Hoe meer cellen je breekt, des te scherper wordt de smaak. Kortom, wanneer je knoflook perst of raspt is de smaak het allersterkst en veel scherper dan wanneer je een knoflook in stukjes of plankjes snijdt. Wanneer je de knoflookteen alleen plet of zelfs heel laat zal de smaak een stuk milder zijn.
Door knoflook eerst te pletten, kneuzen, persen of snijden voordat je het in de pan doet, krijgt je gerecht meer smaak. De kenmerkende smaak van knoflook is te danken aan zwavel. Bij het snijden van de knoflook komt er een enzym (allinase) vrij, waardoor sterk ruikende verbindingen ontstaan (allicine).
Knoflook persen
Een knoflookpers is een geschenk uit de hemel als je vaak look gebruikt en je niet houdt van al te veel snijwerk. Wat veel mensen echter niet weten, is dat geperste knoflook makkelijk bitter wordt als je 't te lang laat bakken of koken.
De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen.
Wil je graag versgeraspte gember of fijngeperste knoflook, maar geen (fijne) rasp bij de hand? Gebruik een vork!
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Kortom, wanneer je knoflook perst of raspt is de smaak het allersterkst en veel scherper dan wanneer je een knoflook in stukjes of plankjes snijdt. Wanneer je de knoflookteen alleen plet of zelfs heel laat zal de smaak een stuk milder zijn.
Het eten van knoflook zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten. Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam.
3. Goed voor je hersenen. Gember en knoflook kunnen de gezondheid van je hersenen ten goede komen door ze te beschermen tegen cognitieve achteruitgang. Je geheugen is hierdoor beter, waardoor je alles sneller in je opneemt.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Daarom hebben wij de OXO Good Grips Knoflookpers gekozen tot beste beste knoflookpers algemeen! De pers is gemaakt van sterk aluminum en kunststof. De kunststof handgrepen zijn ergonomisch ontworpen. Dit zorgt voor een goede grip en fijne handligging om zo goed druk te kunnen zetten voor het persen.
Ook bij de knoflookpers komt 'ie heel handig van pas. Wanneer je de knoflook hebt geperst kun je met de kleine haartjes van je tandenborstel makkelijk op de smalle plekjes komen. En met een tandenstoker of satéprikker kun je de echt hardnekkige restjes uit de gaatjes los krijgen.
Fijnsnijden doe je zo
Maak een teentje knoflook los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel vervolgens voorzichtig met een mesje de schil van de teen. Voor het fijnsnijden van een teentje knoflook druk je met de platte kant van een keukenmes op de knoflook, de schil laat dan gemakkelijk los.
Wanneer u een knoflook perst, wordt de smaak anders dan wanneer u dezelfde knoflookteen zou snijden. Bij een geperste knoflook komt namelijk een scherpere, heftigere smaak vrij dan bij gesneden knoflook.
Gebruik niet alleen olijfolie om de knoflookteentjes mee te bedekken, want die wordt hard in de koelkast. Vermeng de olijfolie met plantaardige olie, dan blijft het geheel vloeibaar. Sluit af en bewaar in de koelkast. De knoflook is drie maanden houdbaar in de olie.
Het wordt in allerlei gerechten gebruikt, zowel vlees- als visgerechten, sauzen, salades en marinades. In veel recepten fruit je de fijngehakte knoflookteentjes eerst even een paar minuten. Dat is wat minder scherp dan rauwe knoflook.
Knoflook is goed voor de huid en wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling van de medische aandoening psoriasis. In knoflook zitten namelijk veel ontstekingsremmende stoffen. Het wrijven van knoflookolie op het gebied met psoriasis kan de problemen verminderen.
Uien en knoflook, en de andere alliac-planten worden geclassificeerd als rajasic en tamasic, wat betekent dat ze passie en onwetendheid vergroten. Ze veroorzaken overlast en zelfs pijn en ziekte bij degenen die ze eten.
Knoflookvergiftiging, algemeen. Mensen kunnen goed tegen knoflook, maar helaas bij honden en katten kan het vergiftigingsverschijnselen opwekken. De giftige dosis is erg afhankelijk van de soort Allium, de groeiomstandigheden, de bereidingswijze (rauw, gedroogd of gekookt) en de diersoort die het heeft ingenomen.
Ook het enzym alliinase en de antibacteriële werking zijn goed voor het lichaam. Hierdoor werkt het ontstekingsremmend en geeft het je immuunsysteem een oppepper. Zeker rauw. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat mensen die drie maanden lang rauwe knoflook aten minder vaak verkouden werden.
KNOFLOOK EN KALIUM
100 gram knoflook levert een gezonde dosis van 20% van de ADH kalium. Kalium is onder andere goed voor de spieren, het zenuwstelsel goed en de bloeddruk in je lichaam.
Knoflook remt de bloedstolling en lost bloedstolsels op, is bloedverdunnend en vaatverwijdend, bloeddruk- en cholesterolverlagend. Knoflook wordt dan ook aangeraden als geneeskrachtig middel.
Het sterkst is de smaak van uitgeperste knoflook. Hoe langer knoflook meestooft, hoe fijner en zoeter de smaak wordt. Aan knoflook worden verschillende heilzame werkingen toegeschreven. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en werkt bacterie dodend.
Verse knoflook vs gedroogde
Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent. Het is daarbij ook lichter verteerbaar en de geur blijft minder lang aanwezig in je adem – mooi voordeel.