In het water is het ook geen probleem: plassen in je wetsuit, je moet er misschien even aan wennen, maar onthoud: de meeste triatleten doen het!
Een natpak van goede kwaliteit gaat een tot vijf jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je ermee duikt en hoe je het pak onderhoudt. Om je natpak een zo lang mogelijk leven te geven, moet je het natpak na elke duik (of na elke duikvakantie) wassen met neopreenshampoo.
Een wetsuit wassen in een wasbak of badkuip is ook vrij simpel. Leg je wetsuit binnenstebuiten in een bak of kuip en vul deze met koud/lauw water. Laat de wetsuit vervolgens goed weken totdat alle waterresten eruit zijn. Eventueel kun je gebruik maken van speciale shampoo voor wetsuits om nare geurtjes te verwijderen.
Hang je wetsuit op om te drogen, en laat hem niet opgepropt in een tas of hoek liggen. Het beste is om de wetsuit binnenstebuiten aan een dikke kledinghanger op te hangen met alle ritsen open op een plek waar deze goed kan uitdruipen. Let ook op dat je wetsuit nergens grote vouwen of kreukels heeft als hij hangt.
Het neopreen van je wetsuit is kwetsbaar. O.a. chloor, zout, zand etc. kunnen de structuur van het neopreen beschadigen doordat het neopreen van je wetsuit uitdroogt. Hierdoor kunnen de naden en het neopreen 'breken' en zelfs uitscheuren.
Wetsuit opbergen voor langere tijd
Berg de wetsuit op in een droge ruimte waar het niet al te warm is, kamertemperatuur is het best. Zo zorg je ervoor dat het neopreen niet uitdroogt en goed soepel blijft, zodat je er volgend seizoen weer met veel plezier in kunt duiken.
Het is een synthetisch rubber, dat verkregen wordt door de polymerisatie van chloropreen. Oorspronkelijk was het bedoeld als oliebestendige vervanger voor natuurrubber. Het is tevens sterker klevend dan dat natuurrubber is.
Heet water zorgt ervoor dat neopreen uitdroogt en de lijm zou los kunnen laten. Je kunt een sopje maken van baking soda, speciaal neopreen-shampoo of cleaner met koud- of handwarm water. Leg al je neopreen spullen hierin en was het schoon. Spoel je wetsuit vervolgens aan beide kanten goed uit met vers koud water.
Een wetsuit is een pak dat jou beschermd tegen onderkoeling in wateractiviteiten. Naast onderkoeling beschermen wetsuits het lichaam tegen rotsen bij canyoning of tegen verwondingen van koraal bij het duiken (om even wat voorbeelden te noemen).
In gebieden boven de 23℃ heb je geen neopreen wetsuit nodig. Wel raden wij je echt een lycra rashguard t-shirt aan. Op het water verbrand je extra snel, let dus op de uv bescherming! In warme gebieden waar de zeewatertemperatuur onder de 23℃ is, kun je het best wel een neoprenen wetsuit dragen.
Wetsuits zijn verplicht bij een watertemperatuur van 16 tot 18 graden. Wetsuits zijn optioneel bij een watertemperatuur van 18 tot 20 graden. Wetsuits zijn verboden bij een watertemperatuur van 20 graden of warmer. Boven de 31 graden wordt er niet gezwommen.
Eens je het wetsuit aanhebt moet het strak om je lichaam zitten. Eigenlijk moet het een beetje knellen rondom je benen, schouders en bovenlichaam. Dat knellende gevoel verdwijnt van zodra je in het water ligt. Ga na of je soepel met je armen kunt molenwieken.
Een droogpak houdt je veel warmer dan een wetsuit. Je komt niet in contact met water. Bovendien kun je je door de onderlaag op verschillende temperaturen kleden. Omdat je droog bent, is ook het omkleden na de sessie veel comfortabeler.
De prijs van een wetsuit wordt onder andere bepaald door het soort, de dikte en flexibiliteit van het neopreen en aanvullende zaken als de aanwezigheid van kneepads. Een shorty is verkrijgbaar vanaf +- 50 euro, een volledig wetsuit vanaf +- 75 euro. Een wetsuit voor een kind is vanaf +- 40 euro verkrijgbaar.
Wetsuits van natuurlijk rubber (naturalprene) in plaats van het neopreen waarin petroleum en chemische stoffen zijn verwerkt. Neopreen is super schadelijk voor de natuur. Best paradoxaal eigenlijk dat we in de natuur liggen met een schadelijk pak.
Het celrubber heeft een gesloten celstructuur, waardoor het geen vloeistoffen opneemt en waterdicht is. Ook in aanraking met zeewater kan dit materiaal gebruikt worden, dankzij de grondstof neopreen. Dankzij de zeewaterbestendigheid van neopreen, tast zeewater het materiaal niet aan.
De neopreen is niet waterdicht.
Een wetsuit houd je warm tijdens het surfen, suppen, kiten, duiken en alle andere watersporten. Als je het water in gaat komt er water in je wetsuit en je suit zorgt ervoor dat je warm blijft doordat er een dun laagje water tussen je huid en het neopreen blijft zitten.
Let op voor het suppen adviseren wij een wetsuit met een 3- 4 sterren flexibiliteit. Hiermee zit het pak heerlijk om het lichaam en kun je uitstekend peddelen tijdens het suppen. Koud maar toch een heerlijke dag.
Een wetsuit moet strak zitten zodat er geen water doorheen stroomt tijdens het zwemmen, maar niet te strak dat je er niet meer in kan bewegen. Er mag in een pak wel water komen, dat opwarmt, maar het mag er niet doorheen stromen. Bij verschillende winkels is er ook een mogelijkheid om de wetsuits te passen.
Wij raden in de Nederlandse winters minimaal een 5 mm wetsuit aan. Als je gaat surfen in Scandinavië zelfs 6 mm. Sommige surfers hebben al genoeg aan 4 mm wetsuit, maar voor de meeste zal dit wel koud zijn. De meeste winter wetsuits hebben ook een goede lining en naden in het wetsuit die je warm houden.
Openwater zwemmen in koud water is wel degelijk heel goed voor je. Uiteindelijk versterkt het namelijk je immuunsysteem. Je lichaam wordt sterker. Het werkt ontstekingsremmend, en zorgt voor een betere doorbloeding.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.