Cholesterol is een bouwstof voor cellen en hormonen. Zonder cholesterol kunnen we niet leven, maar een verhoogd cholesterolgehalte vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
Gezond leven
Met een gezonde leefstijl verlaag je je cholesterol en pak je al deze factoren tegelijk aan: gezond eten: gebruik minder verzadigd vet. afvallen bij overgewicht: vooral buikvet verhoogt het cholesterolgehalte. voldoende bewegen: minimaal 2,5 uur per week.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het cholesterolgehalte te laag kan worden of dat dit gevaarlijk is voor je gezondheid. Er is daarom geen waarde voor een te laag cholesterol. Een laag cholesterolgehalte is bijna altijd onschuldig. Meestal geldt daarom: hoe lager het cholesterol, hoe beter.
U kunt in 1 keer stoppen met cholesterol-medicijnen. Als u last heeft van spierpijn, kunt u eerst een proef-stop doen als u wilt: U stopt met de medicijnen. Dit kan in 1 keer.
Voor de aanzienlijke groep mensen die statines niet kunnen verdragen, lijkt er een goed alternatief op komst. Een studie onder 307 personen met ernstig verhoogd LDL-cholesterol wijst uit dat injecties met het antilichaam evolocumab het cholesterol net zo goed verlagen als statines.
De meest voorkomende bijwerking van statines is spierpijn. Hoewel het in een enkel geval kan leiden tot ernstige spierafbraak heeft verreweg de grootste groep (twintig procent van alle gebruikers) last van spierpijn zonder spierschade. Toch belemmert deze spierpijn het dagelijks functioneren.
Om je cholesterol te verlagen, kan het daarom helpen om een ontbijt te maken waarin je wat minder producten met relatief veel verzadigde vetten (boter, volvette kaas en zuivel) eet en wat vaker producten rijk aan onverzadigde vetten (plantaardige margarines, avocado, noten en zalm) in je voeding probeert op te nemen.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's.
Statines zijn de meest krachtige medicijnen om het cholesterolgehalte te verlagen. Soms werken statines niet voldoende of geven teveel bijwerkingen. Dan zijn er ook andere cholesterolverlagende medicijnen. Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat deze medicijnen het risico op hart- en vaatziekten verlagen.
Toch is het belangrijk om je cholesterolgehalte te kennen: een verhoogde cholesterol is immers een van de risicofactoren voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. De enige manier om te weten of je waarden normaal zijn, is om langs te gaan voor een cholesteroltest bij je huisarts.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
Brood. De meeste soorten brood bevatten weinig verzadigd vet. Alleen aan de luxe broodsoorten wordt vet toegevoegd. Het is wel verstandig om vooral bruine en volkoren soorten te kiezen, omdat deze rijker zijn aan voedingsvezels, vitamines en mineralen.
Ook door stress kun je een hoge cholesterol hebben. Veel stress verhoogt het hormoon cortisol. Dit heeft op zijn beurt een effect op de verwerking van vet en suikers. Wat daarop volgt is een verhoging van de cholesterolwaarden.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Uit suiker maakt je lichaam alleen het slechte LDL-cholesterol aan. Beperk daarom zoveel mogelijk kunstmatige en snelle suikers. De laatste zijn te vinden in bijvoorbeeld wit brood en witte rijst. Kunstmatige suikers zijn aan veel bewerkte voedingsmiddelen toegevoegd.
Het stomen van groene groenten (o.a. broccoli, groene paprika, kool, spruitjes en boerenkool) blijkt uit onderzoek (9) een cholesterolverlagend effect te hebben. Bovendien bevatten veel groenten caroteen, wat een positief effect heeft op hart- en vaatziektes (10).
Een LDL-cholesterol onder de 3 mmol/L is goed.
Unilever prijst Becel Pro-activ aan voor mensen die hun cholesterol willen verlagen. De plantensterolen in de zuivelproducten kunnen inderdaad je cholesterolgehalte omlaag brengen. Maar wat Unilever er niet bij vertelt, is dat diezelfde plantensterolen mogelijk juist hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken.
Gember kan cholesterol tegengaan
Uit onderzoek is gebleken dat gember kan helpen om een te hoog cholesterolniveau te reduceren. Hiervoor kregen 85 mensen met een hoge cholesterolwaarde 45 dagen lang 3 gram gemberpoeder. Uiteindelijk was hun LDL-niveau aanzienlijk gedaald.
De Europese Commissie heeft deze wetgeving uit voorzorg ingesteld op basis van case reports over incidentele bijwerkingen die zouden zijn ontstaan door het gebruik van supplementen met monacoline K uit rode gist rijst, bijvoorbeeld spierpijn en maag- en darmklachten.
Aardappels bevatten geen vet. Voedingsmiddelen zonder verzadigd vet, zoals aardappels, dragen bij aan het behoud van een normale concentratie LDL-cholesterol in het bloed. Tip: wil je gebakken aardappels? Gebruik dan een plantaardige olie of een vloeibare margarine met veel onverzadigde vetten.
Vette vis bevat speciale onverzadigde vetten, de zogenaamde omega-3 vetzuren. Deze vetten zijn goed voor het cholesterolgehalte en vooral ook voor het hart. Eet daarom 1 keer per week vis. Kies bij voorkeur voor vette vis zoals zalm, sardines, haring of makreel.
Havermout koekjes
Havermout verminderd het slechte LDL cholesterol en houdt het goede HDL cholesterol op peil. Havermout bevat veel vezels voor een goede darmwerking. Daarnaast bevat het veel essentiële vitamine, mineralen en spoorelementen. Aan de havermoutkoekjes is geen suiker toegevoegd.