Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie. De hoeveelheid bloed die je precies verliest is afhankelijk van veel verschillende, persoonlijke factoren.
Hevig bloedverlies wordt vaak veroorzaakt doordat de productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron niet in balans is. Dit komt vaak voor bij jonge vrouwen die beginnen met ongesteld worden én bij vrouwen in de pre-menopauze.
Samengevat kun je stellen dat wanneer de menstruatieperiode langer dan zeven dagen duurt, er bloedarmoede optreedt en/of de menstruatie het sociale leven bepaalt, er sprake is van hevige menstruatie.”
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt.
Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Een meisje krijgt haar eerste menstruatie (menarche) gemiddeld op de leeftijd van 12,5 jaar.
Verwisselen. Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken.
Ongeveer 5% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van PMS. Je hebt meer kans op PMS als het in je familie voorkomt. De klachten kunnen toenemen als je ouder wordt. Na de overgang verdwijnen de klachten.
Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt. Dit kan onschuldig bloedverlies veroorzaken. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.
"Bij vrouwen wordt de pijn veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder, mannen hebben geen baarmoeder dus die kunnen dat gevoel nooit hebben. Misschien ervaren ze darmkrampen of elektrische prikkels? Het blijft in elk geval appels met peren vergelijken."
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Maak je geen zorgen als je nog niet regelmatig menstrueert betekent het niet dat er een probleem is. Menstruaties kunnen soms 1 of 2 dagen duren of je kunt zelfs 2 menstruaties in één maand hebben. Je menstruatiecyclus kan je verrassen en onverwacht om de hoek komen kijken.
Symptomen. De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook bloedstolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Eén van de redenen van vermoeidheid tijdens je menstruatie is een schommeling van de hormonen. Ongeveer twee weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Vrouwen die hier gevoelig voor zijn krijgen hierdoor pijnlijke borsten, hoofdpijn, ze zijn moe, geïrriteerd en neerslachtig.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Dit superdunne maandverband is speciaal geschikt voor string-ondergoed. De absorberende kern neemt vocht snel op en houdt het vast. Zo kun je tijdens je menstruatie toch een string blijven dragen.
Een zaadcel kan ongeveer twee tot zeven dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Als je als vrouw een korte menstruatiecyclus hebt dan kan het zijn dat je zwanger raakt tijdens je menstruatie omdat de zaadcel overleeft tot je eisprong. Het is een fabel dat je niet zwanger kan worden tijdens je menstruatie.
Meestal komen stolsels alleen voor tijdens de heftigste dagen van je menstruatie, dus aan het begin van je menstruatie. Waaruit bestaan stolsels? Eigenlijk zijn stolsels niet anders dan een mix van rode bloedcellen, baarmoederslijmvlies en eiwitten in het bloed die de vloeibaarheid reguleren.
Een mini tampon kan ongeveer 5 ml absorberen. Dit is ongeveer 1 theelepel. Deze tampon is de geschikt als je een lichte menstruatie hebt of aan het einde van je menstruatie. Medium grote tampons kunnen ongeveer 8 ml bloed opnemen en super tampons ongeveer 10 ml.