Klanten zijn wel eens bang dat je onder satijn gaat zweten. Als het 100% katoen satijn is, ga je er echt niet veel meer onder zweten dan onder een gewoon katoenen overtrek. Een overtrek met satijn-binding zal iets minder lucht doorlaten dan een gewoon katoen omdat de draden dichter op elkaar geweven zijn.
Katoen satijn, niet te verwarren met….
De versie met katoen is absoluut niet te vergelijken. Het woord satijn zegt niets over het materiaal maar zegt alleen iets over de manier van weven. Katoen satijn is 100% natuurlijke katoen en heeft dus ook de fijne eigenschappen van katoen: het ademt en is vocht absorberend.
De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beide zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop. De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn.
Het grootste verschil is dat polyester-satijn een zeer glanzende synthetische stof is en katoen-satijn een natuurlijke met een fijne glans, maar zeker niet té. Naast de mooie glans is katoen-satijn sterk vochtabsorberend, luchtdoorlatend en werkt het prettig verkoelend in de zomer.
Wat zijn de nadelen van satijn? Omdat satijn vaak gemaakt wordt van stoffen als polyester of nylon, is het helemaal niet ademend (plakkerig zelfs!) en is het ook geen milieuvriendelijke stof.
Satijn | 50+ kleuren voor €2,50 per meter! Budgetstoffen.nl.
Wasvoorschriften satijn
Als je satijn wilt wassen, dan kun je dit doen met een wasmachine. Was wel maximaal op 40 graden, omdat de stof anders kan gaan krimpen. Voor het beste resultaat gebruik je een vloeibaar wasmiddel.
Een satijnen kussensloop zorgt ervoor dat vocht dicht bij je huid blijft en blijft ademen. Slapen op een zijde kussensloop is een geweldige optie voor het behouden van het natuurlijke vocht in de huid.
Stralende huid met een satijnen kussensloop
Dit kussensloop zorgt ervoor dat vocht wordt behouden door de fijne structuur van het satijn. Ook absorbeert deze kussensloop talg en werkt het polijstend. Rimpels en roodheid vervagen, puistjes en onzuiverheden verminderen en een onrustige en vurige huid wordt gekalmeerd.
Heeft een lichte glans, wat zorgt voor een luxueuze uitstraling. Is heel soepel, 'kraakt' iets minder dan gewone katoen en voelt zacht en glad aan. Katoen satijn slaapt iets warmer dan een gewone katoen, dit komt doordat het dichter op elkaar geweven werd.
Satijn stoffen kenmerken zich door de mooie glans die de stof heeft. Verder is de stof lekker zacht en valt deze soepel. Satijn wordt veel gebruikt voor het maken van kleding en voor diverse decoraties. Het is tevens een ideale stof voor het maken van kostuums voor voorstellingen en carnaval.
Kijk naar de glans
Polyester (satijn) en kunstzijde geven een witte glans ongeacht de richting van het licht. Ook zie je bij polyester goed dat er ruimte tussen de draden ligt. Bij echt zijde liggen de draden dicht op elkaar en zie je geen gaatjes en licht door de stof komen.
Katoen satijn is onze favoriete stof op bed: het is ademend, vochtabsorberend, zacht, glad en licht glanzend.
Voordelen: Katoen satijn voelt iets gladder, wat kouder en soepel aan, het heeft een subtiele glans en een luxe uitstraling. Satijn neemt vocht zeer snel op en ademt goed. Slapen op een satijnen kussensloop is goed voor je haar.
Percal katoen wordt gezien als het neusje van de zalm. Kijkend naar de kwaliteit van verschillende katoensoorten, is de kwaliteit van percal nóg beter dan die van satijn en gewoon katoen. Dat komt door de hoeveelheid garen die er voor percal katoen wordt gebruikt.
Goed voor huid en haar
Door de satijnweving! Satijnen beddengoed zorgt namelijk voor glanzend zijdezacht haar, minder rimpels en het kan tot een zuivere huid leiden. Dit komt door de zachte glans die ontstaan is door de satijnbinding.
Waarom is het slapen om een satijnen kussensloop nu zo goed voor je haar? Dit komt voornamelijk door het zachte en gladde oppervlak van het satijnen kussensloop. Het polijst je haren, waardoor het je haren niet beschadigd en minder snel breekt. Hierdoor krijg je veel minder snel gespleten haarpunten.
Satijn kan geweven zijn van katoen, zijde, polyester en andere materialen. Vaak bedoelen we met 'satijn' een satijn van 100% polyester. Polyester is een 'sythetische' soort, gemaakt van aardolie. Katoen komt van een plant.
Wist je dat satijn geen materiaal is, maar een weeftechniek? Bij deze weeftechniek worden de garen heel dicht op elkaar geweven, waardoor er een soepele en glanzende stof ontstaat. Satijn wordt meestal geweven uit katoen, hierdoor wordt het materiaal ook wel katoen-satijn genoemd.
Wat is Percal? Percal is een weeftechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een platbinding. Deze techniek zorgt er voor dat de garen dicht op elkaar worden geweven, maar zonder de glans die kenmerkend is voor satijn. Percal is in feite een zeer luxe uitvoering van katoen.
Satijn kan worden gemaakt van een synthetische stof als polyester of nylon, wat meestal het geval is, maar ook van katoen en zelfs van zijde. Door de weeftechniek worden ook satijnen producten glanzend, maar hebben vaak een doffe kant. Satijn kan dus vegan proof zijn, maar ook niet.
LET OP! Gebruik alleen vlekken verwijderaar zonder bleek. Bleek is een te aggresieve stof om gebruikt te worden op satijn, het maakt de stof kapot en verwijdert de kleur. Als je de vlek er acht niet uit kan krijgen maar je de jurk nog niet op wilt geven kun je probern om bleek te gebruiken.
Satijn biedt een unieke zintuiglijke ervaring – het voelt glad en koud aan, wat op warme dagen voor een hoog thermisch comfort zorgt. Daarom wordt het zo graag gebruikt voor zomerbeddegoed en nachtkleding. Beddengoed met een koel aanvoelende stof is perfect voor warme zomernachten.
Gebruik een handstomer om hardnekkige kreukels te verwijderen. Als er na het drogen nog een paar kreukels in de stof zitten, kun je een handstomer gebruiken om ze eruit te halen. Schakel de stomer in en beweeg hem heen en weer over de kreukels om ze te verwijderen. Laat de stof dan weer drogen op een hanger.