Gletsjers bedekken circa 15 miljoen km² aardoppervlak, dat komt overeen met ongeveer 10 % van het landoppervlak, voornamelijk op Antarctica, Groenland en het noorden van Canada. Ze bevatten 29 miljoen km³ ijs, ongeveer 87 % van alle zoet water op aarde.
Er zijn in 2015 in Oostenrijk 88 van de 92 waargenomen gletsjers weer verder geslonken/teruggedrongen, drie hiervan zelfs meer dan 100 meter. We stellen acht van de laatste grote Alpen gletsjers aan je voor.
Jostedalsbreen, eindeloze ijsmassa in Noorwegen
Als witte lava kruipt de Jostedalsbreen tussen de bergtoppen door. Deze ontzagwekkende gletsjer in Noorwegen is de grootste van het Europese vasteland: 100 kilometer lang en 15 kilometer breed.
De grootste gletsjer ter wereld: de Antarctische ijskap
Deze dalgletsjer is 400 kilometer lang, heeft een oppervlakte van zo'n 34.000 vierkante kilometer en haalt een dikte van 2.500 meter. Het is de grootste en dikste dalgletsjer ter wereld.
De gletsjer bevindt zich in het zuidoosten van het land. Vatnajökull heeft een oppervlakte van ongeveer 8100 km² en bedekt hierdoor 8% van het areaal van IJsland met een ijskap die tot 1000 meter dik is.
Jostedalsbreen is de grootste gletsjer van het Europese vasteland. Het ligt in Sogn og Fjordane in de provincie Fjord-Noorwegen, beslaat 487 vierkante kilometer en heeft ijslagen met diktes tot wel 600 meter. De gletsjer heeft ruim 50 vertakkingen zoals de bekende Briksdalsbreen-gletsjer en de Nigardsbreen-gletsjer.
De Oostenrijkse Alpen strekken zich uit over het noorden bij de grens met Duitsland, over het westen bij de grens met Liechtenstein en Zwitserland en over het zuiden bij de grens met Italië en Slovenië. Het hoogste punt uit de Oostenrijkse Alpen is de Großglockner met 2424 hoogtemeters.
Naast dat het skigebied tot de sneeuwzekerste skigebieden van Oostenrijk hoort, is het met ruim 300 km aan pistes ook het grootste aaneengesloten gebied van het land. Ook sneeuwzeker in Oostenrijk: Damüls, Gurgl, Kühtai, Tauplitz, Zell am See - Kaprun, Stubaier Gletscher, Zillertal Arena, Serfaus-Fiss-Ladis, Kitzbühel.
Op sommige gletsjers kan je zelfs het hele jaar door skiën. In de zomer wel vroeg je bed uit, want skiën op de gletsjer kan dan tot het middaguur. Een gletsjer zorgt voor een extra lang skiseizoen. Van begin oktober tot juni kun je op de meeste gletsjers prima skiën.
Er zijn namelijk skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Italië die het hele jaar geopend zijn. Het gaat hier om hooggelegen gletsjer skigebieden waar 365 dagen per jaar sneeuw ligt, de liften draaien en de pistes geprepareerd worden.
Koude gletsjers: het ijs van een koude gletsjer is kouder dan -0,5 graden.
Een gletsjerspleet is een diepe scheur in een gletsjer. De spleet kan honderden meters lang en tientallen meters diep zijn. De spleten zijn vooral in de winter zeer gevaarlijk, omdat ze dan bedekt kunnen zijn met sneeuw.
In Europa bestaan 36 skigebieden met een gletsjer.
Een greep uit de bekende, mooie bergen in Oostenrijk: Großglockner, Wildspitze, Weisskugel, Piz Buin, Grossvenediger en de Leinzen Dolomieten. Deze zijn voor de bergliefhebbers the place to be. Oostenrijk bestaat als land voor 80 procent uit bergen dus populair voor de wandel- en bergliefhebbers.
Alpen vakantie Zwitserland
De natuur is ruiger dan in Oostenrijk: veel rotsen. Ben je van plan om een actieve vakantie in de bergen te boeken? Dan is Zwitserland zeker weten een aanrader. Het is een uniek land dat je zeker een keer gezien moet hebben.
Vierduizenders in Zwitserland
In Zwitserland liggen ontelbare vierduizenders en de beroemdste bergen van de Alpen. Denk aan de Matterhorn, de Mönch, de Eiger en de Jungfrau. Dit zijn bergen zoals bergen in mijn beleving het mooist zijn.
De laatste ijstijd eindigde 11.700 jaar geleden! Die periode was zo koud dat er heel veel sneeuw viel, vervolgens wordt deze sneeuw langzaam samengedrukt tot een klein laagje ijs. Als dit ieder jaar gebeurd dan ontstaat er een gletsjer.
Verloor een gemiddelde gletsjer 20 jaar geleden jaarlijks een derde meter van zijn dikte, inmiddels is dat verlies tot rond twee derde meter per jaar opgelopen.
Wereldwijd krimpen gletsjers door klimaatverandering, maar sommigen groeien juist. Hoe kan dat? Terwijl wereldwijd gletsjers krimpen door opwarming van de aarde, zijn er ook een paar begonnen aan een groeispurt.
Jaarlijks trekken er in de winter, maar ook in de zomer vele toeristen naar de gletsjers van Zwitserland. Naast de vele skigebieden in de winter zijn er twee gletsjers in Zwitserland waar je nog even net iets langer kunt genieten van de sneeuw dan de normale skigebieden.
Terwijl de meeste gletsjers wereldwijd korter werden, begonnen zeker 58 gletsjer in Nieuw-Zeeland te groeien. Eén van die gletsjers – de Franz Josef-gletsjer – groeide gedurende deze periode zelfs bijna continu.
In Noorwegen zijn 2534 gletsjers. De ijsmassa's van deze gletsjers kunnen wel honderden jaren oud zijn. Noorwegen kent naast de vele fjorden die het land rijk is, natuurlijk nog meer verschillende schitterende natuurverschijnselen.