Veiligheidsrisico's. Het opbouwen, gebruiken en afbreken van een steiger is niet zonder gevaar. Voor steigermonteurs en gebruikers van een steiger zijn de belangrijkste risico's: vallen vanaf de steiger bij het beklimmen, afdalen of werken op de steiger.
Wanneer is valbeveiliging verplicht? Uw medewerkers werken op 2,5 meter of hoger. Uw medewerkers werken op minder dan 2,5 meter hoogte, maar er zijn wel risico's om te vallen. Uw medewerkers werken op een plek die beweegt of kan gaan bewegen waardoor ze kunnen vallen.
Op de vloer van staande steigers of stellingen mag geen materiaal of gereedschap achtergelaten worden. Er mag niets aan de constructie van de steiger of stelling veranderd worden. De steiger of stelling mag niet zwaarder belast worden dan de maximale belasting die op de steigerkaart vermeld staat.
In principe mag iedereen een steiger opbouwen, wel is het belangrijk dat iemand weet hoe dit moet. Zo bent u namelijk op hoogte werkzaam en is de valkans aanwezig. Het deugdelijk installeren is dan ook essentieel. Het is raadzaam om personen een rolsteiger op te laten bouwen die voldoende kennis van zaken hebben.
Een verkeerd gebruik houdt echter risico's in. Een rolsteiger die niet stabiel is opgesteld of slecht gemonteerd, kan in elkaar storten of omvallen. Iets waar je natuurlijk liever niet over nadenkt. Ook valgevaar speelt een rol bij de veiligheid van steigers.
Klim nooit diagonaal en/of horizontaal op de schoren. Probeer altijd naar boven te klimmen aan de binnenkant van de steiger. Controleer de ondergrond voor losse voorwerpen zoals gereedschap etc. en verplaats deze naar een veilige locatie.
Het Arbobesluit eist dat er een toezichthouder steiger is die periodiek (minimaal 2 wekelijks) de steiger keurt. Ook bij een wijziging aan de steiger of na een periode van slecht weer zoals ijzel of storm, moet de steiger gekeurd worden. Dat mag het bedrijf zelf doen of laat het doen door de steigerbouwer.
Voor veel rolsteigers geldt een maximale werkhoogte van 22 meter. Let wel: de werkhoogte verschilt van de platformhoogte. De platformhoogte is 2 meter lager dan de maximale werkhoogte. Smallere rolsteigers hebben vaak een maximale werkhoogte van 14 meter.
Voor iedere klus koopt u een geschikte steiger bij Steigerverkoop.nl. Wij verkopen rolsteigers, steigeraanhangers en kamersteigers vanaf € 209,-.
Werkhoogte is de hoogte waarop je kunt werken wanneer je op het platform staat. Hou de volgende berekening in gedachte: platformhoogte + je eigen lichaamslengte = de werkhoogte. Aangezien je je armen ook kan uitstrekken rekenen we gemiddeld 2 meter bij de platformhoogte.
de locatie van de betreffende steiger (of gedeelte van de steiger) de naam van de opdrachtgever (met desgewenst een referentienummer, opdrachtnummer, identificatienummer) de naam, paraaf en geboortedatum of nummer van de VCA-registratie (centraal diplomaregister) van de persoon die de steiger heeft gecontroleerd.
De specialisten van ARBO centrum kunnen rolsteigers keuren.
Op een werkplek waar het gevaar bestaat van hoogte te vallen, moeten maatregelen worden genomen. Dat moet altijd bij een hoogte van 2,50 meter of hoger, maar ook onder de 2,50 meter moeten maatregelen worden getroffen als sprake is van een risico op vallen.
De maximale statijd van de ladder is 4 uur. Hierdoor moet de statijd minder dan 4 uur bedragen. Er moet minder kracht uitgeoefend worden dan 100 N (10 kg) De reikwijdte mag niet meer dan een armlengte zijn.
Hoogte van de ladder
Lager dan 5 meter is gebruik van een ladder toegestaan. Tussen de 5 en 7.5 meter: overleg tussen werkgever en werknemer noodzakelijk. Hoger dan 7.5 meter: gebruik van een ladder is niet toegestaan.
Hoe diep moet de steiger zijn? Smal frame 75 cm voor werkzaamheden aan de gevel en ramen. Breed frame 135 cm voor werkzaamheden en lichte opslag op de steiger.
Voor buiten mogen rolsteigers tot maximaal 8 meter hoogte worden gebruikt. Binnen is het maximum 12 meter. Met hoogte word bedoeld van de ondergrond waar de rolsteiger op staat tot de bovenste werkvloer.
Gebruik van steigers
Steigers mogen alleen worden betreden en/of gebruikt indien deze zijn voorzien van een groene ingevulde kaart. Veranderingen aan een steiger mogen slechts worden gedaan door de steigerbouwer in opdracht van degene, die de steiger heeft laten bouwen.
Bereken eerst hoeveel palen (staanders) je nodig hebt voor de fundering van de steiger. Meet hiervoor hoe diep de palen het water en de ondergrond in moeten, zodat ze stevig genoeg staan. Voor een stevige steiger plaats je elke 60 cm een staander. Aan elke rij staanders wordt in de lengte een dwarsbalk bevestigd.
Als steigerbouwer weet je hoe je op veilige wijze eenvoudige traditionele steigers, systeemsteigers en ondersteuningsconstructies kun monteren. Je kunt werken aan de hand van tekeningen en schetsen en volgens de vastgestelde voorschriften.
Altrex: de steigers van Altrex zijn van prima kwaliteit maar vaak wel erg duur. Altrex heeft een professionele lijn die van uitstekende kwaliteit is en ook echt aan te raden is.
Er zijn verschillende typen steigers: zoals een enkele, een dubbele, hefsteiger, daksteiger, trappentorens, gevel- en metselsteigers of een rolsteiger.