Welke lens op mijn camera. Als je serieuzer aan de slag wilt met fotograferen of filmen, kies je een systeemcamera. Maar niet elke lens (of objectief) past op elke camera. Het systeem dat je kiest bepaalt welke lenzen en andere accessoires je er later bij kunt kopen.
Bedenk welke lens bij jouw gebruikssituatie past
Ga dan voor een telephoto lens van bijvoorbeeld 100-400mm. Fotografeer je vaak in donkere situaties? Kies dan een lens met een groot maximaal diafragma voor meer lichtinval, zoals f/1.2 of f/1.8. Voor portretfotografie gebruik je een lens van 35mm of 50mm.
Speciale TS-E- en MP-E-lenzen hebben een EF-vatting. Alle lenzen met EF-vatting zijn compatibel met elke EOS-camera die ooit is gemaakt, inclusief de nieuwe EOS R System-camera's en de EOS M-serie, wanneer ze worden gebruikt met de juiste lensadapter.
Systeemcamera's komen met een eigen lensvatting, omdat de lens bij dit type camera veel dichter op de sensor zit. Dat betekent dat je de lenzen van je spiegelreflexcamera dus niet zomaar op je systeemcamera kan schroeven, ook niet als ze van hetzelfde merk zijn.
Adapter of verloopring
Om een dergelijke oude lens op je digitale camera te gebruiken heb je een verloopring of adapter nodig. Het is belangrijk om te weten of er een passende adapter beschikbaar is voor de lens en jouw camera.
Meestal worden voor goedkopere modellen minimaal 50.000 kliks gegarandeerd, waar dat kan voor duurdere modellen wel tot 300.000 kliks zijn. En dan kan dat nog vele malen meer zijn, dat is ook een beetje geluk hebben. Hoe kun je weten hoeveel kliks jouw camera heeft?
Wil je een portret maken van een persoon dan zal de juiste lens ergens tussen 70 en 100mm zitten. Omdat dit gebied de minste kans op vervorming (distortion) biedt. Andere brandpunten geven vaak vervorming in het gezicht door het te breed of te uitgerekt weer te geven, afhankelijk van de lens die je op de camera hebt.
Samengevat. Een systeemcamera en spiegelreflexcamera verschillen niet veel van elkaar. Qua beeldkwaliteit en instellingsmogelijkheden presteren ze bijna even goed. Beide camera's beschikken over goede sensoren waarmee je in verschillende lichtsituaties fotografeert en filmt.
Het onderwerp dat je vastlegt, is bepalend voor welke lens geschikt is voor jou. Als je houdt van landschapsfotografie dan kies je voor een groothoeklens. Deze lenzen hebben een brandpuntsafstand van 10 tot 24mm. Om wilde dieren te fotograferen moet je vaak ver inzoomen, dit doe je met een telephotolens van 100-400mm.
Een spiegelreflexcamera (links) is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp. Een systeemcamera (rechts) is een camera met verwisselbare lens, maar zonder spiegelsysteem. Je kijkt op het scherm of in een elektronische zoeker naar je onderwerp.
Lenzen geschikt voor Canon spiegelreflexcamera's
Canon spiegelreflexcamera's zijn voorzien van een EF- of een EF-S-mount. EF-lenzen zijn gemaakt voor fullframe Canon spiegelreflexcamera's én passen op APS-C Canon DSLR's. Objectieven met een EF-S-mount zijn alleen geschikt voor Canon DSLR's met een APS-C sensor.
Het Canon objectief gaat sowieso niet passen op de Nikon. Dat heeft te maken met de registerafstand. Het objectief hoort op een bepaalde afstand van de sensor gemonteerd te zijn. Dat gaat niet lukken.
Een Sony lens past niet (zomaar) op een Canon camera.
Een voor de hand liggende keuze is een objectief met een zoombereik van 70 tot 200mm: de Canon EF 70-200mm f/2.8L, de Nikon AF-S 70-200mm f/4.0G en de Sony 70-200mm f/2.8.
Een lens tussen de 50mm en de 200mm is perfect voor het maken van portretten omdat er dan bijna geen vertekening optreedt. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe verder je van het model af moet staan voor je compositie. Daarom is het soms handiger om een lens uit te kiezen waarbij je niet te ver weg hoeft te staan.
De 35mm lens wordt vaak gezien als een meer veelzijdige lens en dit is ook te zien aan het aantal soorten fotografie waarvoor deze lens gebruikt wordt, denk aan trouwfotografie, sportfotografie, foodfotografie, reisfotografie, landschapsfotografie (hoewel dan 35 mm prime minder voor de hand ligt) en straatfotografie.
Een allround lens is een zoomlens voor alledaags gebruik. Doordat het een lens met een variabele brandpuntafstand is, kun je er vanalles mee vastleggen. Volledig uitgezoomd is het beeldkader groot genoeg om landschappen te fotograferen.
Voor veel fotografen is de favoriete lenzen voor het fotografen van landschappen meestal een 14 mm f / 2.8, een 16-35 mm f / 2.8 en een 24 mm f / 1.4. Als je scènes fotografeert met het onderwerp prominent in de voorgrond, dan kan een groothoeklens ook een goede keuze zijn.
Dat hangt af van het budget dat je beschikbaar hebt, maar bijvoorbeeld ook van het soort fotografie dat je wilt beoefenen. Goede beginner spiegelreflexcamera's in 2022 zijn bijvoorbeeld de Canon EOS 2000D, Nikon D3500, Canon EOS 250D en de Nikon D5600.
Professionele fotografen maken gebruik van camera's met een full frame sensor. De goedkopere spiegelreflexcamera's hebben een zogenaamde crop sensor. Dit is een kleinere beeldsensor. Lenzen die speciaal voor deze crop-sensorcamera's zijn gemaakt, passen NIET op de full frame camera's van hetzelfde merk.
Dekt de populaire brandpuntsafstanden van 18-55 mm (kleinbeeldequivalent: 27-82,5 mm) met een maximaal diafragma van f/3.5–5.6. Dit objectief is perfect voor het maken van allerlei soorten foto's, van portretten tot landschapsfoto's. Het is ook ideaal voor het opnemen van HD-films.
Een prime-lens van 50 mm is een geschikte lens voor fotografie bij weinig licht, omdat de meeste prime-lenzen van 50 mm een maximaal diafragma hebben van ergens tussen f/1.8 en f/1.4. Als je te maken hebt met weinig licht kun je het beste de ISO verhogen om je camera gevoeliger te maken voor licht.
Lenzen. De klassieke lens voor het fotograferen van stillevens is een prime 50 mm lens. Op een full-frame camera geeft dit een realistisch beeld zonder vervorming.