Binnen de ergonomie zijn vier specialisaties te onderscheiden: Fysieke ergonomie richt zich vooral op de menselijke anatomie, antropometrie (menselijke afmetingen en verhoudingen) en fysiologie (verrichtingsleer). Denk aan werkhoudingen, werkplekinrichting en repeterende bewegingen.
Fysieke ergonomie heeft bijvoorbeeld betrekking op werkhouding, werkplekinrichting en het voorkomen van repeterende bewegingen. Cognitieve ergonomie gaat in op mentale processen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de interactie tussen mens en systemen, perceptie en motorische reacties.
Fysieke ergonomie houdt rekening met het menselijk lichaam in relatie tot fysieke handelingen die hij uitvoert. Hierbij wordt gekeken naar werkhouding, repetitieve bewegingen, werkplekinrichting, veiligheid en gezondheid. Denk aan auto's, huizen, tafels en stoelen.
De cognitieve ergonomie gaat uit van de kennis uit de psychologie over de mens als informatieverwerkend systeem. In veel gevallen zoekt men naar het optimaliseren van de interactie tussen mens en techniek, met het oog op een beter functioneren van het systeem.
Ergonomisch werken in de zorg betekent dat je op een veilige manier werkt. De medewerker weet hoe zij iemand op een juiste manier verplaatst. En ze weet wanneer ze welk hulpmiddel inzet.
Ergonomisch werken houdt in dat er een match is tussen de jou als persoon, de taken die je verricht en de omgeving waarin je werkt. Ook jouw persoonlijke behoeften spelen hierin een belangrijke rol. Het gaat er om in hoeverre je de omgeving kunt aanpassen aan jou als persoon en aan de taken die je moet verrichten.
Als werkgever bent u verplicht om te zorgen voor een ergonomische werkplek voor uw medewerkers. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat de werkplek aan bepaalde eisen voldoet. Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste verplichtingen: - Zorg voor een goed aangepaste stoel en bureau.
Ergonomie, een juiste werkhouding en mentale en lichamelijke herstelmomenten zijn voor veel beroepsgroepen een belangrijk onderdeel van het functioneren. De combinatie van ergonomie en werk is dus belangrijk. Ergonomie komt als begrip vaak voor in de werkomgeving en met name met het werken achter een beeldscherm.
Ergonomisch werken klinkt lastig, maar dat hoeft het niet te zijn. De betekenis van ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens (Ergonomie Site). Zodoende zijn er ook ergonomische bureaustoelen. Een goede zithouding vermindert rugklachten, gaat ziekteverzuim tegen en verbetert de productiviteit.
Ergonomie op kantoor gaat om het voorkomen van fysieke klachten als gevolg van beeldschermwerken en verkeerd/ langdurig zitten. Werkplekken moeten instelbaar zijn op de individuele lichaamsmaten van medewerkers (zoals bijvoorbeeld tot uiting komt in de NPR 1813).
Voor een goede zithouding staan je voeten volledig op de grond en zijn je knieën lager dan je heupen. Laat wat ruimte tussen het zitgedeelte van je stoel en je knie. Een eenvoudig trucje om dat te controleren? Als je vuist tussen je stoel en je knieholte past, heb je voldoende ruimte.
Klachten aan spieren, pezen, banden en gewrichten
Lang werken in een ongezonde werkhouding kan leiden tot statische belasting van de spieren. Het gevolg is een minder goede doorbloeding. Na verloop van tijd kan dit leiden tot klachten aan spieren en pezen.
Een ergonomische werkplek zorgt ervoor dat je getriggerd wordt om je werkhouding af te wisselen. Daarnaast valt of staat een gezonde werkplek met een goede bureaustoel. Een ergonomische instelbare bureaustoel voorkomt en verhelpt nek-, rug-, schouder, elleboog- en polsklachten.
Om ergonomisch te werken, is een goede zithouding cruciaal. Ga in een neutrale lichaamshouding zitten, waarin jij je nek en schouders ontspant. Houd je hoofd direct boven je nek. Als jij je nek naar voren houdt, leidt dit mogelijk tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals overbelasting van je schouders, rug of nek.
De cognitieve stoornissen kunnen verschillende domeinen betreffen: complexe aandacht, executieve functies, leervermogen en geheugen, taal, perceptueel-motorisch en sociaal-cognitief.
Een aangepaste, ergonomische bureaustoel en een in hoogte verstelbaar werkblad zijn dé belangrijkste elementen voor een goede zithouding. Bij een goede zithouding, is de hoek tussen je bovenlichaam en je bovenbenen groter dan 90 graden. Je heupen moeten dus hoger komen dan je knieën.
De werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de werknemer en voor een inrichting van de werkplek die aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemer is aangepast. Dit geldt ook voor je thuiswerkplek. Dit wordt de 'zorgplicht' van de werkgever genoemd.
Een goede ergonomie op kantoor kan helpen om werknemers gelukkiger, gezonder en productiever te houden. Aan de andere kant kan een slechte ergonomie op kantoor blijvende pijn veroorzaken, de mentale en emotionele gezondheid verminderen en de productiviteit van de werknemers verminderen.