Nadat u uw omgevingsvergunning hebt ontvangen geeft u de gemeente opdracht om de piketpaaltjes van het helofytenfilter te plaatsen, zodat de machinist weet waar er gegraven moet worden. De diepte ligging van de tank is normaliter 60 cm onder maaiveld gemeten vanaf de invoerhoogte (onderkant buis).
De grootte van een helofytenfilter wordt bepaald door de hoeveelheid water die gezuiverd moet worden en de mate van verontreiniging daarvan. Daarom heb je ze in alle vormen en maten. Maar als we het hebben over huishoudelijk afvalwater dan geldt de vuistregel: tussen de 3 en 4 m² per persoon.
Hoe lang gaat het mee? Ongeveer twintig jaar. Daarna is de bovenste laag van het filter te modderig / humusrijk geworden en zakt het water niet overal even goed meer weg.
De meest gebruikte moerasplanten in helofytenfilters zijn riet, biezen, zegge en lisdodde. Deze snelgroeiende planten zijn goed bestand tegen de afvalstoffen in het water. Helofytenfilters behoren tot de natuurlijke zuiveringssystemen die aan de strenge regels van waterzuivering kunnen voldoen.
De makkelijkste tip is om een plantenbak naast de vijver te maken die niet aangesloten is op de vijver. Je hebt dan toch het sierlijke van de plantenfilter. Er kan zelfs wat penningkruid over de rand de vijver in groeien. Je hoeft bijna niet te snoeien, laat maar lekker verwilderen.
Een goed functionerend moerasfilter plaats je aan de rand van de vijver, zodat een natuurlijk verloop ontstaat van water naar de tuin. De plantenfilter hoeft niet heel diep te zijn, circa -40 cm is voldoende.
De kosten van een helofytenfilter zijn erg afhankelijk van de locatie en de gewenste grootte. Een helofytenfilter voor een bedrijf dat jaarlijks tussen de 1.500 en de 2.500 m3 afvalwater heeft kost circa € 13.000. Onderhoud kost circa € 2.400 per jaar. Het rietveld moet in het najaar gemaaid worden.
Een helofytenfilter is een zandfilter dat met behulp van bepaalde planten ('helofyten') water zuivert. Helofytenfilters worden gebruikt voor de zuivering van vervuild regenwater dat afstroomt van straten en parkeerplaatsen en kunnen zelfs afvalwater zuiveren.
De aanleg van een moerasfilter of helofytenfilter
Ook als u het moeras aan de rand of rondom de vijver wilt maken, graaft u gewoon de kuil naast die van de vijver en legt u de vijverfolie door over de afscheidingsrand en door het moeras.
Helofyt of telmatofyt is de levensvorm van tweejarige- of vaste plant waarvan enkel de onder water zittende knoppen een ongunstige periode, zoals een winter, overleven. Etymologie: van ἕλος, Gr, helos: moeras; van τέλμα, Gr, telma: poel. De term helofyt wordt gebruikt in de vegetatiekunde.
De grootte van de lavafilter van een vijver is evenredig met de grootte van de vijver en de mate van de vuilbelasting. Een vijver die vissen bevat heeft een grotere vuilbelasting dan een vijver zonder vissen. De lavafilter mag ook niet te groot worden aangemaakt om een goede plantengroei te verzekeren.
Biologisch filter zelf maken
Een biologisch filter bestaat uit niets anders dan een hoeveelheid poreus filtermateriaal (schuimrubber, lavastenen) waarin vuildeeltjes uit de vijver blijven hangen. Hierop gaan vervolgens bacteriën groeien. In een eenvoudige plastic bak kun je daarom ook zelf een filter maken.
Leg het moeras aan als een ondiepe vijver. Een grootste diepte van 35-45 cm is prima. Wilt u ergens later – als de planten er groeien – nog wat open water zien, maak de kuil daar dan dieper. Gebruik goede vijverfolie, leg die tot over de randen van de uitgegraven kuil en werk de overstekende folie in de randen weg.
De bekendste moerasplanten zijn de Japanse holpijp (Equisetum japonicum), slangenwortel (Calla palustris), Zwarte Taro of Olifantsoor (Colocasia rubra Black Magic) en Snoekkruid (Pontederia cordata).
Voor koi komt deze privacy uit op ongeveer 70 cm vis op 1000 liter (1 KUB ) vijverwater. Bij een koivijver van 10 kubieke meter is het maximale aantal koi dat er gezond en met een optimale ontwikkeling in kan rondzwemmen 7 meter.
Wat kan er gebeuren met Koi in een natuurvijver? Zo zie je maar dat Koi in een natuurlijke vijver gewoon mogelijk is. Zolang je maar zorgt dat de waterkwaliteit in orde blijft. Dat is echt het belangrijkste, en zolang dat lukt kun je er vanuit gaan dat je Koi gezond blijven.
Lava is een prima substraat om planten in te plaatsen, mandjes zijn een optie als je elk jaar je lava of substraat wil reinigen of de planten breken. Aangezien je plantenfilter geen hele grote afmetingen heeft kan het gebruik van manden makkelijk zijn met schoonmaken.
Boor op ongeveer twintig centimeter van de bovenrand een gat. Daar plaats je een PVC-buis in die het water – in geval van een verstopping – naar de vijver afvoert. Vijf centimeter onder het gat boor je een tweede gat waardoor het water in de ton stroomt om gefilterd te worden.
In een vijver of zwemvijver met helofytenfilter wordt vaak Lava (Lava split) gebruikt. Lava split in de maten 8/16 en 16/32 is ideaal door de drainerende eigenschappen en de poreusheid van de stenen. Voor een mooie aankleding kunt u de grovere Lava stenen rondom uw vijver toepassen!
Een biofilter verwijdert met micro-organismen (meestal bacteriën) ammoniak, geur en fijnstof uit de uitgaande stallucht. Biofilters worden ook wel biowand of biobed genoemd.
Filterschuim en filterwatten zijn ideaal voor mechanische filtratie. De sterke nylonvezels verwijderen grof vuil uit het vijverwater. Voor de biologische filtratie is het erg handig om filterlava te gebruiken. Dit is perfect voor de bacteriële afbraak van onzichtbaar vuil en schadelijke stoffen.
Bepaal het aantal liters inhoud van uw vijver. Per 1.000 liter vijverwater heeft u gemiddeld 3 Watt UV nodig. Als u een vijver heeft met alleen koi, kunt u volstaan met 2 Watt per 1.000 liter. Voor vijvers met vissen en planten heeft u normaal 4 Watt per 1.000 liter nodig om de vijver goed helder te krijgen.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.