Voor het installeren van een eigen wifirouter is kennis nodig van aansluitingen en netwerken in het algemeen. Vooral een glasvezelmodem installeren is een uitdaging. Geen ondersteuning van je provider: Met een eigen modem kan de provider geen monteur aanbieden. Je zult zelf je internet moeten aansluiten.
Consument mag eigen modem kiezen vanaf januari 2022
Het kiezen van een eigen modem heeft dan ook nadelen. Er is technische kennis nodig voor het aansluiten en instellen van het modem. Ook is de gebruiker zelf verantwoordelijk voor het up-to-date houden van het eigen modem.
Een eigen modem zorgt voor een betere beveiliging dan de modem van je internetprovider. Bij die laatste is er namelijk altijd een mogelijkheid om je router via internet te benaderen. Als je provider de beveiliging hiervan niet op orde heeft, is er een risico om gehackt te worden.
U mag uw eigen modem, router of decoder kiezen
Dan moet de aanbieder die aansluiten op het netwerk. Zolang die voldoet aan dezelfde eisen als het apparaat van de aanbieder. Bent u niet handig met computernetwerken? Dan is het verstandig om het aanbevolen apparaat te gebruiken.
Wat is het verschil tussen een modem en een router? Een modem maakt verbinding met je internetprovider voor internettoegang. Een router verdeelt het verkeer naar je al je apparaten.
Kan iedereen een eigen modem gebruiken? Iedereen mag op ons netwerk een eigen modem gebruiken, maar het vereist wel wat technische kennis. Je zult namelijk zelf je modem moeten configureren en up-to-date moeten houden. Als je een Ziggo modem gebruikt, dan zorgen wij voor de juiste instellingen en updates.
Ziggo kan je een nieuw modem sturen. Mogelijk zijn ook je aansluitmaterialen verouderd en Ziggo kan je ook de hedendaagse aansluitmaterialen meteen meesturen. Kun je een foto hier plaatsen van de eerste plaats waar Ziggo je huis binnenkomt met eventuele splitters en versterkers op de foto?
De belangrijkste reden voor vrije modemkeuze is dat gebruikers meer invloed willen kunnen uitoefenen op de kwaliteit van een netwerkverbinding in huis en meer zelf willen kunnen aanpassen in het eigen netwerk.
Zet het modem zo hoog mogelijk, maar houd 30 cm afstand van een betonnen plafond. Zorg dat het stevig staat of ophangt. Zet je modem zo vrij mogelijk neer en niet achter een ander apparaat, achter de bank of in een gesloten kast. Ook de vloerverwarming, betonnen vloeren, een waterbed of een aquarium kan storen.
Technisch is er geen daadwerkelijk probleem met meerdere modem's op dezelfde hoofdaansluiting, MAAR de hoeveelheid bandbreedte wordt dan ook gedeelt door de modems. Tegenwoordig wordt elke aansluiting (zoveel mogelijk) direct naar de wijkkast geleid (en niet meer aftakkingen per huis).
Je wifi-modem van Ziggo is een modem en draadloze router in één. Wil je het wifi-netwerk vergroten, dan kun je hier zelf een extra router op aansluiten. Zo heb je twee plekken met een wifi-signaal in huis.
Plaats de HDMI kabel in je mediabox en in de tv. Druk de voedingsstekker in het voedingsblok en druk daarna de voedingsaansluiting in de mediabox. Steek nu de internetkabel in de internetaansluiting van de mediabox en steek het andere uiteinde in het modem.
Activatie van een modem kan maximaal 24 uur duren, je bent niet goed voorgelicht door de klantenservice van Ziggo. Omdat er ook problemen zijn met de Activatie duurd het somds langer dan gepland. Het is echt vervelend maar weinig aan te doen.
Apparaten die je niet meer gebruikt en niet hoeft terug te sturen, breng je naar de milieustraat of een inleverpunt voor elektronica. Kijk hiervoor op wecycle.nl.
Bij Online.nl krijg je standaard een supermodern Zyxel-modem voor krachtige wifi. In sommige situaties kan het ook handig zijn om een extra wifi-punt aan te schaffen.
Beste goedkope router: TP-Link Archer C2300
De TP-Link Archer C2300 is een goedkope maar goede router die. Aan de achterkant bevinden zich 4 ethernetpoorten, een internetpoort en de aansluiting voor het stopcontact. Aan de zijkant bevinden zich twee USB poorten (een 2.0 en een 3.0 poort), een WPS knop en een resetknop.
Daarnaast ligt de levensduur van een modem vaak rond de 10 jaar, afhankelijk van het abonnement van de eindgebruiker. Voor routers met WiFi is deze gebruiksduur slechts 3-5 jaar, omdat de technologie op WiFi gebied veel sneller evolueert en eindgebruikers steeds een betere WiFi willen.
Het kan daarom nodig zijn om een nieuwe router te kopen, die wel voldoet aan de eisen van jouw huis. Daarnaast kunnen routers verouderen. Het apparaat gaat gemiddeld 6 tot 8 jaar mee. Daarna kan het zijn dat de router zijn werk minder goed doet en je wifi-problemen ervaart.
Of u uw huidige modemrouter kunt vervangen, hangt af van uw provider. Daarnaast is het ook mogelijk om de WiFi in huis te verbeteren. Na het lezen van onderstaande informatie weet u exact wat u kunt doen om uw thuisnetwerk te optimaliseren.