Zijde kan in de wasmachine worden gewassen op een fijnwasprogramma.Houd daarbij een lage temperatuur aan van niet meer dan 30 graden. Gebruik fijnwasmiddel en vermijd chemische toevoegingen, zoals alkaline of bleekmiddel.
Het allerbeste is lauwwarme handwas.Met een wasmiddel voor fijne was (wol en zijde), liefste een vrijwel neutrale PH waarde. Indicatie: 25 ml wasmiddel op 2 liter water, 50 ml wasmiddel op 4 liter water, enz. Zijde niet langer dan 1 a 2 minuten laten weken in water.
Maak gebruik van lauwwarm water dat niet warmer wordt dan 30 graden. Vermijd bleek en andere alcoholhoudende vloeistoffen en gebruik een zacht wasmiddel, speciaal voor zijde. Strijk jouw zijde kledingstuk het liefst niet en anders nat of vochtig op lage temperatuur.
De krimp verschilt per textielsoort. Zo krimpt polyester niet, zijde weinig en katoen en linnen veel.
Zijde wassen: aan de slag met handwas. #1 Bijna altijd met de hand. Hoe makkelijk het ook is om je kleding in de wasmachine te gooien, doe dat niet met zijde. Deze luxestof heeft extra zorg nodig, dus maak een badje met lauwwarm water en gebruik een speciaal zijdewasmiddel.
Zijde maakt niet zweterig
Daarnaast is zijde het materiaal met het hoogste vochtopnamepercentage, waardoor je geen last hebt van nat beddengoed bij klachten zoals nachtzweten.
Lage temperatuur (max.110°): Erg delicate stoffen zoals zijde strijk je op de laagste temperatuur zonder het gebruik van stoom.
Er is zelfs zijde die in de machine gewassen mag worden. Of dit mag, staat op het wasetiket. Maar maximaal op 30 °C en in een waszak, die weliswaar water en wasmiddel laat binnendringen, maar die ook beschermt tegen contact met de trommel. Nieuwere wasmachines hebben overigens een speciaal zijde wassen-programma (bijv.
De eerste stap bij het wassen van zijde is om een wasmiddel speciaal voor de fijne was te gebruiken. Stop zijde nooit in de droger en laat het niet in de volle zon drogen. Bekijk voordat je begint ook altijd even het waslabel voor specifieke wasinstructies.
De eerste keer dat je zijde wast kan het wat van de kleurstoffen afgeven, dus is extra voorzichtigheid op zijn plaats. De gouden regel is dat je zijde niet te lang in het water laat liggen. Zijde kun je strijken als het nog vochtig is, door het aan de binnenkant te strijken met een strijkijzer dat lauw is.
Natuurzijde. Echt zijde, ook wel natuurzijde genoemd, is een natuurlijk product en daarom kostbaar. Het is een substantie die wordt afgescheiden door verschillende soorten insecten als de zijderups en bepaalde soorten spinnen. De substantie stolt tijdens het afscheiden wanneer het in contact komt met de buitenlucht.
Stop zijde nooit in de droger en laat het niet in de volle zon drogen. Bekijk voordat je begint ook altijd even het waslabel voor specifieke wasinstructies.
Het allerbeste is lauwwarme handwas.Met een wasmiddel voor fijne was (wol en zijde), liefste een vrijwel neutrale PH waarde. Indicatie: 25 ml wasmiddel op 2 liter water, 50 ml wasmiddel op 4 liter water, enz. Het wasmiddel voorkomt niet dat overtollige kleur in de stof wegvloeit zonder vlekken te veroorzaken.
Hoe herken je zijde? Echte zijde kun je herkennen door een brandtest te doen, de stof dooft het vuur bijna gelijk.Kunstzijde vat juist vlam.
Zijde lijkt misschien kwetsbaar, maar het is juist een hele sterke stof! Van alle natuurlijke materialen heeft zijde namelijk de sterkste trekkracht. Oftewel: zijde kan tot één vijfde van haar lengte extra rekken voordat de draad breekt.
Strijken
Strijk op de binnenkant dus keer je zijden product binnenstebuiten. Mocht je geen strijkijzer hebben, dan kun je ook je zijde uithangen in de douche, terwijl je aan het douchen bent. De stoom zal een groot deel van eventuele kreukels verwijderen.
Hoe lang gaat een zijden dekbed mee? Een moerbei zijden dekbed heeft een levensduur van circa 10 jaar.
Als je de zijde uit het water haalt, knijp dan voorzichtig het water uit het kledingstuk zonder te wringen of wrijven.Dit kan ervoor zorgen dat de stof kreukt of beschadigt raakt. Hang de zijde aan de lucht om te drogen. Hang/leg de stof niet in direct zonlicht, omdat dit de stof kan verkleuren.
Zijde is een natuurproduct dat door zijderupsen wordt geproduceerd.Satijn wordt kunstmatig gemaakt van polyester en is makkelijker in grotere volumes te produceren. Een zijden kussensloop is hierdoor niet voor iedereen weggelegd. Het is erg duur, terwijl de feitelijke werking niet verschilt van die van satijn.
De bekendste en beste zijdesoort is de moerbei zijde. Deze soort zijde wordt gemaakt door de Bombyx Mori zijderups. Het telen van moerbei zijde gebeurt enkel nog in kwekerijen, waar deze zijderups zich uitsluitend voedt met blaadjes van de moerbei boom, vandaar ook de naam.
Zijde kan in de wasmachine worden gewassen op een fijnwasprogramma. Houd daarbij een lage temperatuur aan van niet meer dan 30 graden. Gebruik fijnwasmiddel en vermijd chemische toevoegingen, zoals alkaline of bleekmiddel.
Zijde, de meest elegante kreukarme stof
Hoewel er zijde is die gemakkelijker kreukt, is er elastischer en bestendiger zijde die goed tegen kreuken bestand is. Deze delicate en elegante stof droogt snel, maar het is beter om hem op een steun te drogen, zodat er geen lelijke rimpels ontstaan.
Aangezien zijde een delicate stof is, let je best op voor hoge temperaturen. Strijk je zijden kledingstuk daarom als het nog licht vochtig is bij maximaal 2 stippen of met een stoomstrijkijzer. Een antikleefzool voorkomt glimmende plekken.