Sole maken van Keltisch zeezoutSole is een basische oplossing die helpt de zuur-base balans in je lichaam te herstellen. Om dit mineralendrankje te maken, vul je een potje voor 1/3 met Keltisch zeezout.
Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig consumeren van Keltisch zeezout kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Dit komt door de afwezigheid van natrium en de aanwezigheid van mineralen zoals magnesium en kalium, die beide een gunstig effect hebben op de bloeddruk.
Het algemene advies voor volwassenen is een maximale dagelijkse inname van ongeveer 2,4 gram natrium. Dit komt uit op maximaal ongeveer 7 gram Keltisch zeezout per dag. Je behoefte aan natrium kan iets hoger liggen dan normaal als je veel vocht verliest.
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout.
Gebruik natuurlijk, mineraalrijk zout
Dit is een lege vorm geraffineerd zout dat voornamelijk uit natrium bestaat. Zout heeft een grote invloed op onze waterhuishouding en te veel zout onttrekt vocht uit onze weefsels. Het beste zout is Keltisch zout.
*Natriumgehalte: Ondanks de heilzame mineralen bevat Keltisch zout nog steeds natrium, wat de bloeddruk kan verhogen als het in overmaat wordt geconsumeerd . Patiënten met hypertensie of hartaandoeningen moeten Keltisch zout net zo voorzichtig gebruiken als keukenzout.
De elektrolyten in keltisch zeezout, zoals magnesium en kalium, helpen je lichaam om vocht beter vast te houden, waardoor je beter gehydrateerd blijft. Dit is vooral nuttig voor mensen die veel sporten, een drukke levensstijl hebben, of in warme klimaten leven. Je kunt je onder andere erg opgeblazen voelen.
Mineralen in 1/4 theelepel (1,5 g) Frans Keltisch lichtgrijs zeezout zijn onder meer: 2 mg kalium. 5 mg magnesium. 3 mg calcium.
Gezond zout eten
Als je toch wat zout toevoegt, kies dan voor goed zout met veel mineralen en sporenelementen, zoals Keltisch zeezout of Himalayazout.
Je kunt met een dergelijke zoutoplossing ook je mond en neus- en voorhoofdholtes dagelijks spoelen. Het helpt onder andere tegen ontstoken tanden, kiezen en kaken en lost slijm op bij verkoudheden of allergieën. Mineralen en water zijn de bron van leven. Mineralen werken als activators, als sleutels.
Hoeveel Keltisch zout moet je dagelijks consumeren? We hebben natrium nodig in ons dieet, maar in beperkte hoeveelheden. De gemiddelde gezonde volwassene mag niet meer dan 2.300 milligram per dag consumeren. Een kwart theelepel Keltisch zout bevat ongeveer 500 milligram, dus een volle theelepel zou dicht bij je dagelijkse inname liggen.
Dit vochtig Keltisch zeezout uit de Franse Guerande is het meest natuurlijke zeezout dat je kan vinden. Het ondergaat geen enkele bewerking. Het is ongewassen, ongeraffineerd en volledig vrij van additieven. Hierdoor behoudt Keltisch zeezout haar complexe, volle smaak en natuurlijke vochtigheid.
Het lagere natrium gehalte komt doordat het is gemaakt van meer mineralen en minder onzuiverheden bevat wanneer je het vergelijkt met keukenzout. Keltisch zeezout bevat aanzienlijk meer ijzer en calcium dan keukenzout en is daarmee een perfect alternatief dat ook nog eens heerlijk is om mee te koken.
Keltisch zeezout drinken
Veel mensen kiezen ervoor om Keltisch zeezout in hun dagelijkse routine op te nemen door het toe te voegen aan hun drinkwater. Door een kleine hoeveelheid van dit zout aan water toe te voegen, creëren ze een drankje dat bekendstaat als sole water.
Zout met toegevoegde jodium zit een klein beetje jodium in, maar alsnog zijn alle mineralen eruit gefilterd. Daarom kan je het beste kiezen voor onbewerkt zeezout en het liefst de grove variant. Deze bevatten de meeste gezonde stoffen die je nodig hebt om goed te functioneren.
Hoe gebruik je Keltisch zeezout: Sole
De meest optimale manier is door in één keer een glas water met één theelepel al opgelost Keltisch zout op te drinken. Hiervoor gebruik je het grijze zout (sel de gris). Het veel duurdere witte zout (sel de fleur) is echt bedoeld om bij je eten te gebruiken.
Wat de impact op de bloeddruk betreft, is er geen verschil tussen wit keukenzout, himalayazout of keltisch zeezout. Ze bevatten allen natrium, wat onze bloeddruk doet stijgen. Er bestaat dus geen zout dat 'beter' of 'gezonder' is voor onze bloeddruk (3).
Drink geen of minder alcohol. Alcohol is een stof die het risico op een hoge bloeddruk verhoogt. Dat geldt voor gedistilleerde dranken en bier, maar ook voor rode wijn.
Balanceert elektrolyten
Keltisch zout bevat van nature hogere niveaus magnesium, calcium en kalium dan gewoon keukenzout. Het is waar dat deze belangrijke elektrolyten uw gezondheid op veel manieren ondersteunen. Om deze reden beweren sommige mensen dat Keltisch zout uw elektrolytenniveaus in evenwicht brengt en uw algehele gezondheid verbetert.
Himalayazout is evenals tafelzout steenzout, dat wordt gewonnen uit oude steenlagen of mijnen. Himalayazout wordt ook niet bewerkt en bevat, evenals keltisch zeezout nog andere mineralen en spoorelementen, wel in een iets andere verhouding dan keltisch zeezout.
De techniek houdt in dat je een paar kristallen Keltisch zeezout onder je tong laat oplossen voordat je water drinkt om de wateropname in het lichaam te verbeteren vanwege het magnesium dat het bevat. Magnesium kan bloedvaten ontspannen en de bloedsomloop verbeteren, waardoor de opbouw van extra vocht in het lichaam wordt verminderd.
Maak Keltisch zeezout elektrolytpoeder door de kristallen te vermalen en een snufje toe te voegen aan een liter water . Je hebt er nauwelijks iets van nodig om je lichaam te rehydrateren, dus het water mag niet extreem zout smaken. Drink en geniet van de voordelen!
Keltisch zeezout voordelen
Geeft het lichaam meer energie. Herstelt de zuur-base balans van het lichaam. Zorgt voor hydratatie van het lichaam. Ondersteunt de spijsvertering.