Productomschrijving. De sambal oelek van Yakso is een glutenvrije en biologische sambal, gemaakt van chilipepers en zout. Door de neutrale smaak is het een heerlijk pittige smaakmaker in gerechten.
Sambal Oelek bestaat uit gemalen Lomboks (dat zijn Indonesische Spaanse pepers) met zout en azijn.
Ja. Dit zijn: Sambal Badjak (extra heet of hot) / Brandal / Surinaamse sambal / Oelek / Manis / Trassi / Peteh / Djeroek. ⊞ Verkoopt Koningsvogel glutenvrije kruidenmixen?
Sambal oelek is, in tegenstelling tot manis, badjak en brandal, niet gebakken en vormt eigenlijk de basis voor veel andere sambals. De naam komt van de 'ulek', in Indonesië de stamper waarmee in een vijzel de pepers met specerijen worden gemengd. Veel meer is er in de sambal oelek dan ook niet toegevoegd.
Een lepeltje sambal is niet alleen goed voor de smaak, maar ook voor je gezondheid. Rode pepers bevatten onder andere vitamine C en de mineralen kalium en magnesium.
Sauzen zoals Sambal Oelek zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Sambal Oelek kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Nee.
Vlees is van zichzelf glutenvrij. Je kunt bijvoorbeeld gerust een onbewerkt hamlapje of rundvlees of iets dergelijks kopen. Bewerkte vleesproducten - kant en klare - zoals gehaktballen, slavinken en hamburgers bevatten meestal wel gluten, vaak in de vorm van paneermeel.
De 'normale' paprikachips van Lay's zijn niet glutenvrij, alleen deze drie paprikavarianten wel!
Harissa. Harissa is een hete rode saus die oorspronkelijk in Tunesië en bij uitbreiding Noord-Afrika gebruikt wordt. Deze pittige pasta op basis van chilipeper, knoflook, komijn, karwij, koriander en geroosterde paprika heeft veel weg van sambal maar heeft een iets zoetere smaak.
Sambal, sambalan of sambel is een kruidenpasta of smaakversterker gemaakt op basis van pepers (Spaanse pepers, Rawit, Habanero, Adjuma of Madame Jeanette). In Indonesië en Maleisië is de basispeper meestal de Lombok, Cabai (Tjabé) of Rawit, in Suriname wordt sambal vaak gemaakt met Madame Jeanette.
Het grote verschil met sambal oelek is dat sambal badjak gebakken wordt en er diverse andere ingrediënten aan worden toegevoegd. Dit maakt hem niet alleen een stuk milder, maar ook veel kruidiger. Onze sambal is spicy, maar zeker niet té.
De groentebouillonblokjes en de tuinkruidenbouillonblokjes bevatten geen gluten.
De bami bevat gluten en tarwe, maar dit staat niet op het etiket. Klanten met een glutenintolerantie en/of tarwe-allergie worden dringend verzocht de AH Bami Goreng niet te eten en terug te brengen.
Nu is de grote vraag natuurlijk: is olijfolie glutenvrij? Het antwoord is ja, olijfolie is glutenvrij. Daarom kun je gerust in olijfolie bakken als je coeliakie hebt.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Lay's chips naturel is bovendien helemaal glutenvrij!
Bij ketchup en mayonaise geldt hetzelfde: er kunnen om levensmiddeltechnologische redenen glutenhoudende ingrediënten toegevoegd worden. Dus: altijd nauwgezet lezen, wat er op de verpakking staat en navraag doen.
Ja, mosterd is glutenvrij en kun je goed toepassen in een glutenvrij dieet als smaakmaker. Mosterd wordt gemaakt met de ingrediënten mosterdzaad, azijn, zout en eventueel wat kruiden.
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Goed voor je darmen
Volgens aHealthyLife stimuleert peper de afgifte van enzymen door je darmen en alvleesklier. En dat is dan weer goed voor je spijsvertering. Ook kan zwarte peper helpen als je diarree hebt.
Deze keer: is pittig of pikant eten slecht voor je darmen? Veel mensen mijden pittig eten, omdat het slecht zou zijn voor de spijsvertering en darmen. Maar dat blijkt helemaal niet nodig. Volgens wetenschappers blijkt pittig eten zelfs gezondheidsvoordelen te hebben.
Je maag scheidt extra vocht af tijdens het eten van pikant eten.Hierdoor zou je last kunnen krijgen van diarree, maar als je vaker pittig eet wennen je maag en darmen aan de prikkelingen.