De koning van de malsheid zal altijd de ossenhaas zijn. Dit lange stuk rundvlees wordt gesneden uit de langwerpige spier (psoas major) en door het gebrek aan beweging tijdens het leven van de koe is dit stuk vlees zo mals als maar kan.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
Vlees dat je rood kunt eten (zoals ribeye, entrecote, bavette, biefstuk) Vlees dat je rood kunt eten zit op en rond spieren die weinig inspanning hebben geleverd. Hierdoor is het lekker zacht. Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
Kies bij voorkeur een zachte vleessoort zoals (braad)worst (eventueel zonder vel), gehaktbal, stoofvlees, ragout, goulash of een zacht gebakken hamburger. Rundvlees wordt gemakkelijk droog. Varkens-, kalfs- of lamsvlees zijn vaak zachter. Kipfilet is ook vaak droog.
De ossenhaas is het meest malse deel van de koe. Je kunt de ossenhaas onderverdelen in twee stukken vlees: de chateaubriand en de tournedos. De chateaubriand is het dikste gedeelte van de ossenhaas, de tournedos is het middelste deel van de haas en wordt ook wel de biefstuk van de haas genoemd.
Het stuk van de koe waar de lekkerste biefstukken (ook wel steaks) vandaan komen is de lende. Deze is onderverdeeld in de (1) dikke lende en de (2) dunne lende.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken (tournedos).
Kies bijvoorbeeld peer, perzik, sinaasappel, banaan, kiwi, aardbeien of fruit uit blik. Als variatie kunt u ook tomatensap, groentesap, bietensap of wortelsap gebruiken. Gebruik voor de warme maaltijd alleen producten die na het koken zacht zijn, waarop u dus weinig hoeft te kauwen. U hoeft het voedsel niet te malen.
Zachte voeding is makkelijk te kauwen en door te slikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een omelet, vis of macaroni. Vloeibare voeding kunt u drinken. Denk hierbij aan melkproducten, soep of een smoothie.
Taai vlees is eigenlijk een lang en intact stuk spiervezel. Je kan je vlees malser maken door deze spiervezel te breken.Sla erop met een vleeshamer, of gebruik een deegrol of pollepel. Perfect om al je frustraties uit te werken, én om malser vlees te krijgen natuurlijk.
Varkenshaas – Dit stukje vlees is een van de populairste stukjes van het varken. Dat is ook niet zo gek, want het is dan ook het meest malse stukje varkensvlees dat er is. Bijna elke vleeseter houdt wel van een varkenshaasje, en ook kinderen vinden een stukje varkenshaas met champignonroomsaus wel lekker.
Entrecote is een soort biefstuk met een rand die aan de zijkant blijft zitten nadat hij is gebakken. Het smaakt beter dan tournedos omdat er meer smaak aan zit dankzij het vet.
Met deze truc wordt je vlees nog malser
Het trucje wordt vaak in de Aziatische keuken gebruikt en vandaar dat vlees bij de Chinees vaak malser lijkt. Door het aanbrengen van baking soda op het vlees kunnen de eiwitten minder goed aan elkaar binden en hierdoor wordt het vlees dus zachter en malser.
Ossenhaas: het meest malse stuk vlees van een rund, waar verschillende steaks uit gesneden kunnen worden. Geen werkspier, dus geen randje vet bij dit stuk vlees.
Duurzamer vlees eten
Als je nu vaak rood vlees eet, zoals biefstuk of runderlappen, kies dan eens vaker voor kip. Dit helpt om de milieu-impact te verlagen. Van alle vleessoorten heeft kip het minste invloed op het klimaat, rundvlees het meest.
Bavette is werkvlees omdat het uit de buikspier van de rund komt. Vandaar dat het een stevige structuur heeft en een volle en vette smaak. De ribeye daarentegen is een stuk malser vlees. Dit komt omdat het een luie spier betreft welke zachter zijn.
Voorbeelden zijn: volle melk, volle vla, volle yoghurt, volle (vruchten)kwark, maar denk ook aan pap gemaakt van volle melk. Ook kunt u naar smaak suiker, honing, stroop, (limonade)siroop, roomboter, (dieet)margarine, olie of ongeklopte (slag)room toevoegen.
Het is verstandig om harder voedsel te vermijden, zacht en vloeibaar voedsel is het beste. Hierbij kunt u denken aan soep, spaghetti, appelmoes of havermoutpap. Hierdoor hoeft u minder te kauwen en kan de wond in de mond vermeden worden.
Gepureerd fruit of een fijne jam zonder harde stukjes zijn ook goede opties. Wanneer je cornflakes, muesli en andere ontbijtgranen wil toevoegen kun je deze zachter maken door ze voor het eten even in melk of yoghurt te laten weken.
Smeerbaar beleg is het makkelijkste met slikken. Hierbij kunt u denken aan paté, ossenworst, smeerworst, filet americain, smeerkaas, pindakaas, geprakte aardbei of banaan, pasta, stroop, jam, sandwichspread zonder harde stukjes of salades zoals tonijnsalade en eiersalade.
U kunt het beste het eten klaarmaken zoals u gewend bent. Daarna maalt u het eten fijn met een keukenmachine, staafmixer of blender. Met melk, jus, room of bouillon kunt u het eten op de juiste dikte brengen. Hierna kunt u de voeding zo nodig nog zeven (als u met een rietje moet eten).
Eetschema na een kaakoperatie
Na een kaakoperatie mag je de eerste 6 weken je kaken niet belasten met kauwen. Het eten bestaat daarom uit vloeibaar of heel zacht eten. Om niet teveel gewicht te verliezen is het belangrijk zo'n 6 tot 8 eetmomenten per dag aan te houden.
Wat is wagyu? Wagyu wordt wereldwijd gezien als het beste rundvlees ter wereld, specifieker gezegd A5 wagyu. Dit is een specifieke score die gegeven wordt aan het allerbeste Japanse vlees. Dit vlees komt van koeien van een Japans ras, opgegroeid en geslacht in Japan volgens een specifieke procedure.
Over de ossenhaasbiefstuk
Waar de 'normale' biefstuk van de rump wordt gesneden, wordt de ossenhaasbiefstuk wordt uit de ossenhaas gesneden: het meest malse deel van de rund. De ossenhaas wordt gesneden van de rug van de rund en bestaat uit 3 delen: de chateaubriand, de biefstuk (oftewel: tournedos) en de filet mignon.
Het Amsterdamse Ciel Bleu, eigenaar van twee Michelin-sterren, is het duurste restaurant van Nederland. Het eveneens Amsterdamse La Rive staat op de derde plaats. Bij Ciel Bleu moet men gemiddeld 160,05 euro voor een driegangenmenu betalen en bij La Rive 134,10 euro. Dat blijkt uit een onderzoek van Diningcity.nl.