Het enige verschil is dat een headset een geïntegreerde microfoon heeft. Je zou dus kunnen zeggen dat een headset eigenlijk een koptelefoon met microfoon is, maar fabrikanten van headsets richten zich doorgaans toch op een andere doelgroep dan koptelefoonmakers.
Een headset is eigenlijk niets anders dan een koptelefoon met microfoon. Hiermee kun je bellen, waarbij je je handen vrijhoudt om bijvoorbeeld te typen of te sturen. Het geluid bereikt via de oorschelpen van de hoofdtelefoon of via oordopjes je oren, terwijl een geïntegreerde microfoon jouw stem registreert.
Conclusie. Als je wilt genieten van geluid van hoge kwaliteit zijn koptelefoons de beste keuze. Als je op de sportschool bent of onderweg bent, zijn oordopjes waarschijnlijk beter, vanwege hun lichte gewicht en draagbaarheid.
Een headset voor een telefoon wordt ook wel “oortjes” genoemd. Door de oortjes kan geluid gehoord worden en door de microfoon kan geluid worden opgenomen door bijvoorbeeld te praten. De headset wordt vaak gebruikt om handsfree te kunnen telefoneren. Ook zijn er draadloze headsets verkrijgbaar.
Ga dan voor de Plantronics Voyager 8200. Hiermee kan je overal bellen, het is werkelijk indrukwekkend. Maar, kijkend naar het totale plaatje en de beste noise cancelling, het beste comfort en uitstekende belkwaliteit en goede bediening, dan komt de Bose 700 als winnaar uit de bus.
Wanneer de speakers in de draadloze koptelefoon de elektrische signalen ontvangen, gebruiken ze elektromagneten om fysieke vibraties te creëren op het speaker membraan. De vibratie wordt door de lucht verstuurd en door de luisteraar ontvangen als een hoorbaar geluid.
Bluetooth koptelefoons geven je de mogelijkheid om draadloos met je apparaat te verbinden. Vaak heb je bij Bluetooth / Draadloze koptelefoons ook de mogelijkheid om gesprekken aan te nemen terwijl je verbonden bent.
Helemaal gemakkelijk is een draadloze headset, als je bijvoorbeeld op de fiets een telefoontje moet aannemen. Deze zijn compact, maar je levert wel vaak wat geluidskwaliteit in ten opzichte van een gaming headset, die dan weer wat logger, is maar die de geluidseffecten in games zo mooi mogelijk kan overbrengen.
Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je de muziek niet hard zet. Kno-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.
Je maakt eenvoudig contact met jouw smartphone, laptop of tablet door middel van een wireless verbinding via bluetooth. Door de accu in je koptelefoon luister je uren naar muziek. Ook is het mogelijk om te bellen en gebeld te worden of kun je ongestoord video's bekijken op je tablet of laptop.
Er zijn drie soorten koptelefoons. Je kunt kiezen voor oordopjes, Over-Ear koptelefoons en On-Ear koptelefoons. De oordopjes worden ook wel In-Ear oordopjes genoemd en draag je in het oor. De Over-Ear en On-Ear headphones zijn groter.
Headsets met een 3.5mm aansluiting zijn vrijwel altijd geschikt voor alle consoles en je pc. Let er wel op dat consoles niet altijd alle functies ondersteunen, omdat deze software afhankelijk zijn. Virtueel surround sound is hier het meest veelvoorkomende voorbeeld van.
Schakel op zowel je TV als de koptelefoon (of zender) bluetooth in. Gebruik de bluetooth pairing of de synchronisatie knop om de apparaten met elkaar te verbinden. Is het gelukt? Dat test je direct door de TV met het geluid aan te zetten.
Een draadloze bluetooth koptelefoon kun je standaard alleen aansluiten op televisies die beschikken over bluetooth. Heeft jou tv geen bluetooth maar heb je al wel een bluetooth koptelefoon dan kun je een bluetooth tv transmitter overwegen.
Conclusie: bluetooth koptelefoons kun je bijna altijd aan je tv koppelen. Heeft je tv een bluetooth logo dan betekent het niet per se dat hij geluidssignalen via bluetooth naar je koptelefoon kan versturen. Met een bluetooth zender kun je echter je tv upgraden en het geluidssignaal draadloos doorsturen.
De JBL Tune 500BT is volgens onze test de beste goedkope koptelefoon die toch beschikt over de handigste functies. De koptelefoon heeft een on-ear model waardoor hij lekker klein is. Dit is handig voor bijvoorbeeld het sporten of luisteren in de trein.
Sony WH-1000XM4
De WH-1000XM4 claimt hiermee de titel van beste koptelefoon in 2021. De Sony WH-1000XM4 is in alle mogelijke opzichten een prachtige draadloze koptelefoon met noise-cancelling. Hij doet precies wat hij belooft (en meer!) dankzij zijn uitzonderlijke noise-cancelling en geavanceerde codec-ondersteuning.
Wil je bellen met de oordopjes? Wij raden het af om oordopjes te kopen en er veel mee te bellen. De kwaliteit van de microfoon is vaak niet goed genoeg om je verstaanbaar te maken. Wanneer je veel wil bellen, raden wij een bluetooth headset aan.