Lidl heeft als enige Kipster-eieren in het schap. Je kunt ook eieren kopen van een lokale boer of andere producenten die niet aan de supermarkt leveren.
Voor de productie van de rookworst en gehaktballen wordt zowel het vlees gebruikt van legkippen die op een leeftijd van 20 maanden uit productie gaan, als het vlees van de haantjes. Met deze producten maken we het verhaal van Kipster écht rond! De producten zijn alleen te koop bij Lidl.
Witte eieren
Kipster is een uniek concept waarbij rekening gehouden is met mens, dier en milieu. Op de Kipster-boerderij kunnen kippen lekker rondscharrelen in een bosrijke omgeving, met veel daglicht en frisse buitenlucht. De kippen worden gevoerd met reststromen uit bakkerijen en uit onze eigen Lidl-filialen.
Lidl Eieren 12 Stuks Large voor €0,95.
Van de eieren met cijfer 2 als begincijfer, zijn de rondeeleieren de beste. Deze kippen zijn namelijk hetzelfde als de kippen die biologische eieren leggen, alleen krijgen ze geen biologisch voer. Wel hebben ze genoeg ruimte en mogen ze naar buiten.
Koop je eieren in de supermarkt? Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer. In de buurtwinkel of op de markt kun je ook nog kooi-eieren aantreffen.
Jumbo introduceert als eerste supermarkt in Nederland eieren zonder eendagshaantjes. De eieren - die te herkennen zijn aan het Respeggt logo - zijn vanaf eind maart 2020 verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten. Jumbo gaat hiervoor samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat 'eieren zonder kuikendoden' garandeert.
Goedkoper verpakt
Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt. Bij de Albert Heijn kost een doosje van 10 witte scharreleieren 1,57 euro, terwijl een doosje bruine 2,38 euro doet.
Als je in de supermarkt voor een doosje met tien eieren €2,24 betaalt, gaat er €0,80 naar de boer. Daarvan moet hij alles betalen, zoals het voer, de mest, de elektriciteit, de huisvesting en de arbeid. De overige €1,44 gaat naar de andere schakels in de keten: het transport, het inpakstation en de supermarkt.
Uit gegevens van het CBS over de eierprijs in de afgelopen decennia blijkt dat de prijs even omlaagging na de piek van 2003. Maar sinds 2008 is die nooit meer omlaaggegaan, alleen omhoog. In 2012 kostte een doosje 1,70 euro, in 2017 2,24 euro en nu, weer vijf jaar later, dus 3,20 euro.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
Welke soort kip legt de grootste eieren? De leghorn hen heeft haar naam niet voor niets. Deze witte hennen hebben een flinke ei productie met een gemiddelde van 270-300 eieren per jaar.
Een biologisch ei herken je eenvoudig door de code op het ei te checken. Elk ei in de winkel is voorzien van een stempel. Daaraan kun je zien waar het ei vandaan komt en in welke omstandigheden de kip geleefd heeft. Het eerste cijfer zegt iets over de leefomstandigheden van de kip.
Het zogenoemde Rondeel-ei (met Milieukeur en Beter Leven drie sterren) voldoet volgens Natuur en Mileu ook aan de hoogste duurzaamheidseisen. Wettelijk gezien is dit ei 'slechts' een scharrelei, dus zonder vrije uitloop naar buiten, maar de praktijk is anders.
De boerderij is een duurzaam alternatief voor conventionele landbouw. Door de modulaire opzet behoren boerderijen van 3.000 tot 120.000 kippen tot de mogelijkheden.
De haantjes van Kipster eten voer dat gemaakt is van reststromen uit de voedingsindustrie, zoals gebroken beschuiten. Met dit circulaire voer verkleint Kipster de milieudruk van hun eieren en vlees.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Boeren zien maar weinig terug van de prijs die consumenten aan kip uitgeven. Van de gemiddelde kiloprijs van 8,17 euro krijgen slachterijen gemiddeld 4,40 euro en boeren 0,89 euro, meldt het CBS. Het prijsverschil wordt verklaard doordat vleeskuikens in de keten bewerkt worden tot kipfilet.
„Een doosje met tien scharreleieren kost momenteel gemiddeld 3,10 euro en is daarmee duurder dan een doosje met tien vrije uitloop eieren, dat gemiddeld 2,49 euro kost.
€ 2,99. Prijs en voorwaarden zoals vermeld in de folder zijn leidend.
Vlak bij het brood en naast de pakjes voor het maken van cake en appeltaart en dergelijke.
Voor een opgekweekte legkip betaalt de producent 4,50 euro. Die legt in haar leven ongeveer 400 eieren. Dat betekent dat een ei grof geschat iets meer dan 1 eurocent kost.
Het Demeter-keurmerk staat op biologisch-dynamisch geproduceerde eieren, en op andere producten uit de biologisch-dynamische landbouw. Omdat ze ook voldoen aan de regels van EU-Biologisch, staat het 'groene blaadje' ook op de verpakking van Demeter-producten.
Een scharrelkip leeft 56 tot 63 dagen, en een biologische kip wordt maximaal 81 dagen oud. De biologische kip wordt dan ook het oudst van de kippen die voor hun vlees worden gehouden. Legkippen leven wat langer, maar zodra de eierproductie wat minder wordt, na 1,5 jaar, worden ook deze kippen geslacht.
Reken voor een nachthok gemiddeld 1 vierkante meter ruimte per 4 kippen. Het mooiste is het als het hok ook enkele legnesten bevat. Voor de ren hou je rekening met 1 à 1,5 vierkante meter per kip. Zorg er bij de ren bovendien voor dat hij minimaal 150 cm tot 200 cm hoog is.