Als de ondervloer schoon is, is het tijd om deze voor te strijken. Dit wordt ook wel 'aanbranden' genoemd. We raden aan om de oude vloer vochtig te maken en vervolgens voorstrijkmiddel en cement en/of water in een verhouding 1:1 tot een 'papje' te mengen.Dit breng je in een dunne laag aan op het oppervlak.
Aanbranden is het aanbrengen van een mengsel van pure cement en water op een natgemaakte draagvloer met als doel om de hechting van de aan te brengen cementgebonden dekvloer te verbeteren. Nog steeds zijn er vloerenbedrijven die de ondervloer op de traditionele wijze aanbranden.
De aanbrandlaag is de dunne mortellaag die bij het aanbranden ontstaat. rechts wordt aangebrand en links is men, na het aanbranden, al bezig de specie aan te brengen: De aanbrandlaag is de dunne mortellaag die bij het aanbranden ontstaat.
Heb je een dekvloer nodig, dan is zandcement de logische keuze.Voor een duurzame en naadloze afwerking van je vloer of een fundering, is beton een geschikte optie.
Voor een cementdekvloer houdt u aan dat deze met 1 centimeter per week droogt. De cementdekvloer is net als de betonvloer eerder beloopbaar. Na ongeveer 24 uur kan u voorzichtig lopen over de cementdekvloer.
Dit hangt af van de dikte van de betonvloer. De stelregel is dat er per 1 cm gestort beton 1 week droogtijd geldt. Na 4 weken zal het gestorte beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Beton heeft de eigenschap dat het zich na verharden uitstekend hecht aan andere materialen. Bijvoorbeeld aan beton zelf, maar ook aan staal, hout en zelfs kunststoffen. De hechting aan staal is wenselijk bij gewapend beton. Echter, als het bekistingsmateriaal van staal is, dan wil je de hechting met beton weer niet.
Het is altijd mogelijk om een betonvloer over een bestaande betonvloer te gieten. De voorwaarde is wel dat de loszittende stukken op voorhand weggenomen worden en dit uitgechapt wordt zodat we een egale dikte hebben.
ZANDBED ALS FUNDERING
Om ervoor te zorgen dat de ondergrond de juiste draagkracht biedt, adviseert De Keij om een zandbed aan te brengen op een vlakke en dragende ondergrond. Het zandbed dient als laatste laag van een betonplaten fundering en wordt op een gelijkmatige klei,- zand,- of veengrond aangebracht.
Bij een klassieke zand-cement zonder vloerverwarming houd je een minimumdikte van 60 mm aan. Bij een klassieke zand-cement met vloerverwarming of in een garage hanteer je een gemiddelde dikte van 80 mm. Leer hier hoe je zelf je vloeropbouw legt.
De minimale dikte kan 25mm bedragen, maar minimaal 5 wordt aanbevolen. Als een vloer wordt aangebracht op isolatiemateriaal spreken we van een 'zwevende cementdekvloer'. In dat geval is de minimale dikte van de vloer 6 cm, tenzij er wapening wordt aangebracht, dan is iets dunner nog wel mogelijk.
Dat hangt er van af. Normaal is de chape op het gelijkvloers als op de verdieping 5 à 6 cm dik.In geval van vloerverwarming plaatst men de chape iets dikker, ongeveer 7 à 8 cm. Niet de chape, maar wel de uitvulling (vloerisolatie) verschilt in dikte.
Zwart pigment
Dus het meest logische is om pigmenten (in vloeibare of poedervorm) te doseren als percentage van het cement. Gangbare percentages zijn 2-3%, maar men kan tot wel 8% doseren. Alleen verandert de intensiteit van de kleur steeds minder snel, dus vaak houdt men een maximum aan van 5%.
Hoewel het veel voorkomend is om er van uit te gaan dat beton niet extreem vatbaar is voor vuur zoals hout, kan aanraking met vuur echter wel zorgen voor extreme schade aan het beton zelf wat de veiligheid en structuur van het beton zal laten verbrokkelen.
Corrosie en vorst kunnen slecht ontworpen of uitgevoerde gewapend betonconstructies beschadigen. Als ijzer roest, zet het uit. Daardoor leidt het roesten van wapening tot scheuren in het beton en kan het beton afbrokkelen. Vorstschade ontstaat doordat water door het betonoppervlak naar binnen dringt en bevriest.
Prijzen per M3 standaard beton
€ 381,15 en € 412,16 inclusief BTW.
Voor dekvloeren wordt een dikte aangehouden van 30-70 mm. Voor monoliet vloeren/ gevlinderde vloer in een woning geldt een dikte van 7-12 cm. Voor een betonvloer op zand is een dikte van 15-20 cm nodig. Wanneer een gevlinderde betonvloer een verwarming heeft wordt een dikte van 12-18 centimeter aangeraden.
Bovendien is staal na installatie al op zijn hoogste sterkte, in tegenstelling tot beton, dat tijd nodig heeft om uit te harden.
Het grootste nadeel van een betonvloer is de kans op kleine en grote scheurtjes, omdat het om één glad oppervlak gaat. Vooral vocht en temperatuurschommelingen zijn de grote boosdoeners. Een goede wapening en een goede dikte zijn dus noodzakelijk. Beton is bijzonder gevoelig voor zuren en vetten.
Betonwerk moet niet in de regen gebeuren. Het moet worden uitgesteld als er een voorspelling is voor zware regenval die dag. Als het hard regent en het beton te nat wordt, kan uw stort ernstige schade oplopen. Als het wel begint te regenen tijdens een betonstorting, moet u onmiddellijk stoppen met het werk.
Beton wordt vaak gewapend met ijzer. De droogtijd van beton kan versneld worden wanneer calciumchloride aan de betonvloer wordt toegevoegd.