Na het injecteren van de muren kan het enkele weken duren voordat het vocht wegtrekt en u geen problemen meer zult ondervinden. De heeft tijd nodig om hard te worden en al het vocht uit de muur te trekken.
De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien. Belangrijk: laat eventueel aanwezige oplosbare muurzouten (lees ook dit artikel hierover) eerst omzetten naar onoplosbare zouten.
De eenvoudigste manier om vocht in huis te herkennen is je muren inspecteren op mogelijke schade. Die schade merk je vooral aan: Loskomende plinten. Donkere bepleistering die loskomt van metselwerk.
In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt staat er geen maximumhoogte op optrekkend vocht. Vocht kan zelfs in muren optrekken tot hoogtes van 2 m en meer, zeker bij dikke muren of wanneer de verdamping wordt geremd door één- of tweezijdige afdichting van de muren.
Beton wordt misschien bij velen beschouwd als sterk - en daarom waterdicht - materiaal, maar niets is minder waar. Ook een betonnen vloer is eigenlijk erg poreus van aard, waardoor vocht sneller binnen kan sijpelen door de vloer en vervolgens vochtproblemen veroorzaakt.
Optrekkend vocht is water dat langzaam omhoog trekt in je huis. Bijvoorbeeld via de muren, fundering of zelfs de vloer. Vaak komt dit door grondwater onder huis, maar ook een lekkage of onvoldoende ventilatie kan optrekkend vocht veroorzaken.
TIP 1: ventileer vochtige ruimtes regelmatig
Hoe lager de luchtvochtigheid in de woning, hoe minder snel vocht kan neerslaan. Zet dus regelmatig een raam open in de badkamer, de keuken, de wasruimte, … om overtollige waterdamp af te voeren. Let op: enkel ventileren is onvoldoende om een gezond binnenklimaat te creëren.
Vocht in huis is nadelig voor uw gezondheid. Het veroorzaak reumatische en astmatische klachten en verzwakt uw immuunsysteem. Vocht in huis zorgt er ook voor dat schimmels en ongedierte vrij spel hebben. Vaak veroorzaken deze een allergische reactie, zoals huidirritatie.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
Met Dryzone kan U zelf muren injecteren tegen opstijgend vocht. Dryzone wordt geïnjecteerd in horizontaal geboorde gaten in een mortellaag. De actieve stoffen verspreiden zich in het metselwerk en vormen een duurzame waterkerende laag die het optrekken van vocht in de muur stopt.
Het permanent bestrijden van optrekkend vocht realiseren we door het injecteren van de gevel met een vochtwerende gel. Het injecteren kan zowel vanaf de binnen- als de buitenzijde van de woning. Doordat de vloeistof zich uitzet voorkomt deze dat vocht via de muren bij u naar binnen komt.
Een vochtmeter kan je helpen om zeker te zijn dat het volledig gedroogd is. Eenmaal volledig droog, kun je alles weer in orde maken en schilderen met vochtwerende verf. Inspecteer de verwijderde items op vocht of schimmelgroei voordat je ze opnieuw plaatst.
Optrekkend vocht kun je effectief op twee manieren bestrijden: door de muur te injecteren (meest goedkope optie) of door de muur te laten onderkappen. Bij het injecteren van de muur spuit men een chemisch middel in de gevel waardoor een chemische waterkering ontstaat.
Het ligt onder meer aan de hoeveelheid water die in je plafond is getrokken, het weer en de mate van ventilatie in je woning. Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat een vochtplek minimaal een maand droogtijd nodig heeft.
Gevaar van een vochtige slaapkamer
Vocht in de slaapkamer is slecht voor je gezondheid. Door het teveel aan vocht kan je last krijgen van je ademhaling. In combinatie met een slechte verluchting en ventilatie leidt dit tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.
Een vochtige ruimte droog maken op grootmoeders wijze
De ramen wagenwijd openzetten om zo de ruimte ten volle te ventileren. Geef de ruimte tijd om droog te worden, zo'n ventilatiebeurt is niet op 10 minuten gefikst. Daarnaast kan je ook altijd een bak met kattenbakvulling in de vochtige ruimte plaatsen.
Vochtvreters zijn niet geschikt om de luchtvochtigheid van de woning te verlagen. Vochtvreters zijn vochtabsorberende zouten of gels. Deze werken zonder stroom maar helpen alleen tegen (en zijn ook alleen bedoeld voor) een licht vochtprobleem in een kleine afgesloten ruimte, zoals een kast.
De meest effectieve oplossing om de luchtvochtigheid te optimaliseren is door te ventileren. Ventilatie helpt ook tegen schimmel, huisstofmijt, zilvervisjes, fijnstof en tabaksrook, welke in veel woningen aanwezig zijn. Door te ventileren zorgt u voor frisse lucht in huis en zo voor een gezonde woonomgeving.
Het verschil is te wijten aan de vochtigere buitenlucht en de lagere temperaturen ten opzichte van de zomermaanden. In de winter raden we een luchtvochtigheid in huis aan tussen 30% en 50%. Naarmate het buiten kouder wordt en je de verwariming gebruikt, zal de luchtvochtigheid binnen dalen naar 30%.
Je verzekeraar vergoedt vochtschade door defecte apparaten alleen als er geen sprake is van nalatigheid. Bijvoorbeeld een goed onderhouden wasmachine die lekt en je houten vloer aantast. De herstelling van de toestellen of leidingen die de schade hebben veroorzaakt, vallen echter niet onder de vergoeding.
Een typisch voorbeeld van een verborgen gebrek is opstijgend vocht, in zoverre het niet zichtbaar is (bijvoorbeeld door loshangend behang, schimmelvorming op een zichtbare plaats of een muffe geur, … enzovoort), of scheuren in de muren door een slechte fundering.
Per dag produceert ieder mens (onder normale omstandigheden) minimaal 1 liter vocht. En dagelijks komt er tussen 10 en 20 liter vocht in de woning.