Oortjes zijn een stuk kleiner dan koptelefoons. Dit betekent echter niet dat je bij oordopjes in moet leveren op de geluidskwaliteit. Integendeel: goede oordopjes tippen met gemak aan de geluidskwaliteit van koptelefoons.
Met geluid over of op je oren hebben we het over over ear en on ear koptelefoons. Een over ear koptelefoon sluit je over het algemeen beter af van je omgeving dan on ear koptelefoons. Koptelefoons zijn minder makkelijk mee te nemen dan oordopjes, maar leveren over het algemeen een betere geluidskwaliteit.
Slechts wanneer je gevoelig bent voor oorinfecties moet je oppassen met het gebruik van oordopjes. Maar het volume van de muziek doet er wel toe. De kleine oordopjes zitten dicht bij het trommelvlies. Dichterbij dan bijvoorbeeld het gebruik van een koptelefoon.
Omdat oordopjes in je oor zitten (en niet eroverheen) dempen ze het geluid minder goed dan noise-cancelling koptelefoons. Hoe beter de oordopjes in je oor passen, hoe meer het omgevingsgeluid ook passief wordt weggevangen. Door het kleine formaat zie je ze nauwelijks zitten en neem je ze makkelijk overal mee naartoe.
Het is niet te zeggen welke draagwijze beter is, aangezien dit voor iedereen anders is. Wel is een over ear koptelefoon op de lange termijn beter voor je gehoor. Doordat dit model je beter afsluit van je omgeving, zet je hem niet onnodig hard om van je muziek te genieten.
✓ Beperk Je Blootstelling – De 60/60 Regel
The American Osteopathic Association beveelt de 60/60 regel aan. Dat betekent luisteren op 60% van het maximum volume, niet langer dan 60 minuten achter elkaar.
Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je de muziek niet hard zet. Kno-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.
Wel dempen noise cancelling koptelefoons omgevingsgeluid beter. Op de lange termijn is dit beter voor je gehoor, omdat je het volume dan niet te hard zet.
“Schuimrubberen oordoppen zorgen voor een algehele demping. Dat betekent dat ze alle geluid dat je oren binnenkomt wegfilteren. Ze dempen ook meer decibel dan oordopjes met een filter. Oordopjes met een filter worden vaak gebruikt om alleen het storende achtergrondgeluid te dempen.
Oordopjes en oorsmeer
Inherent aan oordopjes is dat ze nauw aansluiten aan de gehoorgang. Dat betekent automatisch dat ze daar oorsmeer verzamelen. Na verloop van tijd kunnen oordopjes dit verzamelde oorsmeer in je oor duwen, waardoor er een ophoping ontstaat.
Iedereen weet dat je je favoriete muziek op de fiets of in de trein niet te hard moet zetten, maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet bijna de helft van de mensen tussen de 12-35 jaar dat toch. Daarom is het advies: luister maximaal een uur per dag naar muziek op je koptelefoon of oordopjes.
Oordopjes zijn niet schadelijk voor het gehoor. Men kan ze zonder problemen elke nacht indoen, als daarbij goed gelet wordt op de hygiëne. Let er hierbij vooral goed op dat zich geen oorsmeer verzamelt en er geen infectie in het oor bestaat.
Een hoofdtelefoon of koptelefoon is een systeem van twee luidsprekertjes die vlak bij de beide oren worden gedragen. Hoofdtelefoons worden gebruikt om geluid voor één enkele persoon weer te geven, zonder dat anderen mee kunnen luisteren of ermee worden lastig gevallen.
Houd u aan de 60/60 regel. Hoe luider de muziek, des te korter kunt u er veilig naar luisteren. Een goede vuistregel voor het veilig luisteren naar muziek is de 60/60 regel. Zet het geluid van uw apparaat waar u muziek op luistert op 60% van het maximale volume en las steeds een pauze in na 60 minuten luistertijd.
Sport oordopjes zijn zo ontworpen dat ze niet uit je oren vallen terwijl je intensief beweegt, wel zo handig! Daarnaast zijn ze vaak zweetbestendig en draadloos. De draadloze verbinding komt tot stand via bluetooth, hierdoor heb je alle bewegingsvrijheid zodat je maximaal kunt presteren!
Universele oordoppen
Dan adviseren wij om de oordoppen na 3 à 4 maanden te vervangen. Oordoppen die je niet dagelijks gebruikt gaan vanzelfsprekend wel langer mee. In verband met hygiëne raden we aan universele oordoppen zoals bijvoorbeeld de Alpine PartyPlug of Musicsafe na ongeveer 1 à 2 jaar te vernieuwen.
Een matige snurker kan 50-60 dB zijn, alhoewel het niveau tot 90 dB kan stijgen. Concerten, zware machines en geweerschoten gaan gewoonlijk 100 dB te boven. De meeste oordopjes verminderen het geluid met 10-30 dB. Veelgebruikte oordopjes houden beschermingsniveaus in van 15, 20 en 25 dB.
Noise cancelling gebruikt passieve akoestische methoden om achtergrondgeluid te verminderen en geluidsgolven te blokkeren. Active noise cancelling gaat nog een stap verder. Het creëert een geluidsgolf met een “anti-ruis” signaal dat de ruis onderdrukt nog voor het je oren bereikt.
Om zich te beschermen tegen geluidsoverlast moet u proberen om het lawaai te onderdrukken: uw woning goed isoleren, het volume van de apparatuur reduceren.Mocht dit onmogelijk zijn, is het raadzaam om gehoorbescherming te gebruiken... Als dit niet mogelijk is, moet u niet aarzelen om gehoorbescherming te dragen.
Over het algemeen worden geluiden van minder dan 75 dB veilig bevonden en zullen geen gehoorschade aanrichten. Oordopjes en hoofdtelefoons hebben vaak een geluidsniveau van maximaal 85 tot 110 dB. "Dit zijn dermate hoge geluidsniveaus dat ze tot een gehoorverlies kunnen leiden," zegt Foy.
Maar ook langdurige afsluiting door oordoppen of een gehoorapparaat kan leiden tot een ontsteking, omdat de huid gaat broeien als er onvoldoende lucht in de gehoorgang komt. De jeuk is erg vervelend, wat leidt tot nog gepulk en gepeuter. En ook pijn.