Het druppelen van het blad heeft te maken met de waterbalans in de plant. De plant neemt water op via de wortels en verdampt dit via de poriën in de bladeren. Op deze manier verbeteren ze ook de luchtvochtigheid in de ruimte waar ze in staan.
Kun je iets doen tegen dit druppelen? Axel: “Je kunt het proberen te voorkomen door te zorgen dat er geen overdruk aan water in de plant kan ontstaan. Simpel gezegd: geef minder water. Het kan ook helpen om wat vaker kleinere hoeveelheden water te geven, in plaats van in één keer een hele plens.
Waarom druppelt je plant? Guttatie treedt op wanneer een plant meer water uit de grond heeft opgenomen dan er overdag door de bladeren kan verdampen. Dit overtollige water wordt uit de plant geperst door gespecialiseerde structuren, hydathoden genaamd, die zich aan de puntjes of randen van bladeren bevinden.
's Nachts sluiten kamerplanten hun poriën, maar blijven de wortels wel nieuw water opnemen. Hierdoor kan er te veel water in je plant terecht komen, waardoor er een soort overdruk ontstaat. Om dit op te lossen perst de kamerplant het water naar buiten in de vorm van druppels, waardoor een blad dus 'huilt' of druppelt.
Als wortels gaan rotten, dan lukt het ze niet meer om water en voeding op te nemen, en dan krijg je ongeveer deze symptomen: vergelend blad, slappe bladeren en slappe stengels. Het rottige is dat dit bijna dezelfde symptomen zijn als de symptomen veroorzaakt door te weinig water geven.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort.
Planten zijn anders dan dieren. Ze hebben geen hersenen, geen zenuwen en geen centraal zenuwstelsel. Ze kunnen geen pijn voelen of bewust op een externe prikkel reageren. Planten kunnen reageren op trillingen, zonlicht of chemische stimuli, maar dit zijn autonome reacties, geen bewuste.
Je merkt vaak snel of jouw plant iets mankeert: het blad wordt bruin en valt af of krult op, de groei stopt en de plant gaat er een beetje zielig uitzien. Soms worden de bladeren plakkerig, zie je witte stipjes op je kamerplant, verschijnen er allemaal vlekken op het blad, of zitten er beestjes op planten in de tuin.
Planten hebben geen hersenen of de nodige zenuwcellen en kunnen daarom niets 'voelen'. "Planten hebben dan geen gevoel, maar ze zijn wel degelijk slim en planten kunnen wel van alles waarnemen", zegt Vincent Merckx, evolutionair bioloog bij Naturalis.
het is guttatie. Guttatie is het verschijnen van waterdruppeltjes aan de puntjes van het blad, ook wel bekend als het fenomeen 'de huilende plant'. Jouw amigo's kunnen zich soms raadselachtig gedragen, waardoor jij je afvraagt of het nu juist goed óf slecht met ze gaat.
En zonder water geeft de plant geen nectar. Stoppen met water geven verergert dus de bestaande problemen van hittestress en afnemende biodiversiteit alleen maar.
Treft u een heldere, kleverige substantie aan op uw planten? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk last van honingdauw, een nectar-achtige vloeistof die wordt achtergelaten door onder andere bladluizen, wolluizen, dopluizen en witte vliegen. Deze insecten voeden zich met de plantsappen van de plant waarop zij zich bevinden.
Kamerplanten geven altijd meer water af aan de atmosfeer dan dat ze vocht absorberen. Wel is het zo dat tropische planten vocht uit de lucht halen in plaats vanuit hun wortels. Bekende exemplaren hiervan zijn de Boston-varens, ook wel de krulvaren genoemd, Ficus en de Engelse klimop.
Meestal is eens per week water geven voldoende. TIP Voel of de potgrond droog of nat is. Steek gerust je vinger in de aarde, soms is alleen de bovenkant droog.
Bovendien is wortelrot heel gemakkelijk te herkennen aan zachte, bruine wortels. Als je wortelrot vermoedt bij je kamerplant, haal hem dan voorzichtig uit de pot en onderzoek de wortels. Het wortelstelsel van een gezonde plant is stevig en wit van kleur.
Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen
De meeste kamerplanten zijn niet dol op grote temperatuurverschillen. Zet je kamerplant dan ook niet naast een deur om tocht te voorkomen. Let ook op in de winter en plaats je kamerplant dan niet direct naast het raam. Zeker niet wanneer het een raam met enkel glas is.
Planten hebben geen intelligentie zoals wij. Als we het over intelligentie hebben, denken we aan hersenen. Maar er zijn organismen zonder zenuwcellen die toch een zekere mate van intelligent gedrag vertonen.
Planten kunnen kijken.Het is allang bekend dat planten licht kunnen waarnemen. "Dat zie je al aan je eigen groen op de vensterbank, dat altijd richting het raam groeit", zegt plantenecoloog Liesje Mommer, plantenecoloog van Wageningen University & Research. Licht is de essentiële energiebron voor een plant.
Volgens Cahill leiden planten alles behalve een eenzaam en passief leven. "Ze zijn actief betrokken bij de omgeving waarin ze leven en maken deel uit van een heel dynamisch systeem." Gedrag van planten dat veel op concurrentie lijkt, wordt al enige tijd onderzocht door wetenschappers.
Heb je een keer gekookt water over, dan kan het zeker geen kwaad om dat aan je planten te geven. Wel eerst even af laten koelen natuurlijk. Als je het aan je plant geeft, gaat het in ieder geval niet verloren door de gootsteen!
Je kunt je planten beter water geven op een koeler tijdstip op de dag. Op een moment dat de zon nog niet of niet meer (zo fel) schijnt. In de ochtend of avond is dus het devies. Tussen 06:00 en 09:00 uur en 18:00 tot 22:00 uur zijn de beste tijdstippen.
Het tijdstip van je plant water geven, maakt ook nog uit. Over het algemeen wordt namelijk aangeraden dat je het beste in de ochtend kan gieten.