Speculoos is een koekje dat in België en Nederland wordt gegeten. Hoewel de naam lijkt op die van speculaas, is speculoos een ander product. Deze van oorsprong Belgische koekjes worden gemaakt zonder het specerijenmengsel dat in speculaas gebruikt wordt, de speculaaskruiden. Hoogstens wordt er kaneel toegepast.
De Belgische koekjesfabrikant Lotus Bakeries zal vanaf dan de naam "Biscoff" gebruiken, een samentrekking van het Engelse biscuit (koekje) en coffee (koffie). Dat zegt topman Jan Boone in een weekendgesprek met de krant De Tijd. Lotus Bakeries werd opgericht door bakker Jan Boone senior in 1932 in Lembeke.
Het verhaal van Lotus Biscoff - The Original Speculoos begint in 1932 in een kleine bakkerij in het Belgische Lembeke. Daar wordt met zorgvuldig gekozen natuurlijke ingrediënten het originele recept voor het eerst bereid.
Wij maken bij Lotus Bakeries helemaal geen speculaas. Speculaas is iets typisch Nederlands en is gemaakt op basis van het specifieke speculaaskruid. De smaak van onze koekjes krijgen we net door een speciaal bakproces waarbij de suiker in het koekje karameliseert en dit heet dus Speculoos.
Ingrediënten: TARWEbloem, suiker, plantaardige oliën (palm*, raap), kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), SOJAbloem, zout, kaneel, emulgator (lecithinen (SOJA)). *Palmolie van duurzame en gecertificeerde plantages. Kan sporen bevatten van: MELK, EI.
Vóór de Tweede Wereldoorlog maakte Lotus behalve speculoos ook peperkoek. Het is pas na de oorlog dat het bedrijf zich ging toeleggen op speculoos, toen de meest veelbelovende productcategorie. De peperkoek bleef decennialang afwezig uit Lotus' productengamma.
De term speculoos wordt in Nederlands trouwens niet gebruikt, tenzij men verwijst naar de Belgische koekjes (van Lotus). Maar als taaldeskundige geeft hij de voorkeur aan 'speculaas' omdat dit woord Standaardnederlands is.
Een smakeloze keuze of geniale meesterzet? De naam Biscoff komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Het is een samentrekking van biscuit en coffee, en de naam waaronder ons favoriete koekje wereldwijd gekend is. Enkel in België, Nederland en Frankrijk wordt Lotus Speculoos gebruikt.
In een interview met De Tijd zei Jan Boone dat speculoos voortaan ook bij ons Biscoff – een samentrekking van biscuit en coffee - zou heten. België was samen met Nederland en Frankrijk het enige land waar er nog 'speculoos' op de verpakking stond. Tijd om dat te veranderen, vond de CEO van Lotus Bakeries.
In tegenstelling tot Nederland, waar de specerijen voor speculaas relatief goedkoop uit de kolonies werden geïmporteerd, waren de specerijen in België erg duur. Men ontwikkelde in België daarom een recept zonder de dure specerijen en noemde de koekjes Speculoos (LOOS omdat de koekjes zonder specerijen werden gebakken).
Zoet beleg zoals Lotus Speculoos hagelmix is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Lotus Speculoos hagelmix kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Speculooskoekjes worden gemaakt met kandijstroop of gekarameliseerde suiker. Is Lotus speculoospasta lactosevrij? Ja Lotus speculoospasta en is lactose- en melkvrij.
Ingrediënten. Tarwebloem, suiker, plantaardige oliën (palmolie van duurzame en gecertificeerde plantages, raapolie), kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), sojabloem, zout, kaneel.
In speculaas zitten speculaaskruiden (een mengsel van onder andere kaneel, nootmuskaat, gember en kardemom) die de koekjes de herkenbare smaak geven. Het koekje is typisch Nederlands en wordt met name gegeten in de periode rond Sinterklaas. Maar eigenlijk is het koekje het hele jaar door lekker!
speculaas is een Nederlandse soortnaam, speculoos is de Belgische variant.
1 biscuit (7,8 g) bevat 38 calorieën.
Lotus is een Britse sportwagenfabrikant gevestigd te Hethel (Norfolk).
In 1 stuk (7 gram) speculaasje zit: 33 kcal energie. 1,5 gram vet.
Pavlovreactie. Volgens de onderzoekers wordt het verlangen naar zoetigheid dus vooral veroorzaakt door de cafeïne en heb je minder trek in een koekje bij de koffie als je gaat voor een kopje decafé. Al stellen de wetenschappers dat in zo'n geval ook een pavlovreactie kan optreden.
Tot op vandaag is Lotus Bakeries een familiebedrijf, nog altijd gevestigd in hetzelfde Lembeke. En van daaruit verovert dit heerlijke koekje de hele wereld.
De meeste speculaasproducten zijn gemaakt van bloem, bruine suiker, boter en speculaaskruiden. Voorbeelden van andere producten met speculaaskruiden zijn bijvoorbeeld kruidnoten (ook wel pepernoten genoemd), amandelspeculaas, speculaasbrokken en gevuld speculaas.
De winnaar
De grote winnaar van deze test was Lotus, op de voet gevolgd door Vermeiren en AH (Albert Heijn).
De bastognekoek lijkt op speculoos. Het verschil is dat aan het deeg kandijsiroop wordt toegevoegd die tijdens het bakken samen met de suiker karameliseert en de karakteristieke smaak veroorzaakt. En als koekje is de bastogne veel brosser.
De regel is: per 10kg, 1 miligram per dag. Ga je uit van 60kg, dan is dit dus 6 miligram. Om het risico al zo goed mogelijk te beperken, geldt er in Europa voor voedingsmiddelen zoals speculaas en pepernoten een regel van maximaal 50 mg coumarine per kilogram. Voor jou geldt dan: per kg, mag je 2 gram pepernoten.