In de Mexicaanse keuken zijn er verschillende pannenkoeken die als basis worden gebruikt, zoals de burrito, enchilada, fajita en tortilla. Hierdoor wordt een Mexicaanse herkomst van de wrap vermoed.
Het patent voor de eerste Ty-Rap werd in 1958 ingediend door uitvinder Maurus C. Logan van elektrabedrijf Thomas & Betts. Hij ontwierp ze om loshangende kabels in vliegtuigen te bundelen, meldt de webpagina. van het bedrijf. De eerste Ty-Raps waren van metaal - de meest gebruikte nu zijn van nylon.
Een wrap (Engels voor wikkel, waarin iets opgerold is) is een dunne pannenkoek waarin soms vlees en verder allerlei groenten en andere ingrediënten worden gerold. Het basisbestanddeel van een wrap is meestal maïs- of tarwemeel.
Tortilla's. Tortilla's zijn de 'wraps waarmee veel gerechten in Mexico gemaakt worden. Oorspronkelijk bestaan ze uit maïsmeel, maar tegenwoordig worden er ook evenveel bloemtortilla's gegeten.
Een Mexicaans tortilla wordt in de Hollandse volksmond ook wel een wrap genoemd. Een wrap is eigenlijk een opgerolde tortilla. De tortilla is een plat brood dat gemaakt wordt van mais- of tarwemeel.
Tortilla wraps vind je tegenwoordig in elke supermarkt. Ze zijn budgetvriendelijk, bewaren lang (eens geopend, bewaar ze in de koelkast) en zijn dus een must om in je voorraadkast te hebben. Wraps zijn zowel koud als warm overheerlijk.
Burrito is een goedgevulde wrap van een grote tarwe tortilla gevuld met gekruide kip, gekookte rijst, bonen, mais, groenten en kaas. Een burrito vouw je strak in aluminiumfolie en bak je even rondom in de pan zodat hij warm en knapperig wordt.
1. taco's. Laten we beginnen met het meest klassieke en beroemde gerecht uit de Mexicaanse keuken. Taco's komen in alle soorten en maten en worden per regio weer anders klaargemaakt.
De gemiddelde Mexicaans-Hollandse maaltijd bestaat uit wraps gevuld met gekruid gehakt (uit zakje), bonen, mais, guacamole en een klodder crème fraîche. Hier noemen we dat Mexicaanse tortillawraps. Wanneer je in Mexico een tortilla bestelt, krijg je enkel de wraps, veelal gemaakt van maismeel.
Mexicaanse gerechten
Het basisingrediënt van de meeste gerechten is maïs. De maïs wordt in verschillende vormen verwerkt en geserveerd. Verder gebruikt men in de gerechten vooral bonen, pepers, tomaten, rijst en avocado's. Bekende Mexicaanse gerechten zijn tortilla's, nacho's en salsa's.
In de Mexicaanse keuken zijn er verschillende pannenkoeken die als basis worden gebruikt, zoals de burrito, enchilada, fajita en tortilla. Hierdoor wordt een Mexicaanse herkomst van de wrap vermoed.
wrap [wrapt; wrapped|wrapt; wrapped] {werkwoord}
wikkelen [wikkelde|gewikkeld] {ww.}
Met een diameter van zo'n 25 cm is deze tortilla ideaal als basis voor een burrito met vlees, bonen en rijst. Uiteraard is dit formaat ook prima te gebruiken voor andere voedzame Mexicaanse vlees- en kipgerechten, zoals enchiladas en fajita's.
Het zit zo. Toen de Spaanse invasie in Latijns-Amerika plaatsvond, leerden de Spanjaarden de Mexicaanse tortilla kennen. Toen ze later terugkwamen in Spanje vonden ze de ronde vorm van hun aardappelomelet genoeg op de Latijns-Amerikaanse wrap lijken, om hem dezelfde naam te geven.
Hierdoor is het een stuk eenvoudiger om een specifieke kabel te zoeken. Deze kabelbinders hebben een trekkracht van maar liefst 18 kilogram en zijn geschikt om bijvoorbeeld stroom- en verlengkabels te bundelen.
Inderdaad, dat is een quesadilla (quesa = kaas in het Spaans). Het zijn twee tortilla's op elkaar (soort Mexicaanse tosti) met een vulling van vlees en kaas ertussen, die wordt gebakken in de pan (of gefrituurd) zodat de kaas smelt en alles aan elkaar plakt. Meestal geserveerd in punten met een salsa ernaast.
Een ontbijt waar je wel tot 14.00 uur op kan teren, want de meeste Mexicanen lunchen pas rond dat tijdstip. Tot el desayuno fuerte behoren altijd eieren. En die eieren kan je op verschillende manieren eten. Er zitten bij deze eieren naar smaak altijd gebakken bonen en tortilla's (van maïs of van bloem).
Maïs en bonen vormen van oudsher het basisvoedsel van de Maya's. Nog steeds horen tortillas, maïspannenkoekjes, bij iedere maaltijd in Mexico. Een traditioneel ontbijt, desayuno, bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room.
Als je Tex-Mex voedsel of een Amerikaanse versie van een Mexicaanse klassieker serveert, hoef je je niet te beperken tot bier of margaritas. In plaats daarvan kan je kiezen voor een Zinfandel of een Sauvignon Blanc. De sleutel is om rijke, kaasachtige sauzen te snijden met heldere, lichtere wijnen.
Schenk bijvoorbeeld een pinot grigio in voor een feestelijke avond. Rode wijnen: smaken goed bij elke soort enchilada. Kies wel voor soepele, fruitige, rode wijnen om de uitgesproken smaak van chilipeper een beetje te blussen. Merlot uit Chili is een top keuze (om in Zuid-Amerikaanse sferen te blijven).
Na de onafhankelijkheid van Spanje heette Mexico het zelfde als zijn hoofdstad Mexico-Stad. Mexico-Stad zou zijn gesticht als Ténochtitlan. De oorspronkelijke afkomst van het woord "Mexico" is volgens velen afgeleid van de Nahuatl-taal.
Het woord enchilada is afkomstig van het voltooid deelwoord van het Spaanse werkwoord enchilar dat 'toevoegen of decoreren met chilipeper' betekent.
Zowel warm als koud lekker. Maar je kunt hem ook serveren bij een salade als lunch of lichte maaltijd. Sommige mensen eten zelfs aardappeltortilla op brood (of in brood als vulling, dan heet het bocadillo de tortilla). Het wordt ook als ontbijt gegeten.
Quesadilla betekent letterlijk 'klein kaasding'. Het Mexicaanse gerecht bestaat uit tarwe- of maistortilla's, belegd met kaas en andere lekkernijen, die worden dubbelgeklapt en gebakken of geroosterd in een droge pan. Quesadilla's worden geserveerd in punten, met een salsa (saus) ernaast.