Maak een sopje met lauw water of warm water en groene zeep. Verwijder hiermee vlekken van de bank. Let er wel goed op dat u de zeep goed weghaalt en de bank daarna droog maakt. Anders kunnen er strepen achterblijven, Ook raden wij aan om uw bank alleen met groene zeep schoon te maken bij vlekken.
Bij een stoffen bankstel biedt schoonmaakazijn de juiste oplossing. Vul een spray voor de helft met lauw water en de andere helft met schoonmaakazijn. Spray vervolgens de inhoud met een redelijke afstand over je bankstel zodat deze niet te nat wordt.
Door een dikke laag baking soda op de vlek te strooien, wordt het vocht opgenomen. Laat de soda een kwartier liggen en zuig het daarna op met de stofzuiger. Dep de vlek na met een vochtige doek. Het is heel belangrijk niet over de vlek te wrijven omdat je daarmee de vlek alleen maar hardnekkiger maakt.
Tips om vlekken te verwijderen van je stoffen bank:
Maak een sopje met een paar schepjes soda en lauwwarm water. Smeer de vlekken op de bank in met het mengsel en schrob voorzichtig met een sponsje. Maak het behandelde oppervlak daarna schoon met water (tot je geen soda-mengsel meer ziet)
Neem 2 eetlepels met baking soda en gooi dit in een emmer met wat lauw water. neem nu een nieuwe zachte spons en maak deze nat met de soda mix. Wrijf met de spons nu over de vlek in je stoffen bank.
Gebruik geen sopje van water en allesreiniger. Het sopje trekt dan in de bank en veroorzaakt een nog grotere vlek. Probeer altijd eerst op een plek die niet in het zicht zit.
Doe een paar scheppen soda in heet water en laat dit goed oplossen. Drenk een spons in het sopje en neem hiermee de bank of stoel af. Dep de schoongemaakte oppervlaktes droog met een doek en je hele bank heeft een flinke oppepper gekregen.
Baking soda
U kunt vlekken uit de bank halen met baking soda. Los een paar scheppen soda op in heet water. Breng dit sopje met een spons aan op de vlek. Dep daarna de plek droog met een doek.
Ja, dit kan heel goed zelfs. Een stoomreiniger werkt met heet stoom. Dit stoom dringt diep door in de vezels van de stof waardoor het grondig gereinigd wordt. Hardnekkige vlekken verwijder je ook met behulp van een stoomreiniger, eventueel door de vlek voor te behandelen.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Het losgeweekte vuil wordt dus weg gezogen (extractie). Een groot voordeel van de sproei extractie methode is een optimale reiniging van de meubelstof en tapijt. Nadeel is dat meubelstof soms wel 24 uur nodig heeft om helemaal droog te worden. Bij tapijt kan het wel tot 2 dagen duren voor het helemaal droog is.
Het daadwerkelijk schoonmaken van de bank hoeft hooguit één keer per maand te gebeuren. Zo houd je de bank langer mooi, maar verklein je ook de kans op allergische reacties op bijvoorbeeld dierenharen of huisstofmijt.
De gemiddelde schoonmaakkosten van een bijvoorbeeld een complete meubelreiniging aan huis liggen tussen de € 150 en € 250. De prijs wordt bepaald aan de hand van het type bank dat moet worden schoongemaakt.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
De beste manier om vetvlekken uit een (stoffen) bank te krijgen, is met een beetje afwasmiddel. Smeer een klodder afwasmiddel over de vlek, en laat dit even intrekken. Daarna pak je een schone microvezel doek, en wrijf je alle afwasmiddel voorzichtig weg. Deppen is eigenlijk nóg beter.
Baking soda tegen hardnekkige vlekken bank
Hardnekkige vlekken verwijder je door een sopje te maken van lauw water met een paar scheppen baking soda en dit met een spons over het oppervlak van de vlek te wrijven. Spoel het geheel na met schoon water, laat het drogen en voilà!
De bank: één keer per maand
Vlekken verwijder je natuurlijk meteen, al is het maar omdat oudere vlekken vaak lastiger te verwijderen zijn. Een stoombeurt eens per jaar kan ook de levensduur en het zitcomfort van je favoriete hangplek in huis verlengen.
Vetvlekken veegt u weg met een schone, droge doek. Als de vetvlek al is opgedroogd, strooit u er wat zuiveringszout over, zodat het vet uit het leer trekt. Bij erge vlekken laat u het zuiveringszout een paar uur intrekken en gaat u daarna het leer schoonmaken door het vet met een zachte doek weg te wrijven.
Bank bekleding & onderhoud
Daarentegen zijn lederen banken over het algemeen weer veel makkelijker vlekvrij te maken dan een stoffen bank. Kunstleer en leer zijn het makkelijkste in onderhoud, maar ook weer wat gevoeliger voor bijv. direct zonlicht.