Bij isolatie voor vloerverwarming maakt men vaak gebruik van PUR, of gemakkelijk te plaatsen isolatieplaten van piepschuim (polystyreen). Het vloerisolatiemateriaal wordt onder de draagvloer geplaatst en dicht op elkaar vastgezet.
Bij zowel warm water, elektrische, natbouw en droogbouw kun je gebruik maken van isolatieplaten. Dit moeten drukvaste platen zijn zoals XPS of PIR. Bij voorkeur zijn dit dunne isolatiematerialen om de opbouwhoogte zo laag mogelijk te houden. Deze platen worden onder de vloerverwarming gelegd.
Idealiter heb je minstens 8 cm vloerisolatie onder je vloerverwarming nodig, maar alles hangt af van de beschikbare opbouwhoogte.
Geëxtrudeerd polystyreen (XPS) is in dergelijke situaties een verstandige optie. XPS is opgewassen tegen een hoge mate van vloerbelasting. Daarnaast is dit isolatiemateriaal vochtafstotend en schimmelbestendig, waardoor het ook uitermate goed van pas komt bij het isoleren van betonvloeren in kelders.
Nadelen vloerverwarming
Een van de grootste nadelen van vloerverwarming zijn de kosten, niet zo zeer de kosten van aanschaf, maar de kosten van het aanleggen en installeren van de vloerverwarming. Dit wordt veroorzaakt doordat de het infrezen van de vloerverwarming arbeidsintensief is.
Aluminium reflectiefolie
Aluminium folie is een zeer effectieve warmtegeleider. Het zorgt er namelijk voor dat de warmte naar de dekvloer reflecteert en kou verdringt via de ondervloer. Dit leidt tot een zeer aangename warmte en een goed rendement.
Beste vloerisolatie betonvloer
Hiervoor zijn bijvoorbeeld isolatiefolie, glas- en steenwol geschikt. Is er geen kruipruimte aanwezig, dan kan isoleren vanaf de bovenkant ook op verschillende manieren. Het beste materiaal is niet te dik, heeft een hoge isolatiewaarde en is drukvast.
Nieuwe betonvloer isoleren
Het isolatiemateriaal dient op PE folie geplaatst te worden. De gekozen isolatieplaten dienen drukvast te zijn en tussen 6 tot 10 centimeter dik te zijn. De gewapende afwerkingslaag komt bovenop de isolatie na het leggen van een PE folie en dient minimaal 8 centimeter dik te zijn.
Met vloerisolatie onder je vloerverwarming kan je dus flink besparen op je energiefactuur. Hoger woon- en warmtecomfort: dankzij vloerisolatie kan je vloerverwarming de warmte gelijkmatig en efficiënt afgeven in je woning. Zo geniet je altijd van een behaaglijke stralingswarmte en lekker warme voeten.
Nieuwbouw: overschrijd het S-peil niet. Wie een nieuwbouwwoning bouwt, moet rekening houden met het S-peil. Om aan een S-peil van S31 te voldoen, zijn een uitstekende isolatie en luchtdichtheid geboden. Met 12 centimeter Multimax 30 blijf je makkelijk onder die grens.
In deze beperkte hoogte dient men zo goed mogelijk te isoleren. Het is daarom van groot belang om te werken met een goed isolatiemateriaal gecombineerd met een dunne dikte en een goede drukvastheid. PIR isolatie van Recticel (Eurofloor) of Unilin (Utherm Floor) voldoet perfect aan deze eisen.
Vloeren die voorzien zijn van vloerverwarming zonder isolatie verliezen veel energie. U merkt dit in de praktijk doordat het systeem traag reageert op veranderingen in de gewenste temperatuur, en soms wordt de vloer niet aangenaam warm.
De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water.
Isolatie heeft veel voordelen: je huis is prettiger warm en je verbruikt minder energie. Vloerisolatie geeft bijna altijd meer comfort en een hogere besparing dan bodemisolatie (uitgaande van dezelfde isolatiewaarde). Daarom kun je – als het in jouw huis kan - beter voor vloerisolatie kiezen.
Bij vloerisolatie wordt geslotencellige of opencellige PUR gebruikt. Evenals bij vloerisolatieplaten is een dikte van 8 tot 10 centimeter ook een goed uitgangspunt bij de toepassing van gespoten PUR. De kosten van dit isolatiemateriaal zijn sterk afhankelijk van de dikte.
PE-folie: deze dunne folie vermijdt dat vocht kan doordringen en dat het beton kan uitdrogen. Bovendien beschermt het ook de isolatielaag doordat het een afsluiting vormt tussen de isolatie en de uitvullaag.
Het extra stevige T200 bouwfolie dat transparant is, wordt vaak toegepast bij het storten van een nieuwe betonvloer. Je gebruikt het folie dan als beschermlaag tussen de ondergrond en het beton om te snel uitharden te voorkomen. Daarnaast heeft het nog 2 andere voordelen, namelijk: Bescherming tegen vocht en kou.
Zodra je de lengte en breedte hebt opgemeten kies je de dikte van de laag van de EPS parels: ga daarbij voor een laag van minimaal 10 cm door de gehele kruipruimte. De ideale hoogte is 35 tot 40 cm dik. Hoe hoger de isolatielaag, des te hoger de isolatiewaarde en hoe beter je je huis isoleert.
Voor 50 m2 vloerisolatie moet je rekenen op kosten tussen €1.750 en €2.000, afhankelijk van welk materiaal je gebruikt. Hoeveel subsidie krijg je voor vloerisolatie?
Hoeveel graden scheelt bodemisolatie? Gemiddeld brengt bodemisolatie de temperatuur in huis tot wel 2 graden hoger in vergelijking met een niet-geïsoleerde vloer.
Vloerverwarming in uw woning? Dan plaatst u daar eerst een isolerend materiaal onder, zoals aluminium reflectiefolie. Deze folie fungeert als een sterke thermische laag, is ongevoelig voor vocht en biedt goede contactgeluidsisolatie.
Zorg voor voldoende diepte van de sleuven
Omdat de meeste vloerverwarmingsleidingen een diameter hebben van 16 millimeter, adviseren we een diepte van 21 mm. Als de sleuven niet diep genoeg zijn, loop je het risico dat de leidingen gelijkliggen met de vloer of zelfs boven de dekvloer uitsteken.
Zowel klik als plak PVC is geschikt voor vloerverwarming, wel is het zo dat bij een plak PVC de warmte sneller bij de vloer en het oppervlak is. Wanneer je woont in een appartement is het belangrijk om rekening te houden met de woning en eventuele regels.