Katoen is een van de makkelijkste stoffen om te wassen. Het kan goed tegen hoge temperaturen. Wel kan katoen de eerste keer dat je het was iets krimpen. Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden.
Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%. Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast. Dit geldt echter alleen voor 100% katoen. Katoen dat gemengd is met synthetische vezels of andere materialen kan meer of minder krimpen dan puur katoen.
Maar zoals veel natuurlijke materialen kan katoen krimpen als je het blootstelt aan extreme temperaturen. Katoen krimpt hierbij door twee oorzaken: Het krimpen van de plantenvezels door blootstelling aan hitte. Het krimpen van de stof zelf.
Het belangrijkste waar je bij het wassen van katoen op moet letten, is dat het niet krimpt. Vooral bij hogere temperaturen heb je het risico dat dit gebeurt. Wij adviseren daarom om katoenen stoffen de eerste keer op lagere temperatuur (maximaal 40 graden) te wassen en niet direct in de droger te doen.
Was de stof/product van 100% katoen de eerste keer met een koud wolprogramma zonder waspoeder. Vervolgens wassen op een normaal programma op 30 graden, met een beetje waspoeder. Centrifugeren op lage stand. Haal de stof/product zo snel mogelijk uit de wasmachine nadat het programma beëindigt is.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Katoen is een van de makkelijkste stoffen om te wassen. Het kan goed tegen hoge temperaturen. Wel kan katoen de eerste keer dat je het was iets krimpen. Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden.
Bij kleding die maar licht vervuild is, kun je zo energie besparen. 40 graden is een populaire temperatuur om op te wassen, vooral voor de bonte was. Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is.
Dit zijn de stappen: Was de kleding die je wilt laten krimpen op het langste programma dat je beschikbaar hebt, en op hoge temperatuur. Haal je kleding uit de wasmachine zodra het programma klaar is, en stop ze meteen in de droger. Laat de kledingstukken niet aan de lucht drogen, dan koelen ze te snel af.
Als je je kleding op 30 graden wast, wordt het niet altijd even schoon maar zal het in ieder geval niet krimpen. Veel weten dit waarschijnlijk al, maar toch. Gooi kledingstukken met dunne stofjes niet in de droger, zoals zijde, katoen en linnen.
1. Stukken van 100 procent katoen, zoals T-shirts en sokken. Deze krimpen vaak in de was, tot wel 20 procent. Ook overhemden van katoen kunnen een paar procent krimpen, alleen weet je dan vaak niet of juist de mouwen, kraag of voor- of achterpanden de dupe zijn.
Onder de 40 graden zit je in de zogenaamde “safe zone”. Voor witte katoenen kleding is het overigens juist wel aan te raden om te wassen boven 40 graden, omdat je zo de vlekken het beste uit de kleding haalt. Gebruik bij voorbaat geen wasmiddel met bleekmiddel, want dit is niet goed voor katoen.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Katoen is zacht, soepel, sterk vochtabsorberend en goed luchtdoorlatend. Dit zorgt voor verkoelende kleding in de zomer, die stevig en slijtvast is waardoor je extra lang kunt genieten van je kledingstuk! Het is 's werelds meestgebruikte stof.
40 graden: voor de dagelijkse wasjes
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
40 graden wordt door veel mensen voor allerlei soorten was gebruikt. Het is in ieder geval een prima temperatuur voor de bonte was. Bij 40°C lopen de kleuren namelijk niet uit, terwijl de was wel goed schoon wordt. Ook wasgoed dat echt vuil is kun je goed op deze temperatuur wassen.
De Consumentenbond heeft getest hoeveel het oplevert als je op 30 graden je wasjes draait. Wat blijkt: je verbruikt de helft minder stroom als je de temperatuur omlaag draait. Een kleine, niet onbelangrijke, toevoeging: de was wordt ook een stuk minder schoon.
Katoenen handdoeken wassen
Handdoeken zijn vaak van katoen gemaakt omdat deze stof een groot absorberend vermogen heeft. Dat betekent wel dat je handdoeken na vaak wassen een beetje zullen krimpen. Je wast je handdoeken immers op 60 graden en katoen krimpt snel bij hogere temperaturen.
Katoen is een niet rekbare stof welke gebruikt wordt voor kleding, quilten, huishoudtextiel etc.
Hiervoor een aantal tips: Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch!
Als jouw beddengoed gemaakt is van 100% katoen zou het goed tegen wassen op 90 graden moeten kunnen. Toch is het belangrijk om altijd te kijken naar het wasvoorschrift, en om anders op 60 graden te wassen.
Het gebruiken van warmte is de beste manier om allerlei soorten stof te laten krimpen. Was het kledingstuk met het langst mogelijke wasprogramma. Je kunt het kledingstuk nog beter laten krimpen als je het niet alleen verwarmt, maar ook vochtig maakt en flink laat bewegen. Dit noemt men ook wel 'consolidatiekrimpen'.
Was dan je beddengoed, handdoeken, theedoeken en schoonmaakdoeken op 60 graden met het katoenwasprogramma. We adviseren hierbij overigens niet het eco-programma van 60 graden. Niet alles kan op 60 graden gewassen worden, omdat gewoonweg niet al het beddengoed of ondergoed tegen deze temperatuur kan.
Met het katoen wasprogramma kan je vrijwel alle witte en bonte katoenen wasgoed wassen. Met dit programma kan je lichte en normaal vervuilde kleding schoonmaken. Bij normaal vervuild katoen is 40 °C het meest efficiënt qua energie- en waterverbruik.