Een braam kun je ook stekken door een stengelstek te nemen. Daarvoor kies je een volgroeide stengel van ongeveer 10 cm lang. Je verwijdert de onderste bladeren van de scheut en zet hem in een pot met potgrond.
Wil je bramen gaan stekken? Knip een stengelstek van de bramenstruik af die al volgroeid is. De stek moet ongeveer tien centimeter lang zijn en minimaal 1 knop hebben. Verwijder de onderste bladeren van de stek.
De bloemen worden door insecten bestoven en de planten zijn zelfbestuivend. Dit betekent dat het stuifmeel van de plant voor bevruchting kan zorgen, waardoor een struik zelf zorg draagt voor de bevruchting en dus de oogst. De braam is winterhard dus je hoeft de planten 's winters niet te beschermen tegen vorst.
Verzuring door stikstofoxiden en ammoniak. Dit is alleen in uitzonderlijke gevallen tegen te gaan door suppletie van kalkhoudend materiaal. Weinig schaduw omdat de meeste soorten geen uitgesproken schaduwbomen zijn (zoals de beuk, Am. eik en douglas).
Wildplukken is vooral verboden om de natuur te beschermen.,,De bessen zijn voedsel voor de dieren”, vertelt een woordvoerder van Staatbosbeheer in een interview met RTL nieuws. Hij vertelt verder dat het ook gevaarlijk kan zijn.
Verspreiding van de zaden gebeurt vooral door vogels. Bramen zijn voedselplanten voor een breed scala aan (nacht)vlinders. De eetbare vruchten worden vers gegeten of verwerkt als jam of siroop.
Het is in Nederland niet verboden om bramen te plukken. Voor bramen is een klein bakje met een hoeveelheid van 250 gram voor eigen gebruik en op eigen risico toegestaan.
Bramen vormen lange uitlopers.Opdat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen, wordt een deel van deze uitlopers aan een klimhulp gefixeerd. Een goede standplaats moet bevestigingsmogelijkheden voor klimhulpen hebben, om de lange uitlopers te kunnen leiden.
Bramen zijn goed groeiende en in verhouding tot frambozen ook weinig eisende struiken. Ze gedijen zowel in de volle zon als ook in de halfschaduw. In de zon ontstaan echter meer bloemen en betere vruchten. De zon bevordert de bloei en zorgt door actievere insecten voor een betere bestuiving.
Hoeveel bessen mag je eten? In het kader van een gezonde voeding wordt aangeraden om het hele jaar door 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten, of zo'n 250 tot 375 g.
Planten die in het wild groeien, vooral in het bos, zijn eraan gewend dat ze weinig zon krijgen. Daarom gedijen ze ook goed op schaduwrijke plekken. Tot deze soorten behoren onder andere deze fruitgewassen: Bramen.
De bramen (vruchten) komen aan de 2 jarige takken. Snoei de éénjarige takken dus niet weg, maar houdt deze apart (opbinden) of bindt hier een kleurig lintje omheen. Uitsluitend de 2 jarige takken (die vruchten hebben gedragen) kunt u na de oogst (circa september) helemaal wegsnoeien.
De braam groeit het beste op 2 jarige scheuten. Oudere scheuten kunt u aan het einde van de winter volledig wesnoeien.
Misschien helpt je dat te bepalen of je één of meerdere struiken wilt. Bedenk daarbij ook wat een braam nodig heeft: minimaal 2,5 meter maar liever nog 3 meter ruimte in de breedte. Je leidt bramen en hebt er dus stokken of palen met draden nodig, of een ander soort hekwerk waar je de takken aan kunt opbinden.
Zo bevatten ze vitamine E en vitamine C, welke beiden als antioxidant je lichaamscellen helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Vitamine C helpt daarnaast je weerstand in stand te houden en is van belang voor de vorming van collageen, een eiwit dat bijdraagt aan een stevige huid en sterke tanden.
Bramen hebben een standplaats in de volle zon nodig, waarna ze enkele uren in de halfschaduw staan. Qua bodem hebben ze een normale tot droge zandgrond nodig.
Bramen groeien op bijna alle grondsoorten en voor de beste opbrengst plant u de braamstruik op een plekje in de zon. Bramen houden van vochtige grond en met genoeg kalk in de grond groeit hij het beste.
Bramen kunnen slecht tegen zeer strenge vorst. Als het meer dan 10 graden gaat vriezen, is het raadzaam om wat bescherming te geven. Verder is het goed om onkruid weg te houden bij de basis van de plant, zodat de wortelstok weinig concurrentie van andere planten ondervind.
Zout tegen de beestjes
Ze zullen dus loskomen van de bramen en naar boven drijven. Je zal zien dat je na een tijdje kleine, witte wormpjes ziet drijven in het water. Laat de bak met bramen en het zoute water een tijdje staan en haal vervolgens de naar boven gedreven beestjes en bramen weg.
Máár een kleine hoeveelheid plukken voor eigen gebruik wordt meestal gedoogd. Pluk dus nooit meer dan ongeveer een champignonbakje vol per persoon en wees altijd respectvol voor de natuur. Stoor geen wilde dieren, loop niet buiten de aangegeven paden en laat geen rommel achter.
Bewaren invriezen
Haal eventueel beschadigde bramen zo snel mogelijk weg bij de anderen. Je kunt bramen ook invriezen, Leg ze dan (niet op elkaar) op een vel bakpapier en laat ze bevriezen. Verpak ze daarna in een goed gesloten plastic bakje. In de diepvries (bij -18°C) kun je de bramen dan tot 12 maanden bewaren.
Braam zaaien en planten
In het voor- en najaar, van november tot en met begin maart volgend jaar, kan je bramenstruiken planten. Het beste is om dit niet te doen tijdens de vorst.
De Himalaya-braam heeft een geweldige smaak en aroma. Hij is ook zeer zoet en sappig. Word over het algemeen als de beste braam gezien.
Zijn bramen of frambozen gezonder? Frambozen bevatten iets minder calorieën dan bramen, maar hierdoor ook veel minder voedingsvezels. Wel is het erg positief dat frambozen minder koolhydraten en suikers bevatten dan bramen.