Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
In elke wond wordt fibrine gevormd, dat is normaal. In veneuze ulcera wordt veel fibrine gevormd, door de verhoogde druk in het veneuze systeem lekt dit overmatig uit de vaatjes. Er kan een dikke gele laag fibrine ontstaan, dit wordt een fibrine beslag genoemd. Als het gele necrose is, moet het worden verwijderd.
Bij een gele wond is het wondbed bedekt met geel beslag dat gevormd wordt door necrose of fibrine. Deze, vaak taaie, laag moet altijd verwijderd worden. Dit kan chirurgisch, enzymatisch of autolytisch.
Een rode wond is een oppervlakkige of diepe, open wond die aan het helen is, zoals een schaaf- of brandwond. Een gele wond heeft veel wondvocht. Een zwarte wond duidt vaak op afgestorven weefsel. Als je een gele wond hebt of een wond die niet goed geneest, neem dan contact op met je huisarts.
Bij de rode wond is de wondbodem bedekt met een korrelige, vochtig glanzende, helderrode weefsellaag. Een rode wondbodem is een goed teken. De wond kan dan meestal goed genezen. Deze wondbodem moet worden beschermd en mag niet uitdrogen.
De aanmaak van nieuwe bloedvaatjes wordt gestimuleerd en er wordt nieuw weefsel gevormd. Dit is vochtig, helderrood en korrelig. Cellen aan de wondrand vermenigvuldigen zich en bedekken het weefsel. De wond is gesloten (genezing wond).
Het vocht is helder of een beetje rood door bloed. Dit is wondvocht. Het ruimt vuil en bacteriën op. Het is nodig om uw wond beter te maken.
Bij een gele wond is het wondbed bedekt met geel beslag.Vaak een dikke, half vloeibare laag.Soms is het een taaie laag.In de gele laag zitten celresten en samengeklonterde eiwitten.
De wond is schoon en heeft een gezonde glanzende rode kleur. De wond zit in de goede fase om te kunnen gaan genezen. Wanneer de wond geelbeslag (pusvorming) heeft kan dit duiden op een infectie. Hierbij is van belang dat de wond met de juiste wondmaterialen wordt schoongemaakt en beschermd.
Wondvocht kan verschillende kleuren hebben. Waar helder wondvocht vaak duidt op een gezonde genezing, verwijst een gele of zwarte ondertoon eerder naar een infectie. Het is dus belangrijk de kleur van het wondvocht uit je wond goed in de gaten te houden en actie te ondernemen als dat nodig is.
Fibrine is een eiwit dat zorgt voor een korstje. Meestal kan dit geen kwaad, maar als de korst dieper in de huid ligt, raden we aan om even langs de huisarts te gaan. In het geval van gele necrose is er sprake van afgestorven weefsel.
Fibrine is een draadvormig eiwit dat de wond dicht tegen bloedverlies doordat er bloedcellen achter blijven hangen en doordat fibrine de wond samentrekt.
Als de fibrine tot diep in de huid zit, moet dit worden verwijderd. De gele kleur duidt op een infectie, je moet zorgen dat de wond gereinigd wordt van pus en overtollig wondvocht (exsudaat). Pas als de wond vrij is van infectie of vuil kan de genezing plaatsvinden.
In de wet staat dat het beslag zal worden opgeheven: "indien summierlijk van de ondeugdelijkheid van het door de beslaglegger ingeroepen recht of van het onnodige van het beslag blijkt." Degene die opheffing van het beslag vordert moet dit aannemelijk maken.
De huid rondom de wond is gezwollen. Er ontstaat pusvorming of wondlekkage. De huid rondom de wond voelt warm aan. Je hebt last van een verhoging of zelfs koorts.
Het bestaat uit een rijke mengeling van componenten, die op zich nuttig zijn bij “wound healing”. In het exsudaat zitten o.a. elektrolyten, voedingsstoffen, eiwitten, groeifactoren, ontstekingsmediatoren, matrix metalloproteïnen, diverse cellen (leukocyten, macrofagen, bloedplaatjes, neutrofielen en micro-organismen.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Afstervingsproces Als er nauwelijks doorbloeding is, is de kans op wondjes en infecties groot. Wanneer deze infectie zich uitbreidt kan het weefsel afsterven, wat zich uit in donkerblauwe of zwarte verkleuringen. Dit wordt necrose (bij een droge wond) of gangreen ('koudvuur', bij een natte wond) genoemd.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Smeer witte vaseline in de wond om het vochtig te houden.Dat zorgt voor een optimale genezing.
De necrose kan worden verwijderd met het mes, of met schaar en pincet. Soms wordt een curette gebruikt. Necrotisch weefsel is per definitie gevoelloos, maar tijdens het snijden komt men als het goed is dicht in de buurt van vitale gedeelten en wondranden waar het gevoel nog wel intact is.
We doen een gaasje met ontsmettingsmiddel op de wond. U krijgt geen hechtingen in de wond. Daardoor kan pus dat nog niet weg is, makkelijker uit de wond lopen. U moet de wond daarna 2 keer per dag goed schoon spoelen met water.
Vooral na het verwijderen van een pleister ontstaan er namelijk microlaesies in de huid waar het virus uit het wondvocht in kan komen. Hierdoor ontstaan satellietpokjes en daardoor kan de wond groter worden zoals het geval is bij het kind in deze casus. Het wondvocht is besmettelijk.
Zorg er dan voor dat je de huid met een goede littekenzalf, litteken oil of wondzalf optimaal voorziet van vocht. Vocht in de vorm van een crème, oil of zalf is bij herstel van een beschadigde huid van essentieel belang. Meerdere malen per dag je huid hydrateren, insmeren om wondgenezing te bevorderen.