is dat vanaf 20km/h, houdt daar dus rekening mee in de combinatie tussen boot en motor.
Welk vaarbewijs heb je nodig op zee? Om met je boot op zee te varen heb je Vaarbewijs 2 nodig. Dit wordt ook wel Klein Vaarbewijs II genoemd. Met Vaarbewijs 2 mag je ook op de grotere wateren en kustwateren varen.
Deze aluminium werkboot is vaarbewijsvrij met een maximale snelheid van 18km/h.
Vanaf 12 jaar mag je varen met een klein motorbootje. Maar wel met maximaal 2,5 pk! Vanaf 18 jaar mag u een snelle motorboot besturen (vaarbewijs verplicht). Vanaf 16 jaar mag je een motorboot en zeilboot (langer dan 7 meter) besturen.
Maxima 600 met 50 pk
Verreweg de populairste tendersloep met sportieve vaareigenschappen. De Maxima 600 Tender haalt met een 50 pk buitenboordmotor een snelheid van ongeveer 45 km/h.
Maximumsnelheid snelwegen (A-en E-wegen) 's nachts
In de avond en nacht, tussen 19.00 en 06.00 uur, geldt een maximumsnelheid van 100, 120 of 130 km/h. Hoe hard er gereden mag worden, wordt aangegeven met borden langs de weg.
Hoe hard mag ik varen? In het huidige verkeersbesluit (vaarbesluit) is een maximumsnelheid van 9 km/h vastgelegd. Hieraan dient u zich te houden.
Spirit of Australia – 511 kilometer per uur
De Australian Spirit is momenteel het snelste schip ter wereld. Het is ontworpen door Ken Warby, die het in zijn achtertuin in Sydney heeft geassembleerd. Tijdens een spectaculaire testrit bedroeg de snelheid van het schip maar liefst 511 kilometer per uur.
Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen.
Voor het varen op de Noordzee is geen vaarbewijs nodig, wel voor de zeehavens. Het vaarbewijs is ook nuttig als je een schip vaart, waarvoor geen vaarbewijsplicht geldt. Dan heb je voldoende basiskennis van de reglementen, wetten en veiligheidsmaatregelen.
Met zijn 900 pk en 1.000 Nm koppel beukt de Brabus Rocket R vanuit stilstand in 2,5 seconden naar een snelheid van 100 km/h. Al in 7,2 seconden zoef je onder luid turbogefluit met 200 km/h over het asfalt. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 340 km/h, volgens Brabus om de banden te beschermen.
De paardenkracht werd ook gedefinieerd als het vermogen dat nodig is om een last van 75 kilogram stapvoets te hijsen (dat wil zeggen met een snelheid van 1 meter per seconde, oftewel 3,6 kilometer per uur).
Vaartest 6 Met de 495 sloep met 340 kilogram bootgewicht vaar je met een 30 pk buitenboordmotor een maximumsnelheid van 40 kilometer per uur.
Brandstofgebruik boot
Het verbruik van de dieselmotor is afhankelijk van de grootte van het jacht, maar gemiddeld ligt het verbruik tussen de 3 tot 5 liter per uur. Je zou ook kunnen zeggen dat elke 4 pk een liter brandstof per uur verbruikt. Diesel kost op dit moment zo'n 2 euro per liter.
Snelle interventievoertuig
286 PK dieselmotor. Acceleratie (0-100 km/h): 5,6 seconden. Topsnelheid (km/h): 250 km/u.
Is je boot kleiner dan 15 meter en kan 'ie niet sneller dan 20 km/u? Dan mag je zonder vaarbewijs 1 het water op. Het gaat om de combinatie boot plus motor. Het kan maar zo zijn dat je met een klein aluminium visbootje met 6 pk motorvermogen in het bezit moet zijn van geldige papieren.