Mineur akkoorden zijn alle akkoorden die uit minimaal drie noten bestaan, namelijk de grondtoon (de 'root'), een kleine terts ('minor third') en een kwint ('perfect fifth') daarboven.
Hoe word een mineur akkoord gevormd? Zoals je inmiddels weet bestaat een akkoord uit minimaal drie tonen. Een majeur akkoord bestaat uit de grondtoon (priem) - grote terts - kwint. Een mineur akkoord bestaat daarentegen uit een grondtoon (priem) - kleine terts - kwint.
Bij De A mineur toonladder en het A mineur akkoord gaat het om de afstand tussen de A en de C. Ook hier zit 1 witte toets tussen. Maar in tegenstelling tot C majeur zit er maar 1 zwarte toets tussen. Dat betekent dat de afstand tussen A en C kleiner is dan tussen C en E.
Het verschil tussen majeur en mineur verwijst naar de afstand tussen de eerste en derde toon van de toonladder. In majeur is dit verschil groot (4 halve tonen) en in mineur klein (3 halve tonen). Mineur klinkt meestal droeviger dan majeur.
Mineur/Kleine terts is een van de twee toongeslachten in het tonale systeem en staat tegenover Majeur. Een mineurtoonsoort is gebaseerd op een toonladder met een kleine terts: de derde toon (terts) ligt anderhalve toonafstand boven de grondtoon. Bij Majeur is de terts groot: twee tonen boven de grondtoon.
Wat betekent Mineur
Mineur wordt geassocieerd met klein en droevig. Je kent misschien wel de uitdrukking: “Hij is in mineur stemming”. Ook bij mineur kennen we natuurlijk Mineur toonladders, toonsoorten en akkoorden. Een song geschreven in een mineur toonsoort is heel gemakkelijk te herkennen aan het droevige karakter.
Mineur = kleine terts + grote terts
Het C-akkoord: C – E – G is een majeur akkoord want C – E is een grote terts en E – G een kleine terts.
Mineur toonladders worden samengesteld uit een andere verzameling intervallen. Hier is de C mineur toonladder. Veel mensen ervaren mineur toonladders als "verdrietig" of "donker". (Noten met de ♭ (mol) symbolen horen bij de zwarte toetsen op een piano.
Toonsoort bepalen
Als je de toonsoort van een muziekstuk omschrijft, doe je dit met de eerste toon, ofwel de grondtoon van de toonladder. Dit kan in principe iedere toon zijn. Daarnaast geef je aan of de muziek in majeur of mineur is, zodat je ook de volgorde van de toonladder weet.
Ik heb uitgelegd dat er 12 majeur toonladders en 12 mineur toonladders zijn. En dat mineur nog twee varianten heeft, harmonisch en melodisch.
Het A mineur piano akkoord, afgekort als Am, wordt gevormd door de noten A, C en E samen te spelen. A mineur is opgebouwd uit de grondtoon A, de kleine terts C en de kwint E uit de A mineur toonladder. De meest gebruikte vingerzetting is: duim, middelvinger en pink.
cis-mineur of cis klein (afkorting: C♯m) is een toonsoort met als grondtoon Cis. De voortekening telt vier kruisen: Fis, Cis, Gis en Dis. Het is de parallelle toonaard van E-majeur.
Beoordeeld met 0 uit 5 sterren. Het Am akkoord (A mineur akkoord) wordt gespeeld doormiddel van drie vingers. We zetten de wijsvinger op snaar 2 (B-snaar) in eerste vakje, de middelvinger op snaar 4 (D-snaar) in het tweede vakje en de ringvinger op snaar 3 (G-snaar) in het tweede vakje.
G akkoord gitaar (Sol)
De meest voorkomende akkoorden op de piano zijn majeur en mineur drieklanken. Een samenklank wil overigens niet zeggen dat de tonen op hetzelfde moment aangeslagen moeten worden. Ze mogen ook na elkaar gespeeld worden, dat noem je "gebroken" of "arpeggio".
Dus staan er vooraan bij de muzieksleutel 3 kruizen, dan weet je vanaf nu dat het muziekstuk in de toonsoort A staat.
De kwintencirkel gaat uit van de (majeur) toonladder van C, de enige majeur toonladder zonder kruizen of mollen (op de piano alleen witte toetsen). Vanaf C, een kwint hoger (met de klok mee) is een G. De toonladder van G heeft 1 zwarte toets in zich.
C-majeur, C grote terts of C-groot (afkorting: C) is de majeur toonsoort met als grondtoon c. C-majeur is tevens de naam van het akkoord op de eerste trap van de C-toonaard.
D-majeur, D grote terts of D-groot (afkorting: D) is een toonsoort met als grondtoon d. D-majeur is tevens de naam van het akkoord op de eerste trede van de D-toonladder.
De afstand tussen de tonen
Het belangrijkste verschil tussen majeur en mineur is, zoals hierboven uitgelegd, de afstand tussen de eerste drie tonen. In majeur zitten er twee hele tonen verschil, in mineur is dat anderhalve toon. In de eerste paar tonen van de muziek is dus al hoorbaar welk toongeslacht het heeft.
In een akkoordenschema wordt het A mineur akkoord met Am aangegeven. Het Am akkoord heeft dezelfde grondtoon als het A majeur akkoord, maar heeft een veel droeviger ondertoon. Dit komt door het verzetten van een van de tonen, die normaal een terts is (de toonafstand tussen een toon en de daaropvolgende derde toon).
Het E majeur piano akkoord, afgekort als E, wordt gevormd door de noten E, G# en B samen te spelen. E majeur is opgebouwd uit de grondtoon E, de grote terts G# en de kwint B uit de E majeur toonladder. De meest gebruikte vingerzetting is: duim, middelvinger en pink.