Banketbakkerij-Tearoom H.Van Haaren uit Breda bedacht een chocoladeletter met
Hoe het precies komt dat de letter deel uitmaakt van de sinterklaasviering is niet helemaal duidelijk, maar sintkenner Frits Booy heeft wel een idee.
Een chocoladeletter is chocolade in de vorm van een letter. Het is een typisch Nederlandse lekkernij die rond Sinterklaas wordt gegeven.
Wat is de meest verkochte chocoladeletter? De letter M is veruit de meest verkochte chocoladeletter, omdat hij niet alleen geschikt is voor Maaikes, Maxen, enzovoort, maar ook voor alle moeders. Alleen al bij Verkade zorgt de M voor 14% van de miljoenenproductie.
Veel letters hebben over de lengte ribbels. Dankzij deze ribbels komen de letters makkelijker uit de vorm. Daarnaast maskeren de ribbels beschadigingen op het oppervlak van de letter.
Letter S het populairst, Q het minst geliefd
Van alle letters die door Verkade worden verkocht, wordt de letter S het meest gekozen en de Q het minst. De M en de P worden na de S het meest verkocht en met Q achteraan in de rij staan X, U en Y.
Op het oog lijkt er wel degelijk verschil te zijn tussen de letters 'M' en 'I', maar in werkelijkheid bevatten alle letters uit dezelfde serie hetzelfde gewicht. De kleinere letters zijn dikker dan de grotere letters. Zo heeft iedere letter dezelfde hoeveelheid chocolade.
Volgens het Sinterklaaslexicon 'Sint Nicolaas van A tot Z' van meneer Frits Booy grijpt de traditie van eetbare letters terug op het gebruik op Middeleeuwse kloosterscholen waar leerlingen leerden schrijven met behulp van losse letters van brooddeeg, die ze vervolgens als beloning mochten op eten.
1. MARS. Met stip op nummer één is het alom bekende merk Mars dat meer produceert dan de Marsreep alleen. Snickers, de candybar met nougat vulling met karamel en pindanoten omhult in een laagje chocolade (jullie kennen hem vast wel), wordt door vele bronnen de populairste chocoladereep ter wereld genoemd!
De M is de meest verkochte chocoladeletter. Er zijn veel Nederlandse voornamen die met een M beginnen, maar ook omdat moeder/mama met een M begint. Andere reden: er zijn nog steeds genoeg mensen die geloven dat in “M” de meeste chocolade zit. Ook de letter S van Sint en de letter P van Piet (en Papa) zijn populair.
1909 werd milka voor de eerste keer in Oostenrijk geproduceerd en verkocht. De vraag groeit. Milka's populariteit neemt steeds meer toe.
De vijf landen die vandaag de dag de meeste cacao groeien zijn Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië. In deze landen worden de cacaobonen geoogst, gedroogd. Eenmaal gedroogd zijn de cacaobonen klaar om verscheept te worden naar chocola producerende landen.
Milka is een traditioneel product.Daarom gebruiken we al meer dan 100 jaar alleen melk uit het Alpengebied voor onze chocolade. Met elke liter melk die we van onze leveranciers ontvangen, zorgen we ervoor dat deze 100% afkomstig is uit de dalen en hoge dalen van de Alpen en de uitlopers van de Alpen.
De ontdekking van chocolade
Chocola is bij wijze van toeval ontdekt door een Tolteek. Deze Tolteken waren een stam welke in Midden- en Zuid-Amerika leefden. Historici zijn het oneens hoe lang geleden deze ontdekking gedaan is door de Tolteken, maar het is minstens 2000 jaar geleden.
Chocolade geschiedenis: De eerste cacaotelers.
Al rond 600 na Christus hadden zij de eerste cacaoplantages. Zij bereidden een bittere drank met de bonen uit de cacaoplant en noemde die 'xocoatl'. Met chilipeper, vanille en piment brachten de Maya's de drank op smaak.
De precieze herkomst van ons woord chocola is niet bekend, behalve dat het woord op zijn minst gedeeltelijk uit de Azteekste taal Nahuatl komt. De Azteken noemden hun cacaodrank xocolātl, letterlijk vertaald een bittere drank. Een andere verklaring is te vinden in een combinatie van Azteekse en Mayatalen.
Noka – €1380 voor een kilogram.
Door hun cacao plantages in Trinidad, Venezuela, Ivoorkust en Ecuador is Noka de beste pure chocolade ter wereld.
Sporen van cacao werden teruggevonden op eeuwenoude potten en kruiken. Nu blijkt dat 's werelds oudste chocolade 5.300 jaar geleden werd gemaakt in het Zuid-Amerikaanse regenwoud. Althans, dat vertellen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Ecology & Evolution.
Zo malen we onze cacaobonen veel fijner dan andere landen. Daardoor heeft Belgische chocolade een veel fijnere structuur. Bovendien bevat Belgische chocolade 100% cacaoboter. Belgische chocolade is dus écht van superieure kwaliteit.
Langzaamaan werd door experimenteren ontdekt dat chocolade in vaste vorm kon worden gegeten en zo kwam in 1728 de eerste chocoladefabriek. Frankrijk en Duitsland volgden al snel, rond 1760. Ondanks zijn bekendheid om de heerlijke chocolade, kwam de eerste chocoladefabriek in Zwitserland pas in 1817.
Bij HEMA vind je chocoladeletters in alle soorten en smaken. Zoals stroopwafel, karamel-zeezout en nog veel meer. We hebben kleine chocoladeletters maar ook grote én. Leuk voor in de schoen, bij de cadeautjes óf gewoon voor een heerlijk avondje.
Alle chocoladeletters bevatten namelijk evenveel chocolade. Kijk maar eens naar het gewicht op de verpakking van de letter. Je zal zien dat ze allemaal even zwaar wegen. De letter I is veel dikker dan de W, ondanks dat die wat kleiner is.
Chocoladeletter-saus, kan overal overheen! Smelt de chocoladeletters au-bain-marie en schenk het bijvoorbeeld over het dessert heen. Gebruik verschillende soorten chocoladeletters voor leuke variaties! Je kunt dit bijvoorbeeld over de arretjescake heen doen!
Massieve chocola zijn repen, chocoladeletters en figuren als paashazen en paaseieren. In deze vorm is chocolade ongeveer een jaar houdbaar. Is de chocolade echter een omhulsel van een vorm of te wel is de chocolade gevuld? Dan zijn deze minder lang houdbaar.