Een compromis is altijd een bindend document. Onderteken je een compromis waarin jij als koper van een pand beschreven staat, dan zal je daar niet meer onderuit kunnen, tenzij in uitzonderlijke omstandigheden, zoals wanneer je geen lening krijgt.
Welke schadevergoeding? Meestal bepaalt de compromis in deze gevallen een schadevergoeding van 10% indien de koper niet overgaat tot het verlijden van de notariële akte (en dus betaling van de koopprijs). Indien er géén schadevergoeding bepaald is, zal deze door de aangezochte rechtbank begroot worden.
Wanneer kan je een compromis ontbinden? Zowel de koper als de verkoper kunnen het compromis alsnog verbreken of laten ontbinden. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de partij die het compromis wilt verbreken en de reden van verbreking. Bij ontbinding van het compromis heb je toestemming nodig van de rechter.
Wil je later terugkomen op je bod, dan kan de verkoper een schadevergoeding eisen. Breng je schriftelijk of via elektronische weg een bod uit, dan kan je best aangeven hoeveel tijd de verkoper heeft om erop in te gaan.
Toch kan de koper na het tekenen van het contract nog van de koop af: dankzij de wettelijke bedenktijd en ontbindende voorwaarden. Een koper heeft op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen. Gedurende deze drie dagen kan de koper, zonder opgave van redenen, de koopovereenkomst ontbinden.
De dag nadat beide partijen in het bezit zijn van het getekend voorlopig koopcontract gaat eerst de wettelijke bedenktijd van drie dagen in. Jullie mogen dan het koopcontract zonder redenen ontbinden. Hierbij geldt dat minimaal twee van de drie dagen werkdagen moeten zijn.
De koper kan om bepaalde redenen zonder meer afzien van de koop. Maar kan de overdracht van de woning niet doorgaan omdat hij bijvoorbeeld niet heeft betaald, dan kan de verkoper hem 'in gebreke stellen' en een boete opeisen.
Dit betekent dat de verkoper 10 dagen de tijd heeft om het bod te aanvaarden en dit te officialiseren door het ondertekenen van een aanvaarding van de aankoopbelofte. De praktijk leert ons dat de verkoper hier vaak niet lang over hoeft na te denken. Daarom wordt dit vaak op dezelfde dag nog gefinaliseerd.
In elk geval is een aankoopbelofte ook een bindend document. Het is wel iets soepeler dan een compromis, omdat je niet gebonden bent aan de termijn van 4 maanden waarbinnen de notariële akte verleden moet worden. Je kan die akte pas later laten verleden.
Een compromis is een soort van contract en verbindt de partijen, zonder dat daar een vaste geldigheidsduur bij hoort. Met andere woorden, een compromis verbindt de partijen voor altijd.
De verkoper heeft geen bedenktijd. Na het tekenen van het voorlopig koopcontract kan hij de koop dus niet meer terugdraaien.
Een voorschot bewijst dat de koper de verkoop van je huis of het appartement ernstig neemt. Mocht er alsnog iets fout lopen en je moet als verkoper een gerechtelijke procedure opstarten tegen de koper, dan kan het voorschot eventueel als schadevergoeding dienen.
Koopovereenkomst schriftelijk ontbinden
Schrijf de verkoper dan een brief. Zeg dat de verkoper het product niet heeft kunnen repareren. Of dat hij geen nieuw product wil geven. En dat u daarom de koopovereenkomst wilt ontbinden.
De verkoopovereenkomst is bindend en geldt dus als garantie voor alle betrokkenen. De koper krijgt de garantie dat zijn of haar bod aanvaard is en dat het onroerend goed op termijn voor het afgesproken bedrag voor hem of haar is. De verkoper heeft een garantie dat hij of zij het overeengekomen geldbedrag zal krijgen.
Als jij het contract wilt ontbinden, moet je dit schriftelijk, via gangbare communicatiemiddelen, aan de verkopende partij laten weten. Dit moet uiterlijk op de eerste werkdag na de datum waarvan in de ontbindende voorwaarde sprake is. De ontbindende voorwaarden zijn overigens niet eindeloos geldig.
Waarom duurt dat zo lang?”. Wel, in de periode tussen het compromis en het verlijden van de akte heeft de notaris op die manier voldoende tijd om de gehele notariële akte op te stellen. Tijdens die vier maanden doet de notaris de nodige controles en vraagt allerlei attesten aan zoals onder andere het EPC-attest.
Brengt een kandidaat-koper een concreet bod uit, dan is dat bindend, ook als dit gebeurt via e-mail of sms. Als de verkoper laat weten dat hij ingaat op het bod, is de overeenkomst een feit en moet de bieder het pand kopen tegen de geboden prijs. Daarmee is de verkoopovereenkomst gesloten.
Indien een bod aanvaard wordt door de verkoper, komt in principe een verkoop tot stand. Bijgevolg bestaat er geen “vrijblijvend bod”, maar zal een bod steeds bindend zijn voor de uitbrenger ervan.
Compromis opstellen: notaris of vastgoedmakelaar
Hiervoor bestaan geen specifieke regels. Verkopers laten zich op dat vlak doorgaans begeleiden door hun vastgoedmakelaar, die de compromis opstelt. Maar ook notarissen kunnen de compromis uitwerken, wat vaak gebeurt op initiatief van de koper.
De vrijheid van koper en verkoper om de voorwaarden van de verkoopsovereenkomst vast te stellen, blijft bestaan. Zij kunnen dus perfect overeenkomen dat kosten, die normaal voor de verkoper zijn, door de koper zullen worden betaald.
Meestal is dit 10% van de verkoopprijs. Maar dit kan onderhandeld worden en overeengekomen worden tussen de koper en verkoper. Het voorschot wordt opgenomen in de onderhandse verkoopovereenkomst.
Nee, de koper heeft een wettelijke bedenktijd van 3 dagen maar dat geldt niet voor de verkoper. Als het koopcontract eenmaal getekend is, kan hij de koop niet meer terugdraaien.
Verborgen gebreken zijn gebreken die je pas na de koop van het huis ontdekt. Denk aan een ernstige lekkage in de badkamer. Als eigenaar ben je hiervoor zelf verantwoordelijk. In principe komen alle kosten voor het oplossen van (verborgen) gebreken na de overdrachtsdatum voor jouw rekening.
Verkoop. In principe zult u niet meer onder de verkoop uit kunnen komen. De wederpartij kan de levering eventueel afdwingen. Mogelijk kunt u wel in onderling overleg met de nieuwe kopers of zij mogelijk akkoord gaan met het afzien van de aankoop van de woning, zodat u toch de woning kan behouden.