Als je aan cohousing doet, deel je de kosten met je medebewoners waardoor de huur ook een pak lager ligt. Je kan rekenen op je sociale netwerk. Je komt regelmatig in contact met je medebewoners waardoor ze ook vrienden worden. Je kan dus (vaak) op hen rekenen om taken te verdelen.
Meestal kost een cohousing woning tussen de 250.000 en 300.000 euro en kost dus niet meer of minder dan een gewone nieuwbouwwoning. Soms worden er wel goedkopere appartementen geïntegreerd, zodat alle mensen uit alle lagen van de bevolking kunnen deelnemen aan het project.
Cohousing kan vanalles betekenen, maar het komt erop neer dat je samen met een aantal mensen een huis of appartement huurt of koopt en een paar gemeenschappelijke ruimtes deelt. Een beetje zoals op kot dus, maar met het grote verschil dat je – wanneer je huurt – één contract afsluit met de huisbaas voor het hele pand.
Het is dus afhankelijk van in welke gemeente u woont om te kunnen beoordelen welke regels op de woning van toepassing zijn. Het zal in veel in gemeenten in beginsel niet toegestaan zijn om met twee gezinnen een woning te bewonen.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen.
Samenwonen met vrienden kent veel voordelen. Behalve gezelligheid biedt het zekerheid: u kunt zelfstandig blijven wonen en bij problemen rekenen op een helpende hand van uw medebewoners.
Woont u zelf ook in de woning? Dan gelden er naast de algemene regels voor kamerverhuur bijzondere regels voor hospitaverhuur. Zo mag uw huurder niet de hele woning onderverhuren, maar wel 1 of meer kamers als hospitaverhuur. Daar moet u als verhuurder echter wel toestemming voor geven.
Cohousing is een vorm van samenwonen waarbij minstens twee gezinnen samenwonen en ze over minimaal één gedeelde ruimte (bv. eetruimte, keuken, tuin, …) en een privégedeelte beschikken. Cohousers kunnen ervoor kiezen om samen een huis of appartement te huren, maar tegenwoordig bestaan er ook heel wat cohousingprojecten.
Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen of wooneenheden onder één dak. De woonruimtes hebben elk een aparte voordeur en hebben vaak ook een intern afsluitbare verbindingsdeur. De wooneenheden kunnen naast elkaar, maar ook boven elkaar gesitueerd zijn.
Iets voor mij omdat ik duurzaam wil wonen!
Omdat in een cohousing-project een aantal ruimten gemeenschappelijk gebruikt worden, wordt je ecologische voetafdruk meteen een stuk kleiner. In een cohousing-project blijkt het autobezit vaak ook te dalen, en dit heeft een positief effect op de mobiliteit in de buurt.
Sinds 1 november 2014 is er geen vergunning meer nodig voor plaatsing, wel gelden de minimale regels van het Bouwbesluit. Een kangoeroewoning is een pand met twee zelfstandige woonruimtes. Deze ruimtes staan binnen met elkaar in verbinding via een (afsluitbare) deur.
Co-housing of centraal wonen is een vorm van gemeenschappelijk wonen waarbij ieder huishouden over een zelfstandige woning of wooneenheid beschikt en daarnaast gemeenschappelijke voorzieningen en ruimten – zoals een keuken, woonkamer of tuin – met elkaar deelt.
In een standaard huurovereenkomst bestemd tot hoofdverblijfplaats wordt uitdrukkelijk de verplichting opgelegd dat de huurder zijn hoofdverblijfplaats moet vestigen in het gehuurde goed. Wat als blijkt dat de huurder zich niet houdt aan deze verplichting en zijn domicilie niet vestigt in jouw huurpand.
Voorwaarden voor kamerverhuurvrijstelling
Uw totale huuropbrengsten in 2022 zijn niet meer dan € 5.711. Voor 2021 was dit € 5.668. Dit is inclusief alle extra vergoedingen die met de verhuur te maken hebben. Bijvoorbeeld voor energiekosten of het gebruik van wasmachine en droger.
Tot maximaal 4 personen of 4 kamers mag dat zonder vergunning. Je hebt alleen de woningomzettingsvergunning nodig bij kamerverhuur aan 5 of meer personen of met 5 of meer kamers.
Het toestaan van woning delen is per gemeente geregeld. Dit kan dus verschillen. Het gaat hier dan niet om delen door een gezin, een zogenaamde duurzame huishouding, dat mag natuurlijk wel. Het gaat om het delen door 3 volwassenen die een woning willen huren en samen de kosten willen delen.
U bent huurder van de woning en het is aan u om te bepalen wie met uw toestemming in uw huis mag wonen. U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
Met een Friends-contract is het mogelijk om met één of twee vrienden een woning te huren. Álle huurders zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het betalen van de totale huur.
U mag zoveel adressen hebben als u wilt, als u maar één hoofdadres heeft. En dáár moet u dus bereikbaar zijn. Dat noemt de wet uw "hoofdverblijf". En het adres van uw hoofdverblijf is van belang voor het woonlandbeginsel, post, belastingen, enz.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
Reacties. Er zijn geen consequenties bij inschrijving op uw woonadres als u een koopwoning hebt. Wel moet ivm een eventuele hypotheekaftrek de betaalde huur beneden een bepaalde grens zijn. Er geldt een vrijgesteld bedrag hiervoor.
De wet kent nauwelijks specifieke regels over wat je rechten en plichten zijn als je ouders bij je komen inwonen. Maak duidelijke afspraken. Zo kan je bekijken of en welke werken er nodig zijn aan je woning en hoe die zullen worden betaald.
Inschrijving in de Basisregistratie Persoon (BRP) op een adres in de gemeente is niet afhankelijk van de instemming van de al op dat adres ingeschreven bewoner. Slechts het feitelijk verblijf van de burger op het adres is bepalend.