Afval dat u zelf moet wegbrengen naar een afvalbrengstation. Voorbeelden zijn klein chemisch afval (kca) zoals spaarlampen, batterijen, verfresten en gootsteenontstopper, accu's, bielzen, gasflessen, brandblussers, graszoden of steen. Deze soorten afval mag u niet als grofvuil aanbieden.
Grofvuil is restafval dat niet in de vuilniszak past. Denk aan kapotte meubels, vloerbedekking of grote stukken (niet wit gekleurd) piepschuim. Groot afval dat niet bij het grofvuil hoort, kan vaak in een andere container op het milieupark.
Grof tuinafval is al het plantaardige en organische materiaal uit de tuin dat niet in de gft-container past. Grof tuinafval ontstaat bij het aanleggen, het onderhouden of verwijderen van onderdelen van de tuin. Zand, grond, graszoden, bielzen, tuinhekken, tuinschuttingen en stammen horen niet bij grof tuinafval.
Overig grof huishoudelijk afval is afval uit de inboedel van een woning. Denk hierbij aan spiegels, tapijt, bankstellen, gestoffeerde stoelen. Volledig houten meubilair is een andere soort grofvuil, namelijk Huishoudelijk hout.
Oude apparaten inleveren bij gemeenten
Er zijn 3 mogelijkheden: U kunt de apparaten inleveren bij een gemeentelijke verzamelplaats; U kunt de apparaten op de stoep zetten bij het huisvuil; U kunt een afspraak maken met de gemeentelijke ophaaldienst (voor grofvuil).
U kunt grofvuil laten ophalen door uw gemeente.Of het afval zelf wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente.
Grofvuil is afval dat te groot is voor de vuilniszak, bijvoorbeeld kapotte matrassen, tapijt, meubels en grote stukken piepschuim. Je kunt het in veel gemeenten laten ophalen. Spullen en materialen die hergebruikt kunnen worden, gaan naar recyclebedrijven.
Afval uit de tuin
De oude bestrating, een stenen muurtje, een schutting, oude houten balken (pergola?), tuinmeubelen, beplanting, (te veel aan) grond en bijvoorbeeld oude graszoden. Afval uit de tuin wordt ook wel tuinafval genoemd, niet te verwarren met groenafval.
Gooi je groente-, fruit- en tuinafval (gft) niet weg, maar spaar het op.Doe het in een speciale compostbak (overal verkrijgbaar).Of maak zelf een composthoop in je tuin. Al je afval uit de tuin kan met het gft uit je keuken op een bult.
De boete voor het niet op de voorgeschreven manier aanbieden van afval bedraagt in Nederland € 95,-.
Houtafval is grof afval en dient apart aangeboden te worden bij de milieustraat of je kunt bijvoorbeeld een houtcontainer huren voor grote hoeveelheden afvalhout.
Resten laminaat van een nieuwe vloer of een oude uit gebroken vloer kunnen naar het afval breng station/ milieu straat worden gebracht. Omdat laminaat onder de categorie houtafval valt moet het dus in de container met hout worden gedeponeerd.
Piepschuim hoort bij het restafval.
Op openbare parkeerplaatsen mag een container maximaal 3 maanden blijven staan, zonder dat daar huurkosten bijkomen. Hoe lang mag mijn container blijven staan? De afvalcontainer mag 6 weken zonder tussentijdse wissel blijven staan. Hierna gaat u een huur van €2,50 exc.
De kosten hiervoor bedragen: 24,95 euro voor een eenpersoonsmatras en 34,95 euro voor een tweepersoonsmatras.
Sinds 1 januari 2019 mag bijna alle organisch keukenafval in de groene GFT-container. Dat betekent dat niet alleen groenten en fruit, maar ook dierlijke bijproducten zoals vlees- en visresten, vaste zuivelproducten, bereide etenswaren en eierschalen toegelaten zijn in het GFT.
Tip. Giftige planten gooi je weg in de bak voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Als je geen biobak hebt, kun je het weggooien bij het restafval.
Je kan op het recyclagepark gratis terecht met papier en karton, pmd, glazen flessen en bokalen, metaal (schroot), afgedankte elektrische en elektronische toestellen, herbruikbare goederen, plastic bloempotjes en plantentrays, textiel, autobanden, kaarsresten en kurken stoppen.
Heb je nog glaswol als isolatiemateriaal? Dit mag niet bij het huishoudelijk afval terechtkomen. De vezels van glaswol worden namelijk bros bij aanraking en komen dan als stof in te atmosfeer. Haal glaswol dus liever niet zelf weg, maar laat het doen door een professional.
Kringloopwinkels nemen gebruikt meubilair (gratis) in en verkopen dit tegen een redelijke prijs. Veel van deze winkels worden bemand door vrijwilligers. De opbrengst van de verkochte goederen gaat in veel gevallen naar de gemeente of naar een goed doel.
Waarom gaat u voor uw grofvuil betalen? Een tarief voor grof huishoudelijk afval blijkt goed te werken om verbrandbaar grof huishoudelijk afval te verminderen. Met een tarief op grofvuil moedigen we inwoners aan hun grof huishoudelijk afval uit elkaar te halen en gescheiden bij een milieustraat te brengen.
Ophaalservice 2Switch
Je kunt voor een ophaalafspraak ook bellen naar 0900-0205. Lees wel eerst onze innamevoorwaarden. Even later staan deze spullen te schitteren in één van onze winkels om er iemand anders blij mee te maken. Zo zorgen we samen voor minder afval én blije mensen.