Maandelijkse horizontale libratie De baan van de Maan is een ellips en de rotatie is eenparig. Daardoor beweegt de Maan, gezien vanaf de Aarde, ook een beetje heen en weer en zien we soms wat meer aan de oostkant en soms aan de westkant.
De maan draait niet alleen in een maand om de aarde heen, in dezelfde tijd draait deze ook eenmaal om haar eigen as. Gevolg is dat je altijd naar dezelfde kant kijkt. Probeer die beweging thuis maar eens na te doen met zijn tweeën.
Gemiddeld draait de maan met een snelheid van 3680 kilometer per uur om de aarde. De maan staat gemiddeld 384.400 kilometer van de aarde.
De maan voert gelijktijdig twee bewegingen uit : een aswenteling in tegenwijzerzin in 27 dagen, 7 uur en 44 minuten. een omwenteling om de aarde, ook in tegenwijzerzin en in 27 dagen, 7 uur en 44 minuten.
De Maan is, net als de Aarde, een rotsblok, dat zelf geen licht geeft. We zien immers ook geen licht uit de Aarde ontsnappen. De enige reden dat we de Maan kunnen zien, is dat deze wordt beschenen door de Zon. De Maan reflecteert dus gewoon zonlicht.
Wij zien de maan, omdat hij het licht dat van de zon komt weerkaatst. De maan wordt aan één kant door de zon verlicht, de andere kant blijft donker. Afhankelijk van waar de maan staat, zien we dus veel of weinig van de maan. Staat de maan tussen de aarde en de zon in, dan wordt de achterkant van de maan beschenen.
De maan fotograferen kun je niet met de automatische stand van je camera doen. De maan geeft enorm veel licht en de hemel is heel donker. Hierdoor kan de camera zelf niet goed bepalen hoe de belichting moet zijn. De kans is groot dat je dan een uitgebeten maan krijgt met een hele zwarte achtergrond.
De Maan verwijdert zich inderdaad langzaam van de Aarde. Dit komt door de getijdenkrachten, die ook eb en vloed veroorzaken. Het enige gevolg hiervan is echter dat de maand steeds langer duurt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, en je weet nu meteen waarom je er zo weinig over leest.
De maan draait in 27 dagen, 7 uur en 44 minuten rond haar eigen as, dat is de maanrotatie. Dat komt overeen met de siderische tijd van de maan rond de aarde.
Maar de maan draait ook om haar eigen as. Het grappige is: ze doet hier ook 28 dagen over, precies net zo lang als haar rondje om de aarde! (Is dit toeval? Nee, deze twee draaiingen zijn in de loop der miljoenen jaren op elkaar afgestemd geraakt.)
Dat komt doordat de maan bijna geen atmosfeer heeft die de warmte van de zon kan vasthouden. Als de zon op de maan schijnt kan het er boven de 100 °C zijn, maar als de zon onder is dan kan het juist -200 °C worden.
Tegenwoordig draait de Maan in 27 dagen om haar as, even lang als de omlooptijd rond de Aarde. Dat betekent dat we altijd dezelfde kant van de Maan zien.
Een maan is eigenlijk een ruimteobject dat om een planeet draait. Satellieten die om de aarde draaien noem je dus eigenlijk ook manen… kunstmanen! Manen heb je in allerlei kleuren.
We zien de maan dankzij het licht van de zon
Omdat de maan om de aarde draait, valt er niet constant evenveel licht op de maan. Soms zit de aarde (deels) tussen de maan en de zon in en valt er schaduw van de aarde op de maan. De maan is dan gedeeltelijk of helemaal niet zichtbaar.
Dag en nacht te zien
De maan is 's nachts het beste te zien, maar overdag is hij ook gewoon aanwezig. "De maan draait in één maand om de aarde heen. Daar komt het woord 'maan' vandaan", vertelt Adrie. "Dat betekent dat hij net zo vaak overdag te zien is als 's nachts.
Ook de maan heeft zwaartekracht, maar de maan is kleiner en lichter dan de aarde en als we ons op de maan zouden kunnen wegen, zouden we maar ongeveer één-zesde wegen van ons gewicht op aarde. Maar waarom valt de maan dan niet op de aarde, zoals een appel uit een boom? Dat komt omdat de maan nooit stilstaat.
De maan is het dichtstbijzijnde hemellichaam, maar de gemiddelde afstand bedraagt altijd nog 384.400 kilometer. De grootste invloed van de maan op de aarde is de getijdenwerking, die eb en vloed in zeeën en oceanen veroorzaakt.
De Maan staat 3,2gr ten zuiden van Saturnus (+0,9m), in het sterrenbeeld Waterman. De dichtste nadering vindt om 11:17 plaats, bij ons onder de horizon en bovendien bij daglicht.
Vanaf de maan zie je in ieder geval helemaal niets. Althans, je ziet de aarde prachtig, maar geen enkel menselijk bouwwerk dat erop staat. De astronaut Alan Bean wandelde eind 1969 over de maan en zag de aarde als een voornamelijk witte bol, afgewisseld met wat blauw en geel. En af en toe zie je wat groene vegetatie.
De maan stabiliseert de stand van de aarde tov haar baan, en als die stabilisatie wegvalt dan kan de Aarde veel extremere seizoenen krijgen. Het zou zelfs mogelijk kunnen zijn dat de as zoals bij Uranus in het baanvlak terecht komt.
Tijdens een volle maan wordt de aanmaak van het slaaphormoon prolactine verstoord.De sterke energie van de maan zorgt ervoor dat je moeilijk de slaap kunt vatten. Je ligt te woelen in bed en overdag heb je last van een slaaptekort. Intense dromen kunnen ineens ontstaan of je gaat slaapwandelen.
Een synodische maand of lunatie is de tijd tussen twee nieuwe manen, ofwel een volledige revolutie van de Maan om de Aarde ten opzichte van de zon. De synodische maand duurt ongeveer 29,530 588 kalenderdagen, dat wil zeggen: 29 dagen, 12 uren, 44 minuten en 2,8 seconden.
De maan geeft geen licht. De zon schijnt licht op de maan en dat is het licht wat wij zien. Aan het 'hapje schaduw' dat je ziet als de maan niet vol is, kun je zien vanaf welke kant de zon tegen de maan schijnt.
De maansverduistering is te zien tussen ongeveer 05.00 uur en 05.30 uur 's ochtends, laag aan de horizon. Als je maandagochtend geen zin hebt om je bed uit te komen, kun je wachten tot volgend jaar. De volgende maansverduistering die in Nederland te zien is, is op 5 mei 2023.