In een 12-urige tijdsaanduiding wordt een dag van 24 uur verdeeld in twee keer 12 uur. De eerste periode van 12 uur wordt aangeduid als am en gaat van middernacht tot de middag. De tweede periode wordt aangeduid als pm en gaat van de middag tot middernacht.
Een etmaal duurt 24 uur, bijvoorbeeld van 14.15 tot 14.15 de volgende dag. Een dag kan ook 24 uur duren, maar dat is dan van middernacht tot middernacht.
In de leeftijd van 10 tot 22 jaar groeien kinderen op tot volwassenen. Deze periode heet ook wel de adolescentie. De puberteit is een onderdeel van de adolescentie en loopt gemiddeld tussen het tiende en zestiende jaar.
Het bekendst is het gouden jubileum: 50 jaar, gevolgd door het zilveren jubileum: 25 jaar.
perioden, periodes (meerv.) 1) kort of lang durend deel van de tijd met een al dan niet nader bepaald begin en einde, dat men als een eenheid beschouwt om zijn specifieke karakter, een typerend ver... (periode of tijdvak) Term uit de literatuurgeschiedschrijving die betrekking heeft op een af te grenzen tijdsbestek.
Midden-Europese Tijd (MET) (Engels: CET voor Central European Time) is een tijdzone die één uur voorloopt op UTC (UTC+1), net als de West-Afrikaanse Tijd. Het grootste deel van de Europese landen valt in deze tijdzone.
Een decennium (meervoud: decennia of decenniën) is een periode van tien jaar. Het woord is afkomstig van het Latijnse decem, dat tien betekent, in combinatie met annus voor jaar. In een meer specifieke betekenis is een decennium een van de perioden van tien jaren waarin de jaartelling de tijd regelmatig indeelt.
Een lustrum heeft altijd betrekking op een periode van vijf jaar of een veelvoud daarvan. Het gaat vaak om de viering van het vijfjarig, tienjarig, vijftienjarig, twintigjarig enz.
Een eeuw is een periode van 100 jaar. Een nieuwe eeuw begint bij een jaartal dat eindigt op 01 en eindigt op een jaartal dat eindigt op 00 (bijvoorbeeld 1801 tot en met 1900).
Een normale cyclus is tussen 21 en 35 dagen. Een korte cyclus is er een die korter dan 21 dagen duurt. Een lange cyclus is er een die langer dan 35 dagen duurt.
In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van 'kinderen' en daarna van 'jongere', 'tiener' of 'puber'. In de ontwikkelingspsychologie spreekt men niet meer van 'pubers' en 'puberteit' maar van 'adolescenten' en 'adolescentie'.
Een lustrum is een periode van 5 jaar of het vieren van het einde van een periode van vijf jaar. Deze benaming wordt voornamelijk gebruikt in academische kringen, zoals universiteiten en studieverenigingen. Het lustrum was van oorsprong een offerfeest dat de Romeinen eens in de vijf jaar hielden.
Een millennium is een periode van 1.000 jaar. Een nieuw millennium begint bij een jaartal dat eindigt op 001. Een millennium eindigt bij een jaartal dat eindigt op 000 (bijvoorbeeld 1001 tot en met 2000).
Een synoniem is kwartaal. De betekenis van semester is 'periode van zes maanden, een halfjaar'.
Een giga-annum (Ga) is een miljard (109) jaar, in SI-eenheden is dit ongeveer 31,56 × 1015 s.
Een kwartaal of trimester is een van de vier perioden van drie opeenvolgende maanden waarin het jaar verdeeld wordt. Kwartaal en trimester komen uit het Latijn: quartus betekent één vierde, tres betekent drie en mensis betekent maanden.
Er zijn twee woorden voor een periode van vier maanden, maar ze zijn allebei erg ongewoon: tertiaal en quadrimester. Tertiaal is op dezelfde manier gevormd als kwartaal. Kwartaal komt van het Latijnse quartus ('vierde'): eenvierde deel van het jaar.
Gedurende deze levensfase worden kinderen schoolkind genoemd. In de leeftijd van 6 -10 jaar zitten kinderen in groep 3 tot en met 6 van het primair onderwijs. Kinderen vertonen in deze periode over het algemeen een toenemende mate van emotionele stabiliteit en een redelijke dosis zelfvertrouwen.
Zo ook moest het jaar 1900 voorbij zijn om de 19de eeuw af te sluiten. Ook de 20ste eeuw duurt 100 jaar en die zijn pas voorbij wanneer het jaar 2001 begint. De redenering voor een millennium is dezelfde. Een millennium duurt 1000 jaar en is dan pas voorbij.
een periode van 1000 jaar.
Een dag later (donderdag) is 48 uur, weer een dag later (vrijdag) is 72 uur, weer een dag later (zaterdag) is 96 uur.
Het land met de meeste tijdzones is Frankrijk: door de vele overzeese gebieden zijn dat er in totaal 12 (gedurende de zomertijd 13). Rusland heeft de meeste opeenvolgende tijdzones, namelijk 11 (van UTC+2 tot en met UTC+12).
In de praktijk zijn de tijdzones geen strakke lijnen over de aarde. Door politieke en praktische redenen lopen de meridianen soms over landsgrenzen. Elke zone staat voor een uur en het 'startpunt', de nulmeridiaan, ligt in de het stadsdeel Greenwich in Londen. Voor Nederland gebruiken wij Greenwich Mean Time +1.
In landen die 1 tijdzone ten westen van ons liggen (zoals bijvoorbeeld Groot-Brittanie), is het 1 uur vroeger (-1 uur dus 7 uur). Naar het westen wordt het dus vroeger.